26 Νοε 2012

Με συντελεστή 13% θα φορολογείται το αγροτικό εισόδημα.


Με οριζόντιο αυτοτελή φόρο 13% θα επιβαρύνονται από το 2014 τα καθαρά εισοδήματα που θα αποκτούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάζει το Agronews.


Από το 164 σελίδων κείμενο προκύπτει ότι το καθαρό
γεωργικό εισόδημα θα προκύπτει βάσει λογιστικών βιβλίων εσόδων-εξόδων, ενώ δε θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο.
Το προσχέδιο επιβεβαιώνει τα σχετικά ρεπορτάζ του Agronews και της Agrenda που είχαν πρώτοι γράψει για τα κυβερνητικά σχέδια αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.
Στην πράξη, οι αγρότες από το 2014 (δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013) και μετά θα αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως επιτηδευματίες. 

Το προσχέδιο έχει δοθεί προς έγκριση από τα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε εντός του Δεκεμβρίου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Τι άλλο προβλέπει

Για τα φυσικά πρόσωπα καθιερώνεται νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές: 21% από το πρώτο ευρώ έως 25.000 ευρώ, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει το 45%.

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και στη θέση του προβλέπεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ. Η μείωση φόρου θα περιορίζεται για τα εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και θα «μηδενίζεται» στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Με τις αλλαγές αυτές, προκύπτουν μειώσεις φόρου έως 400 ευρώ για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, οι οποίες όμως στην πράξη εξαλείφονται εξαιτίας της κατάργησης όλων των φοροαπαλλαγών, πλην αυτών που αφορούν ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο.

Φοροαπαλλαγές: Διατηρούνται εκπτώσεις φόρου 10% μόνο για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, έξοδα διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και κοινωφελή ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτόν, κάθε φορολογούμενος με στεγαστικό δάνειο που κέρδιζε μέχρι φέτος 100 ευρώ, λόγω της προβλεπόμενης φοροαπαλλαγής για το 10% των τόκων του δανείου του έως 1.000 ευρώ, επιβαρύνεται με την εφαρμογή των νέων διατάξεων με επιπλέον φόρο 100 ευρώ. Ανάλογες επιβαρύνσεις προκύπτουν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, για δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα.

Όσον αφορά τα τεκμήρια των Ι.Χ. προβλέπονται μειώσεις κατά 20% στα τεκμήρια αυτοκινήτων έως 1.600 κυβικά εκατοστά προβλέπει το νομοσχέδιο, ενώ αμετάβλητα σε σχέση με τα ισχύοντα παραμένουν τα προτεινόμενα τεκμήρια για ακίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες καθώς και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για τον κάθε φορολογούμενο (3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο).

Για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων παραμένει η πρόβλεψη προσδιορισμού των τεκμηρίων με βάση τις σχετικές αποδείξεις, όπως και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και λοιπό προσωπικό το τεκμήριο εξακολουθεί να προσδιορίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον όριο αμοιβών.

Στα τεκμήρια των Ι.Χ. οι αλλαγές ευνοούν τους κατόχους επιβατικών σχετικά μικρού κυβισμού, με την καθιέρωση και ενός ενδιάμεσου κλιμακίου από τα 1.200 έως τα 1.600 κυβικά. Αν περάσουν οι αλλαγές, το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως 5 ετών μειώνεται σε 4.160 ευρώ από 5.200 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ για ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών εκατοστών το τεκμήριο διαμορφώνεται σε 5.120 από 6.400 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και καθιερώνεται νέα κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Επιχειρήσεις. Αυξάνεται από το 20% στο 26% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών και μειώνεται από το 25% στο 10% ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Το μέτρο κρίνεται από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντιαναπτυξιακό, καθώς μειώνει την επιβάρυνση στα κέρδη που δεν προορίζονται για επενδύσεις αλλά καταλήγουν στις τσέπες των μετόχων.

Ενοίκια. Καθιερώνεται νέα κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστές 10% για τα πρώτα 12.000 εισοδήματος και 33% για το υπερβάλλον ποσό εισοδημάτων που προέρχεται από ενοίκια.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων επιβαρύνουν έως και κατά 1.820 ευρώ όσους έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια και φορολογούνταν μέχρι σήμερα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Για την ίδια κατηγορία φορολογουμένων προκύπτουν ελαφρύνσεις για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 70.000 ευρώ.

Δείτε ολόκληρο το Προσχέδιο Φορολογικού 2013.pdf

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου