13 Οκτ 2012

Δέλεαρ για νέους παίχτες τα κενά της ELFE στα λιπάσματα.


Μεγάλες ανακατατάξεις έφερε η υποβάθμιση του ρόλου της ELFE, στην εγχώρια αγορά λιπασμάτων, την τελευταία εμπορική περίοδο. Τα Ελληνικά Λιπάσματα ουσιαστικά υπολειτούργησαν και έτσι το κενό που δημιουργήθηκε στην αγορά κλήθηκαν να καλύψουν οι μικροί αλλά και μεγάλοι παίχτες, που μέχρι πρόσφατα «λειτουργούσαν» στη σκιά της ΒΦΛ.


Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε, ο παραγωγός αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερα για τις ανάγκες των καλλιεργειών του.
Σε αυτό το σκηνικό των αλλαγών δημιουργήθηκαν επενδυτικές ευκαιρίες και  πραγματοποιήθηκαν εξαγορές επιχειρήσεων και αλλαγές στα δίκτυα διανομής. Οι εταιρείες επιχείρησαν να πάρουν ένα επιπλέον κομμάτι από το μερίδιό της ELFE, αν και εκ των υστέρων φαίνεται πως πολλοί δεν είχαν προετοιμαστεί για μια τέτοια εξέλιξη και προσπάθησαν απλώς να καλύψουν τη ζήτηση της εγχώριας αγοράς με ακριβά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο παραγωγός αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερα για τις ανάγκες των καλλιεργειών του για λίπανση, σε μια δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε παράλληλα την εφαρμογή της πολιτικής μικρότερων πιστώσεων από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων.

Την ίδια στιγμή η διεθνής αγορά δείχνει να αποκτά μια πιο συγκρατημένη αντίδραση στις μεταβολές των τιμών των βασικότερων αγροτικών προϊόντων και να σταθεροποιείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός των αγροτών του 2008, που έφερε τις τιμές των πρώτων υλών στα ύψη, αντικαταστάθηκε από τη λογική του μέτρου στα όρια των απαιτήσεων των καλλιεργειών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κλασικού σε άλλες εποχές «αγκαζέ» τιμών καλαμποκιού και ουρίας, το οποίο δεν επαναλήφθηκε, με το καλαμπόκι να εδραιώνει τη θέση του σε υψηλότερα επίπεδα από την ουρία. Έτσι οι τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας ενισχύονται σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τιμές των φωσφωρικών, του καλίου και της ουρίας διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα οι μεγάλες βιομηχανίες της παγκόσμιας αγοράς εκτιμούν πως η φετινή χρονιά δεν θα έχει τις έντονες διακυμάνσεις της περσινής, στις τιμές των πρώτων υλών. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η αμμωνία εξαιτίας της διαταραχής που έχει προκληθεί στην προσφορά από τη διακοπή της λειτουργίας αρκετών εργοστασίων στο Τρινιντάντ.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου