28 Οκτ 2012

Το βατόμουρο της νιότης.


Η ανθοφορία του διαμορφώνεται  σε χαλαρούς κόρυμβους με άσπρα ή ροζ κωνοειδή λουλούδια που κοιτούν προς τα κάτω, ενώ ξεκινάει να ανθίζει τον Μάιο.



Το μύρτιλο (Vaccinium myrtillus της οικ. Moraceae) είναι ένας θάμνος με όρθιο βλαστό και κρεμαστά κλαδιά. Η ανθοφορία του διαμορφώνεται  σε χαλαρούς κόρυμβους με άσπρα ή ροζ κωνοειδή λουλούδια που κοιτούν προς τα κάτω, ενώ ξεκινάει να ανθίζει τον Μάιο. Τον βιολετί του καρπό τον συλλέγουμε από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να ευδοκιμήσει σχεδόν σε όλα τα κλίματα, ενώ θέλει όξινο έδαφος και σκιερά ή ημισκιερά
σημεία.



Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα τον Απρίλιο. Τον χειμώνα αφαιρούμε τα νεκρά μέρη και κλαδεύουμε τα άχρηστα κλαδιά από το κέντρο του θάμνου. Καλό είναι να μην το αλλάζουμε θέση, γιατί δεν αντέχει στις μετακινήσεις.




Οι πρώτες ενδείξεις για την καλλιέργεια του στην Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιητικές. Αν και καινούριο είδος, έχει μόλις 10 χρόνια που ήρθε από την Σιβηρία, δείχνει να μπορεί να αποδώσει μέχρι 4.000-5.000 ευρώ ανά στρέμμα! Ενώ δίνει μέχρι και 1000 κιλά καρπό ανά στρέμμα με την τιμή πώλησης να ανέρχεται σε 4-5 ευρώ ανά κιλό! Με τα έξοδα του να μην ξεπερνάνε τα 2.000-2.200 ευρώ. Την πρώτη συγκομιδή θα την πάρουμε τον 3ο χρόνο, ενώ μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 30 χρόνια.


Γιατί, όμως, έχουμε δώσει τόση αξία στο βατόμουρο της νιότης; Αξίζει άραγε όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται γύρω από το όνομα του;

Κατά προσωπική μου άποψη αξίζει και με το παραπάνω… Μπορούμε να δούμε τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει και να μπορείτε και εσείς να απαντήσετε στο ερώτημα αυτό



Κάποια συστατικά του φυτού έχουν αντικαρκινική δράση, τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία προστατεύουν τους ηλικιωμένους από ασθένειες όπως είναι το Αλτσχαϊμέρ και το Πάρκινσον. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως είναι οι: Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Είναι αντιδιαβητικό, αντισηπτικό, αντί-διαρροϊκό και αντί-αιμορραγικό, όπως επίσης και αντιχοληστερικό (στην κακή χοληστερόλη). Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι πλούσιο σε ακετυλοσαλικυλικό οξύ (το φυσικό συστατικό της ασπιρίνης). Τέλος, βοηθάει στη νυχτερινή όραση. Άλλωστε ο Διοσκουρίδης, ο Ιπποκράτης και ο Πλίνιος το αναφέρουνε πολύ συχνά στα συγγράμματα τους.

Το συναντάμε στην ζαχαροπλαστική (μαρμέλαδες, κομπόστα, τάρτες, φρουτοσαλάτες, γρανίτες και λικέρ) και στην κουζίνα (σάλτσες και κρέατα).

Πηγή: Τζηρά Γρηγορία
Τεχνολόγος γεωπόνος-φυτικής παράγωγης
Email: tzira.ria@gmail.com

Ιστοσελίδες για τις φωτογραφίες :
http://www.kefaloni.net/MYRTILO.htm
http://fani123.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου