25 Νοε 2012

Το πορτοκάλι προστατεύει τις γυναίκες από το εγκεφαλικό επεισόδιο.


Η κατανάλωση πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στη μείωση του κινδύνου του εγκεφαλικού επεισοδίου, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ουσίες που ονομάζονται φλαβανόνες και περιέχονται σε εσπεριδοειδή.

Ο ερευνητής Aedin Cassidy, του University of East Anglia στη Βρετανία, δήλωσε ότι τα στοιχεία παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την κατανάλωση περισσότερων εσπεριδοειδών ως μέρος της καθημερινής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, για τη μείωση του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.


Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα φλαβονοειδή στα εσπεριδοειδή βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων ή μειώνουν τη φλεγμονή, που έχει συνδεθεί με το εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ' Stroke'.

Οι φλαβανόνες είναι είδος φλαβονοειδών. Εκτός από φρούτα και λαχανικά, τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο κόκκινο κρασί και τη σκούρα σοκολάτα

Οι ερευνητές εστίασαν σε 6 υποκατηγορίες φλαβονοειδών, περιλαμβανόμενων των φλαβανονών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία 14 ετών της έρευνας U.S. Nurses' Health Study. Η νέα έρευνα περιέλαβε σχεδόν 70.000 γυναίκες που ανέφεραν την πρόσληψη τροφίμων κάθε 4 χρόνια και πληροφορίες για την κατανάλωση φρούτων κα λαχανικών.

Κατά την επανεξέταση συνέβησαν 1.803 εγκεφαλικά επεισόδια. Περίπου μισά συνδέονταν με θρόμβωση.

Η συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών δεν μείωνε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε αντίθεση με την πρόσληψη φλαβανονών. Γυναίκες που κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβανόνες είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν τις λιγότερες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 95% τω φλαβανονών που καταναλώθηκαν προέρχονταν από εσπεριδοειδή, κυρίως πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ. Όσες κατανάλωναν τα περισσότερα εσπεριδοειδή είχαν 10% λιγότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσες δεν κατανάλωναν καθόλου.

Η βιταμίνη C, δεν συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο.

Γυναίκες με τη χαμηλότερη πρόσληψη φλαβανονών λάμβαναν περίπου 150 μιλιγκράμ την ημέρα φλαβονοειδών ή λιγότερο σε σύγκριση με 470 της ομάδας με τη μεγαλύτερη πρόσληψη.

Όσες κατανάλωναν τα περισσότερα φλαβονοειδή, επίσης κάπνιζαν λιγότερο και ασκούνταν περισσότερο. Κατανάλωναν περισσότερες ίνες, λαχανικά και φρούτα και λιγότερη καφεΐνη και αλκοόλ.

Ενώ αποκαλύφτηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φλαβανονών και του μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου δεν αποδείχτηκε αιτιατή σχέση.

Χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ κατανάλωσης φλαβανόνης και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσαν οι ερευνητές. Ενώ η έρευνα περιέλαβε γυναίκες μόνο, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα ευρήματα θα αφορούν και τους άντρες.

Πηγές: Stroke, www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου