27 Οκτ 2012

"Ka' a he'e''...το ''γλυκό βότανο''.


..Διαφορετικά ,Στέβια. Πρόκειται για ένα φυτό με φυσικές γλυκαντικές ιδιότητες. Το όνομα της οφείλεται στον Ισπανό βοτανολόγο που την ανακάλυψε, Petrus Jacobus Stevus. Τα φύλλα της στέβιας τα χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν, οι ιθαγενείς της Παραγουάης για να θεραπεύσουν καούρες και πεπτικά προβλήματα. Το 1931 οι Γάλλοι χημικοί M. Britel και R.Lavielle απομόνωσαν τα συστατικά στα οποία οφείλεται η γλυκιά γεύση της στέβια.




Γλυκαντική δύναμη:200-300 φορές μεγαλύτερη από τη ζάχαρη. Οι θερμίδες που αποδίδει είναι σχεδόν ανύπαρκτες! Αυτό κάνει τη στέβια ιδιαίτερα δημοφιλή .Προτιμείστε τη σε κρύα ροφήματα ή και ζεστά. Ακόμη μπορείτε να παρασκευάσετε κεκάκια με λιγότερες θερμίδες!

Πρόσφατες έρευνες έχουν αξιολογήσει την επίδραση της στέβια στη παχυσαρκία [1], στην υπέρταση [2]και στο διαβήτη[3].

Οι μελέτες έδειξαν πως η ημερήσια πρόσληψη rebaudioside-A δεν έχει καμία επίδραση σε ανθρώπους με φυσιολογική και χαμηλή συστολική πίεση και σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση.

Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν επηρεάστηκαν( σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη).Σε κλινική μελέτη όπου συμμετείχαν 122 άντρες και γυναίκες σε διαβήτη τύπου 2 για διαστημα 16 εβδομάδων, η κατανάλωση εκχυλίσματος στέβια (1000mg ρεμπιάνας)και εικονικού φαρμάκου(κυτταρίνη) δεν προκάλεσε καμία διαφορά στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη εκχύλισμα της στέβια δεν είχε καμμία επίδραση στη γλυκόζη νηστείας, στην ινσουλίνη, στα λιπίδια του αίματος και στο πεπτίδιο c.

Άλλη έρευνα σε πανεπιστήμιο της Παραγουάης έδειξε πως η στέβια έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες βελτιώνει καταστάσεις Candida και πιθανόν να μειώνει την ευθυμία για κάπνισμα!

Πόσο ασφαλής είναι;

Το 2008, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration – FDA) αναγνώρισε τη στέβια ως Generally Recognized As Safe – GRAS [3] [4].
Το 2008, η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA, διεθνής επιστημονική επιτροπή) έκρινε ότι τα εκχυλίσματα της στέβια είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) αξιολόγησε με τη σειρά της το σύνολο των δεδομένων από επιστημονικές μελέτες που διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και σε συμφωνία με την JEFCA τους θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση.
Το 2011, η [Ευρωπαϊκή Επιτροπή] ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα
Η στέβια σήμερα χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες στο κόσμο. Κυρίως στην βιομηχανία ποτών και ζαχαροπλαστικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στελέχη των υπολειμμάτων των φύλλων του φυτού χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Αναφορές-πηγές:

PubMed research articles related to treatments of obesity
PubMed research articles on stevia's effects on blood pressure
PubMed articles on stevia's use in treating Hypertension
Maki, K.C. et al. (2008). "Chronic consumption of rebaudioside A, a steviol glycoside, in men and women with type 2 diabetes mellitus". Food and Chemical Toxicology 48: 47-53.

Πηγή:diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου