2 Οκτ 2012

Χλωρή λίπανση: καλλιεργώντας βιολογικά.


Ο βιοκαλλιεργητής, στην προσπάθειά του να διατηρήσει γόνιμο το έδαφος της εκμετάλλευσής του, διαθέτει στη φαρέτρα του μια σειρά από καλλιεργητικές τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Σε προηγούμενο άρθρο του agronomist.gr αναλύθηκε η αξία της αμειψισποράς ως μέσο αειφορίας, ενώ στο παρόν άρθρο γίνεται αναφορά για τη σημασία της χλωρής λίπανσης.

Η χλωρή λίπανση συνιστά την καλλιέργεια συγκεκριμένης κατηγορίας φυτών, με πιο
χαρακτηριστικό εκπρόσωπο τα ψυχανθή, ώστε αυτά να ενσωματωθούν στο έδαφος. Το στάδιο ενσωμάτωσης των φυτών χλωρής λίπανσης καθορίζεται με βάση τη μέγιστη περιεκτικότητα σε άζωτο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Συνήθως αυτό το στάδιο σηματοδοτείται λίγο διάστημα πριν την άνθηση, χωρίς να αποκλείονται διαφορετικές περιπτώσεις κοπής.

Οι στόχοι της χλωρής λίπανσης σταχυολογούνται σε τρία βασικά σημεία, με κρίσιμη σημασία για τους παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας:
Εμπλουτισμός του εδάφους σε οργανική ουσία
Η εξυγίανση του εδάφους
Η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών

Η εφαρμογή της χλωρής λίπανσης στο χωράφι περικλείει πλήθος ωφελημάτων για τον καλλιεργητή όπως:
Μείωση του κινδύνου εδαφικής διάβρωσης
Λιγότερες απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω έκπλυσής τους
Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του βρόχινου νερού
Αντιμετώπιση ζιζανίων και παρασίτων εδάφους (π.χ. νηματώδεις)
Αύξηση της περιεκτικότητας αζώτου στο έδαφος

Παρά τα σημαντικά της οφέλη, η χλωρή λίπανση εάν δεν εφαρμοστεί κατάλληλα είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην καλλιέργεια. Οι κυριότερες παρενέργειες μιας ακατάλληλης εφαρμογής είναι:
Υπερβολική κατανάλωση νερού εφόσον δεν επιλεγεί κατάλληλο φυτικό είδος
Αύξηση του πληθυσμού των παρασίτων εάν τα φυτά της χλωρής λίπανσης δεν είναι καλά προσαρμοσμένα στις συνθήκες τις περιοχής
Πτώση των αποδόσεων της κύριας καλλιέργειας αν η κοπή ή η ενσωμάτωση πραγματοποιηθεί σε λάθος χρονικό σημείο.

Όλες οι καλλιεργητικές τεχνικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και αυξάνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών αναπτύσσονται στo μάθημα της Βιολογικής Γεωργίας του e-school by agronomist.gr!

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου