17 Οκτ 2012

Οι νέου τύπου καλλιέργειες σαρώνουν την Ελλάδα.


Οι καλλιέργειες διαφόρων φυτών, που παλιότερα ήταν ουσιαστικά άγνωστα στην Ελλάδα, πλέον έχουν γίνει πασίγνωστα.

Σαλιγκάρια: Καλλιέργεια με τεράστια άνθηση
 

Σαλιγκάρια και εκτροφή – Ραγδαία ανάπτυξη
Τη μεγαλύτερη παραγωγική άνθηση γνωρίζει η καλλιέργεια του σαλιγκαριού. Για τη φετινή χρονιά, η χονδρική τιμή του φρέσκου σαλιγκαριού στην Ελλάδα, από εκτροφεία ανοιχτού τύπου, κυμαίνεται στα 3.80 ευρώ το κιλό, με τη λιανική τιμή να φτάνει μέχρι και τα 12 ευρώ το κιλό. Συμπερασματικά, το 2008 η τιμή ανά κιλό ήταν 3.5 ευρώ, το 2009 η τιμή ήταν 3.7, το 2010 πήγε στα 3.75 ευρώ το κιλό και το 2012
κυμαίνεται στα επίπεδα των 3.8 ευρώ το κιλό.

Βέβαια επισημαίνεται ότι κατά το πρώτο έτος δραστηριότητας, δεν υπάρχουν έσοδα, επειδή τα σαλιγκάρια που γεννιούνται, δε μπορούν ακόμη να έχουν το κατάλληλο μέγεθος για να πουληθούνε στην αγορά. Το μεγάλο πλεονέκτημα με τη καλλιέργεια των σαλιγκαριών είναι ότι η εκτροφή των σαλιγκαριών μπορεί να γίνει σχεδόν σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, δεδομένου ότι το σαλιγκάρι δεν επηρεάζεται από το υψόμετρο του εκτροφείου και καλλιεργείται τόσο σε περιοχές με θερμό κλίμα, όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος, όσο και σε περιοχές με πιο κρύο κλίμα, όπως η Μακεδονία και η Θράκη. Τα έξοδα παραγωγής κυμαίνονται στο 1.5 ευρώ το κιλό στις μονάδες που έχουν κτίριο αναπαραγωγής, και το 1,2 ευρώ το κιλό, στις μονάδες που δεν έχουν κτίριο αναπαραγωγής.

Φαρμακευτικά φυτά, καλλιέργεια


Φαρμακευτικά φυτά και καλλιέργεια – γλυκάνισσος
Μεγάλη άνθηση παρουσιάζουν και οι καλλιέργειες των φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα όπως ο γλυκάνισος, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, το κύμινο, η μέντα, το μελισσόχορτο, η ρίγανη, η λεβάντα, το βάλσαμο, και η βαλεριάνα.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα συνολικά φαρμακευτικών φυτών ενώ τα έσοδα κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 325 ευρώ, το μήνα όμως αυτό εξαρτάται διότι μπορεί να είναι μεταξύ 150 μέχρι και 500 ευρώ το μήνα. Πάντως για τη καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών απαιτούνται γύρω στα 10 στρέμματα καλλιέργειας από το κάθε καλλιεργητή για να υπάρξουν κάποια έσοδα αξιόλογα, δηλαδή περίπου 700 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μία έκταση 5 στρεμμάτων για παράδειγμα είναι συνήθως πολύ περιορισμένη για να δώσει αξιόλογα έσοδα.

Ρόδι και καλλιέργεια ροδιάς


Καλλιέργεια ροδιάς
Η καλλιέργεια της ροδιάς έχει και αυτή γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Ελλάδα. Η καλλιεργητική ζωή μίας φυτείας ροδιάς υπολογίζεται κοντά στα 30 χρόνια. Οι αποδόσεις ανά δέντρο ροδιάς υπολογίζονται περίπου στα 45 κιλά, και ανά στρέμμα περίπου στα 2.750 κιλά. Τα έξοδα εγκατάστασης ενός στρέμματος καλλιέργειας ροδιάς κυμαίνεται περίπου στα 550 ευρώ, ενώ το καθαρό εισόδημα κυμαίνεται περίπου στα 1.100 ευρώ ανά στρέμμα. Η ροδιά θα δώσει τους πρώτους καρπούς προς το 4ο χρόνο μετά την εγκατάστασή της, ενώ πλήρως θα αναπτυχθεί προς το 8ο έτος. Μετά το 8ο έτος όπου και θα έχει πλήρως αναπτυχθεί θα μπορεί να δώσει πλέον περίπου 3 τόνους ανά στρέμμα ρόδι για την αγορά, και, σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερους από 3 τόνους. Το εισόδημα που αφήνει η ροδιά, είναι το λιγότερο 1.200 ευρώ το μήνα ανά στρέμμα.

Στραμναγκάθι και καλλιέργεια


Σταμναγκάθι καλλιέργεια
Όσον αφορά το σταμναγκάθι, το οποίο είναι ένα είδος άγριου ραδικιού, τα τελευταία χρόνια άρχισε και αυτό να καλλιεργείται με ανοδικές τάσεις στην Ελλάδα. Καλλιεργείται σε μεγάλες ποσότητες στη Κρήτη, από όπου έγινε δημοφιλές. Το σταμναγκάθι έχει την ικανότητα να καλλιεργείται με πολύ καλές προοπτικές τόσο σε παραθαλάσσιες ζώνες, όσο και σε βουνοπλαγιές και οροπέδια, ακόμη και αν τα οροπέδια βρίσκονται και σε πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο.

Το σταμναγκάθι λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως φάρμακο, και είναι διάσημο για τις αντισηπτικές και τις αντιρευματικές του ικανότητες. Οι αποδόσεις του μπορεί να φτάσουν τα 330 ευρώ ανά στρέμμα το μήνα. Ο καλλιεργητικός όγκος του διάσημου αυτού χόρτου κυμαίνεται τουλάχιστον στους 2 τόνους ετησίως. Δεδομένου ότι η τιμή παραγωγού κυμαίνεται κοντά στα 3,5 ευρώ το κιλό και με τα έξοδα παραγωγής να κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό, έτσι το καθαρό κέρδος για τον παραγωγό είναι περίπου 2 ευρώ το κιλό.

Ιπποφαές και καλλιέργεια


ιπποφαές- καλλιέργεια αναπτυσσόμενη
Και για το ιπποφαές η κατάσταση δείχνει κάτι παραπάνω από αισιόδοξη. Σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα ιπποφαούς. Η καλλιέργεια του ιπποφαούς έχει κυρίως γίνει δημοφιλής στη Βόρειο Ελλάδα, όμως τελευταία αγκάλιασε και τη πεδιάδα της Μεσσήνης στη Πελοπόννησο όπου εκεί έχουν φυτευτεί περίπου 60 στρέμματα και μέχρι το τέλος του 2012 υπολογίζεται ότι θα έχουν φυτευτεί περίπου 120 στρέμματα σε ολόκληρη τη Πελοπόννησο, ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για τη κατασκευή της μονάδας μεταποίησης, που υπολογίζεται ότι θα τελειώσει το 2014. Από μέρα σε μέρα θα ιδρυθεί και η πρώτη ομάδα παραγωγών ιπποφαούς στη περιοχή της Μεσσήνης.



Πηγή:www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου