27 Νοε 2012

Μετά τις 15 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης.


Έχουν οριστικοποιηθεί οι διεργασίες, ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και θα δωθεί το υπόλοιπο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά την 15η Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε στις 26 Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, στην εκπομπή 1+Ένα της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Κατσάρα και Έλσα Ποιμενίδου.
Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία της συνέντευξης του
υπουργού έχουν ως εξής:

Για τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τις εξελίξεις
σχετικά με το Eurogroup

Το τριήμερο αυτό ήταν κρίσιμο, όχι μόνο για τη δόση, αλλά τις προηγούμενες δύο ημέρες έγιναν επίσης κρίσιμες συζητήσεις για οικονομικά θέματα μιας και τέθηκε αφενός μεν το συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα 5, 6 χρόνια- δηλαδή ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός της Κοινότητας  αλλά και το πώς θα διανεμηθεί αυτός ο προϋπολογισμός, πόσα χρήματα θα δοθούν για το ΕΣΠΑ και πόσα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Άρα μιλούμε για κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς υπάρχει μια υστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Καλό θα ήταν αν είχαν συμφωνηθεί αυτά γιατί όσο πηγαίνουν πίσω τόσο καθυστερεί και η υλοποίηση των αποφάσεων.

Για τη σημερινή απόφαση που είναι εξίσου κρίσιμη θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η διαπραγμάτευση και θα δοθούν τα χρήματα. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Πρέπει κι αυτό κάνουμε όλοι ως Κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν να αρχίσει άμεσα η ανάπτυξη του τόπου. Αν συνεχίσουμε απλά να περιμένουμε τα χρήματα τότε πιστεύω ότι αυτή η παραγωγική πίτα συνεχώς θα συρρικνώνεται. Και όσο αγωνίζεσαι να μοιράσεις μια πιο μικρή πίτα τόσο το κομμάτι που παίρνεις είναι μικρότερο. Πρέπει αμέσως κι αυτό ουσιαστικά ξεκίνησε με τη ψήφιση του προϋπολογισμού και το πέρασμα των μέτρων από τη Βουλή, να ξεκινήσει το δεύτερο σκέλος που είναι το αναπτυξιακό. Να παράξουμε περισσότερο, να μεγαλώσουμε την πίτα, να μοιράσουμε μεγαλύτερα κομμάτια.

Σε ότι αφορά στον αγροτικό τομέα, εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το Υπουργείο αυτό μπορεί πραγματικά να γίνει θεμέλιο του τόπου πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει όλη η ανάπτυξη. Και δεν το λέμε με λόγια, ούτε είναι κάτι ανέφικτο. Ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η φυτική και ζωική παραγωγή, η ιχθυοπαραγωγή, ήταν ανέκαθεν θεμέλιο ανάπτυξης του τόπου. Για παράδειγμα στα εξαιρετικά καπνά στηρίχθηκε όλη η καπνοβιομηχανία, που ας πούμε είναι συνυφασμένη και η ιστορία της Θεσσαλονίκης με αυτό το μεταποιητικό κομμάτι. Το βαμβάκι μας στήριξε και τα εκκοκκιστήρια και τα νηματουργία, τα κλωστοϋφαντουργία. Και τώρα το γάλα μας θα στηρίξει την ντόπια βιομηχανία.

Δυσκολίες με ανταγωνισμό σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πάντοτε θα υπάρχουν. Όμως αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη στροφή που επιδιώκουμε. Μέχρι τώρα παλεύαμε να κάνουμε μια γεωργική παραγωγική διαδικασία και τα προϊόντα, χαμηλού κόστους. Για μας το μέλλον είναι να στρέψουμε την παραγωγική διαδικασία προς την ποιότητα. Η ποιότητα είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα, συνυφασμένη με πέντε έννοιες. Για παράδειγμα ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης να είναι φτιαγμένο με βιολογικό τρόπο. Να είναι προϊόν της παραδοσιακής μας γεωργίας. Όλος ο κόσμος και η Ε.Ε και ο Έλληνας καταναλωτής κάνει αυτή την περίοδο μια στροφή προς το εθνικό προϊόν και γι’ αυτό λέω ότι είναι μεγάλη ευκαιρία.

Προγράμματα ενίσχυσης αγροτών

Κυρίως φροντίσαμε για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, με αποτέλεσμα κατ’ επέκταση να ενισχύσουμε και το σύνολο της Περιφέρειας, δίνοντας μέσα στο καλοκαίρι την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 180 εκατ. €., κυρίως για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Επειδή καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί πρόβλημα προσπαθήσαμε και δώσαμε νωρίς το 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων για να «απαλύνουμε» το κόστος αγοράς του πετρελαίου που χρειάζεται ο αγρότης και θέλω να πιστεύω πως έως το τέλος του έτους θα δώσουμε και το υπόλοιπο. Δώσαμε αρκετές στοχευμένες ενισχύσεις για κάποιες κατηγορίες προϊόντων και φυσικά πολύ σημαντικό ήταν όταν μετά τις 15Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέτρεψε να δώσουμε την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης και για πρώτη φορά τόσο γρήγορα και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της έλλειψης της ΑΤΕ και τη μεταφορά της εκείνη την περίοδο στην Τράπεζα Πειραιώς, δώσαμε στις 20 Οκτωβρίου 1,1 δις €. Μάλιστα έχουν οριστικοποιηθεί οι διεργασίες, ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και θα δώσουμε το υπόλοιπο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά την 15η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό. Δηλαδή λίγο πριν από τις γιορτές ξανά η γεωργία θα βάλει στον τόπο μόνο από την ενιαία ενίσχυση 1,1 δις € . Αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικά τα χρήματα αυτά και δεν ενισχύουν μόνο τον αγρότη, αλλά τονώνουν ολόκληρη την περιφέρεια. Με αυτήν την έννοια λέω ότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τον τόπο.

Για τη στροφή των νέων στη γεωργία

Έχω ξαναπεί ότι ο ανθρώπινος πόρος είναι ο πιο περιορισμένος στη γεωργία και αυτή η συρρίκνωση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά όλης της Ευρώπης. Ενδεικτικά, μόνο το 6,1 των γεωργών της Ευρώπης  είναι άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια γεωργία του μέλλοντος χωρίς γεωργούς. Υπάρχουν λοιπόν τρεις πτυχές.

Από τη μια έχουμε δράση για τους ήδη νέους γεωργούς να μη φύγουν από την περιφέρεια. Έχουμε προγράμματα υποστήριξης και στηρίξαμε 10.000 νέους αγρότες προκειμένου να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Η δεύτερη δράση αφορά στους νέους των αστικών κέντρων που θα ήθελαν να επιστρέψουν και είναι επιλογή τους να γίνουν κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Και μια τρίτη δράση είναι ότι δίνουμε γη σε 4.000 ανθρώπους, πτυχιούχους γεωτεχνικούς, από τους 5.000 που έκαναν αίτηση, με ένα συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 5 ευρώ. Δεν χαρίζουμε τη γη, την παραχωρούμε με ένα μακροχρόνιο leasing. Τη γνώση την έχουν και μπορούν να τη μετακυλίσουν στην παραγωγική διαδικασία.

Θέλουμε να πάμε κόσμο στην Περιφέρεια. Χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει γεωργία.

Για τη μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και το κοινωνικό έργο του υπουργείου

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους αξίας 23,5 εκατ. €. Πρόκειται για διανομή 5 βασικών ειδών (ρύζι, μακαρόνια, γραβιέρα, φέτα ΠΟΠ και ελαιόλαδο για πρώτη φορά). Μιλάμε για περίπου 830.000 δικαιούχους, είτε ως μεμονωμένα άτομα, είτε ως οικογένειες είτε ως συσσίτια. Πρόκειται για έναν τρόπο να ανταποκριθούμε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να αποκτήσουν στοιχειώδη τρόφιμα.

Ετοιμάζουμε και δύο αντίστοιχες δράσεις για σχολεία. Διανομή φρουτοσαλάτας με ελληνικά φρούτα σε φυσικό χυμό πορτοκαλιών και διανομή γαλακτοκομικών, γιαουρτιού και γάλακτος.

Παράλληλα ετοιμάζουμε και ήδη λειτουργούμε πιλοτικά σε κάποιες περιοχές τις λεγόμενες αγορές αγροτών (farmer’s markets) για να προσφέρονται κάποια προϊόντα σε μειωμένες τιμές. Δεν πρόκειται για τις λαϊκές αγορές που γνωρίζουμε. Θα λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο και οι παραγωγοί θα πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή. Έτσι έχει τη δυνατότητα και ο παραγωγός να κάνει μια καλή τιμή και να έχει κέρδος και ο καταναλωτής να αγοράσει πολύ φθηνότερα, γιατί απουσιάζει η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

Για τη δράση «Ελληνικό Πρωινό» στα ξενοδοχεία

Πρόκειται για μια προσπάθεια όλης της Κυβέρνησης για να υπάρξουν συνέργειες  μεταξύ των υπουργείων.

Εμείς δεν περιορίζουμε την υποστήριξή μας μόνο στον πρωτογενή τομέα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και σύντομα θα ανακοινώσουμε τη δημιουργία ή την ανάπτυξη ή την επέκταση περίπου 330 μεταποιητικών βιομηχανιών, ενώ μας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια της ποιότητας. Δηλαδή θα κάνουμε ειδικές στοχευμένες δράσεις κατά προϊόν και κατά περιοχή. Δεν θα ενισχύσουμε τις εξαγωγές γενικά, αλλά μελετημένα, όπως έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, με θεαματικά αποτελέσματα, με τις εξαγωγές της κομπόστας ροδάκινου στη Ρώσικη αγορά και του ελαιολάδου στην Κίνα, ενώ 24% αυξήθηκαν οι εξαγωγές κρασιών στη Β. Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Προσπαθούμε να παντρέψουμε τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα. Δηλαδή τη γεωργία με τον τουρισμό καθώς πιστεύουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει και να βοηθηθεί από τη γεωργία. Είπαμε με την Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη ότι στη χώρα μας έρχονται 16 εκατομμύρια τουρίστες. Μπορούν να δουν και να μείνουν ενθουσιασμένοι και από την ελληνική διατροφή, έτσι ώστε αφενός να βοηθήσουν στην κατανάλωση των δικών μας ποιοτικών προϊόντων και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τη γεωργία με αυτόν τον τρόπο  και αφετέρου να γίνουν ζωντανοί πρεσβευτές της ποιότητας των τοπικών μας προϊόντων. Σε αυτή την προσπάθεια, μια πρώτη δράση παρουσιάσαμε προχθές στην Έκθεση Philoxenia στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το «Ελληνικό Πρωινό» στο οποίο συμμετέχουν μέχρι στιγμής περίπου 178 ξενοδοχεία, τα οποία προσφέρουν τοπικά πρωινά αντίστοιχα με τα προϊόντα που παράγει ο κάθε τόπος. Είναι συμβολαιοποιημένες διαδικασίες και συμπράξεις. Μάλιστα σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ήδη δέχτηκε άλλες 1.800 αιτήσεις ξενοδοχείων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου