24 Νοε 2012

Ας κρατήσουμε τον οργανισμό μας σε ισορροπία.


Εάν καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (γλυκά, αρτοσκευάσματα, άσπρο ψωμί κ.ά.), τότε είναι αναμενόμενο να παρουσιάζετε  σκαμπανεβάσματα στη διάθεση και την ενεργητικότητά σας (νιώθετε δηλαδή τόνωση για 1 ώρα και μετά ατονία για 2-3 ώρες, οπότε καταφεύγετε πάλι σε κάτι ζαχαρούχο για να τονωθείτε). Αυτός ο φαύλος κύκλος επηρεάζει και την ενδοκρινική σας ισορροπία, δεδομένου ότι η υπερφόρτωση του οργανισμού με σάκχαρα οδηγεί σε υπερέκκριση αδρεναλίνης και σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης,
μια κατάσταση που τελικά προκαλεί εξάντληση. Για να ξεπεράσετε το πρόβλημα, καλό είναι να προτιμάτε τροφές που διατηρούν σε ισορροπία τα σάκχαρα στο αίμα, χωρίς να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις. Το μυστικό είναι να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και να προτιμάτε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
Μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας τα σνακ:
Συνδυάστε φρούτα με ξηρούς καρπούς (όχι ψημένους), π.χ. ένα μήλο με έξι αμύγδαλα ή τρία καρύδια με ένα ροδάκινο ή μια χούφτα φουντούκια με μία μπανάνα. Oι ξηροί καρποί παρέχουν ωφέλιμο λίπος που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών από τα φρούτα.
Α) Ετοιμάστε έναν τονωτικό πράσινο χυμό: Ρίξτε στο μπλέντερ ή στον αποχυμωτή ένα αγγουράκι, ένα καρότο, μια πράσινη πιπεριά και ένα μήλο. O χυμός αυτός παρέχει πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, ενώ δεν ευνοεί τη γρήγορη άνοδο των σακχάρων στο αίμα. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ποτήρια την ημέρα.
Β) Πιείτε ένα τονωτικό ρόφημα:Oι «κλέφτες» της ενεργητικότητας δεν είναι ίδιοι για όλους. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται το στρες και η μελαγχολική διάθεση, καθώς και ορισμένα οργανικά αίτια, όπως η χαμηλή πίεση ή η μειωμένη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Το ευχάριστο είναι ότι για καθεμία από τις περιπτώσεις αυτές μπορείτε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με το κατάλληλο βότανο, που συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ενέργειας. Σας προτείνουμε:
Μελισσόχορτο: Ενισχύει κυρίως το νευρικό σύστημα και ανήκει στα βότανα με ηρεμιστική δράση. Είναι κατάλληλο για όσους εχουν  το άγχος και   πόνο στην κοιλιά.
Δεντρολίβανο: Συμβάλλει στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος. Είναι κατάλληλο στην περίπτωση που η ατονία σας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη χαμηλή σας πίεση.
Γλυκόριζα: Ρυθμίζει τους ενδοκρινείς αδένες, η κακή λειτουργία των οποίων συχνά ευθύνεται για το αίσθημα της κόπωσης, της ατονίας και της μειωμένης ενεργητικότητας (μην την επιλέξετε αν έχετε υπέρταση).
Πελαργόνιο το εύοσμο : Συμβάλλει στην ψυχική τόνωση και θεωρείται κατάλληλο για όσους έχουν «άδειες μπαταρίες» λόγω μελαγχολίας και διαρκούς ανησυχίας.
Πώς να τα πιείτε : Πίνετε έως δύο ροφήματα την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα για 2-3 εβδομάδες, κάνοντας ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας. Για την προετοιμασία του βοτάνου της επιλογής σας, βράζετε ένα φλιτζάνι νερό και ρίχνετε μια κουταλιά από τα φύλλα του φυτού. Σκεπάζετε το φλιτζάνι για 5-6 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.
Γ)Για χαλάρωση και ηρεμία : Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, ρίξτε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι, 2 σταγόνες ευκάλυπτο, 2 σταγόνες μέντα και 1 σταγόνα κανέλα. Βάλτε δύο κουταλάκια από το μείγμα στην μπανιέρα ή ένα κουταλάκι σε μια λεκάνη με νερό, εάν θέλετε να κάνετε ποδόλουτρο.
Για μεγαλύτερη ενεργητικότητα : Σε 300 ml νερό, ρίξτε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο, 4 σταγόνες μέντα, 3 σταγόνες βασιλικό και 1 σταγόνα πιπερόριζα. Χρησιμοποιήστε το ως σπρέι για να ψεκάσετε το χώρο σας. Η συνοδεία ενός κεριού και μιας απαλής μουσικής στο στερεοφωνικό σας, θα ελαφρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα θα σας ξεκουράσει.
Για να απαλύνετε το ξηρό δέρμα σας, ενδείκνυται να δοκιμάσετε να προσθέσετε ένα φλιτζάνι γάλα σε σκόνη μέσα στην μπανιέρα. Κάτι παραπάνω από μας ήξερε η Κλεοπάτρα που χρησιμοποιούσε γάλα στο μπάνιο της!
Επίσης ένας καλός τρόπος για να γευτείτε ανέξοδα την πολυτέλεια είναι να προσθέσετε σταγόνες από αρώματα – που ενδεχομένως να έχετε σε δειγματάκια – μέσα στο νερό. Με αυτόν τον τρόπο το μπάνιο σας θα αποτελέσει μια όαση ανακούφισης και πολυτέλειας.
Μία ή δύο φορές την εβδομάδα κάντε απολέπιση, για να χαρίσετε λάμψη στην επιδερμίδα  Η απολέπιση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό σαν το βελούδο. Αν νιώθετε αρκετά γενναία, αφήστε κρύο νερό να τρέξει πάνω σας για 30 δευτερόλεπτα. Θα αναζωογονήσει και θα συσφίξει μοναδικά το σώμα σας! Μετά το ντους χρησιμοποιήστε ένα γαλάκτωμα που θα προσφέρει ενυδάτωση.


Πηγή:votana-kipos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου