8 Οκτ 2012

Ποδαρικό με μειωμένες αποδόσεις αλλά υψηλότερες τιμές στο ρύζι.


Με αφετηρία 2-3 λεπτά υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι ξεκίνησαν οι πρώτες πωλήσεις στα κίτρινα ρύζια στην περιοχή της Χαλάστρας, επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που επικρατούσαν στην έναρξη της συγκομιδής. Οι μειωμένες αποδόσεις κατά 100-200 κιλά το στρέμμα, καθώς και το γενικότερο ανοδικό κλίμα της διεθνούς αγοράς στα δημητριακά, έδωσαν ώθηση στην αγορά και τελικά οι τιμές ξεκίνησαν στα 28-29 λεπτά το κιλό.

Tο ανοδικό κλίμα της διεθνούς αγοράς στα δημητριακά συνέβαλε ώστε οι τιμές φέτος να ξεκινήσουν από 28-29 λεπτά το κιλό.

Τις πρώτες εβδομάδες της συγκομιδής η παραλαβή από τους μύλους και τους συνεταιρισμούς ξεκίνησε με ανοιχτές τιμές, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν οι πρώτες πράξεις από τους συνεταιρισμούς της Χαλάστρας στα 28 λεπτά το κιλό, 2 λεπτά υψηλότερα από την περσινή μέση τιμή.

Πρόσφατα μάλιστα μύλος της περιοχής αγόρασε στα 29 λεπτά από το χωράφι, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο τρόπος πληρωμής. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο οι τιμές πιέζονται από τη συγκομιδή και ενισχύονται στη διάρκεια της εμπορικής περιόδου.

Ο ρόλος της ιταλικής αγοράς στη διαμόρφωση των τιμών είναι καθοριστικός, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής του indica εξάγεται στη διεθνή αγορά και κυρίως στην ιταλική και την ισπανική, μας πληροφορεί η Ουρανία Χαντέ από την εταιρεία Χαλάστρα ΦΑΡΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Οργανισμού Ρυζιού, το ρύζι των ποικιλιών τύπου indica (Thai, Sirio, Gladio) πωλείται στα 282-292 ευρώ ο τόνος, στην ιταλική αγορά.

Όσον αφορά το λευκό ή μεσόσπερμο ρύζι, η συγκομιδή του ξεκινάει αυτή την περίοδο, καθώς είναι πιο όψιμο από το indica. Η τιμή των λευκών διαμορφώνεται παραδοσιακά 4-6 λεπτά υψηλότερα από τα κίτρινα και φέτος εκτιμάται ξεκίνημα στα 33-34 λεπτά το κιλό. Στην ιταλική αγορά την τελευταία εβδομάδα οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 320-330 ευρώ ο τόνος.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου