19 Οκτ 2012

Ο “πράσινος” οικονομικός πόλεμος εκτός ελέγχου.


Οι διεθνείς διαξιφισμοί με αφορμή κλιματικά ή εμπορικά θέματα που αφορούν στην “πράσινη” ενέργεια -στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται συχνά η Κίνα- θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων εκτιμούν διάφοροι παράγοντες και αναλυτές.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα μέτρα αντιντάμπινγκ που θέσπισαν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι εναντίον των
Κινέζων στα φωτοβολταϊκά, η μήνυση της Κίνας εναντίον της Ουάσιγκτον για το “μπλοκάρισμα” ενός αιολικού πάρκου με το αιτιολογικό της εθνικής ασφάλειας, αλλά και το ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας που εξαιρεί τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες από το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS0.

Ο Mahesh Sugathan, αναλυτής του Κέντρου Εμπορίου και Βιώσιμης Ανάπτυξης (Centre for Trade and Sustainable Development-ICTSD) που εδρεύει στη Γενεύη, υποστηρίζει στο EurActiv πως σε αυτό το περιβάλλον “αν αντιδράσει η Κίνα, τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν εκτός ελέγχου”.

Ήδη το Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει πόλεμο εναντίον ΗΠΑ και Νότιας Κορέας επιβάλλοντας δασμούς στα φωτοβολταϊκά στοιχεία πολυκρυσταλλικού πυριτίου που προέρχονται από αυτές τις χώρες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ είχε καλέσει για “φιλική λύση” στη διένεξη Δύσης-Κίνας για τα φωτοβολταϊκά, ενώ ορισμένοι συνδέουν την έρευνα για πρακτικές ντάμπινγκ στις ΗΠΑ με τις αμερικανικές εκλογές.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ευρώπη επιθυμεί να κατευνάσει τα πνεύματα αποφεύγοντας λεξιλόγιο όπως “εμπορικός πόλεμος” και τα συναφή.

Τις κόντρες πυροδοτούν η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η συρρίκνωση των “πράσινων” αγορών, η υπερπροσφορά εξοπλισμού ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά, αλλά και η αναγωγή της κλιματικής αλλαγής από επιστημονικό σε πολιτικό ζήτημα.

Έτσι, οι διάφοροι ανταγωνιστές παλεύουν να συγκρατήσουν μερίδια αγοράς, αλλά και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας οι οποίες πλέον απειλούνται.

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει η διχογνωμία σχετικά με την επίδραση των φθηνών κινεζικών πάνελ στον κλάδο.

Ορισμένοι κάνουν λόγο για ωφέλιμη επίδραση από τη στιγμή που το 80% των θέσεων εργασίας που συνδέονται με τα φωτοβολταϊκά δεν αφορούν στην παραγωγή, αλλά στις υπηρεσίες όπως το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις, η εγκατάσταση και η συντήρηση, με τους παραγωγούς να διαφωνούν.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου