9 Οκτ 2012

Εγκρίθηκε έργο για τεχνητό ύφαλο στο Θερμαϊκό.


Κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού των ψαριών στον Θερμαϊκό Κόλπο αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη από την προστασία του παράκτιου πλούτου αναμένονται από τη δημιουργία του τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Κίτρους του νομού Πιερίας.


Μετά από χρόνια προεργασίας, η αντιπεριφέρεια ανακοίνωσε την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για το έργο που θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.


Συγκεκριμένα, ο τεχνητός ύφαλος προτείνεται να εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα παράλια του Κίτρους, βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Αθερίδα. Η ακτή επηρεάζεται εποχιακά από το κρύο ρεύμα των υδάτινων μαζών που καταλήγουν εκεί από τα μεγάλα ποτάμια του κόλπου Θεσσαλονίκης.

Ο ύφαλος, που θα δημιουργηθεί από κυβόλιθους και πυραμίδες, θα αποτελέσει το καινούριο «σπίτι» για τους πληθυσμούς των ψαριών αλλά και το απαραίτητο «καταφύγιο» για την εναπόθεση των αυγών μεγάλου αριθμού θαλάσσιων ειδών. Επιπλέον οφέλη θα είναι η αύξηση της βιοποικιλότητας, η δημιουργία νέων τροφικών πλεγμάτων και η προστασία των αυτοχθόνων ειδών μέσω της δημιουργίας προστατευόμενης ζώνης.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου