23 Νοε 2012

Συγκαλλιέργεια φυτών.


Χρησιμοποιήστε αρωματικά, εποχιακά και πολυετή ποώδη μαζί ή κοντά στα λαχανικά, για να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα ή για να απωθήσετε τα βλαβερά. Επίσης, βελτιώστε τη γεύση και το άρωμα κάποιων ειδών, καλλιεργώντας τα μαζί με αρωματικά φυτά.

Για να διακοσμήσετε το μποστάνι σας, μπορείτε να φυτέψετε ανάμεσα στα λαχανικά διάφορα εποχιακά, αρωματικά ή πολυετή φυτά. Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του καλλωπιστικού, αλλά και του λαχανικού, καθώς και το μέγεθος της γλάστρας, μπορείτε να καλλιεργήσετε τα λαχανικά και τα καλλωπιστικά μαζί.

Πολλά είδη φυτών έχουν ουσίες στις ρίζες, τα φύλλα ή τα άνθη που προσελκύουν ή απωθούν έντομα και άλλα παράσιτα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενισχύουν τη βλάστηση, αλλά και το άρωμα διάφορων ειδών και ποικιλιών. Τελικά, η συγκαλλιέργεια ειδών θα βοηθήσει να υπάρξει ισορροπία στο οικοσύστημα που θα δημιουργήσετε στο μπαλκόνι σας.
• Φυτεύοντας αρωματικά, όπως δεντρολίβανο, βασιλικό, θυμάρι ή ρίγανη, κοντά σε λαχανικά, θα βοηθήσετε ώστε να επικονιαστούν τα λουλούδια των λαχανικών, καθώς τα αρωματικά θα προσελκύσουν τις μέλισσες.
• Τα αρωματικά θα αποτρέψουν και διάφορα έντομα από το να προσβάλλουν τα λαχανικά σας. Ο δυόσμος απωθεί τα μυρμήγκια, τους ψύλλους και τις αφίδες. Παράλληλα, βελτιώνει το άρωμα και τη γεύση στις ντομάτες, όπως και ο βασιλικός. Η μέντα απωθεί τα τρωκτικά. Η λεβάντα διώχνει τους ψύλλους και τους σκόρους, προστατεύει τα φυτά από προσβολές άλλων εντόμων και απωθεί τα σκουλήκια από τα οπωροφόρα δέντρα.
• Ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί μαζί με τις ντομάτες, το σπαράγγι και τα κρεμμύδια. Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα στις τριανταφυλλιές σας, φυτέψτε ανάμεσά τους μερικούς μαϊντανούς.
• Ο κατιφές θα προφυλάξει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις φασολιές από τους νηματώδεις. Οι εκκρίσεις που παράγουν οι ρίζες του κατιφέ απωθούν αυτά τα μικροσκοπικά σκουλήκια. Φυτέψτε κατιφέδες ανάμεσα στις ντομάτες ή τις φράουλες, στο ίδιο φυτοδοχείο. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε τον κατιφέ μερικές εβδομάδες αργότερα από τα λαχανικά.
• Το γεράνι θα κρατήσει μακριά από τα φυτά σας το σκαθάρι. Τα διάφορα αρώματα που εκλύουν οι ποικιλίες του θα προστατέψουν ακόμα και τα καλλωπιστικά από τον εισβολέα.
• Η ντάλια θα διώξει τους νηματώδεις από το έδαφος.
• Οι πετούνιες διώχνουν ορισμένες αφίδες, κάμπιες και άλλα παράσιτα.
• Ο όμορφος καπουτσίνος (ναστούρτιουμ) με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλοκόκκινα λουλούδια προσελκύει τις πολύ ωφέλιμες πασχαλίτσες, ένα έντομο που προστατεύει τα φυτά μας από τις αφίδες, τα σκαθάρια και τον αλευρώδη. Φυτέψτε τον κοντά σε ντομάτες, αγγουριές ή σε μικρά καρποφόρα δέντρα.
• Επιλέξτε, εκτός από τα κλασικά μαρούλια, και ποικιλίες όπως η λόλα (Lollo rosa), με σγουρά φύλλα και κοκκινωπές αποχρώσεις που μοιάζουν με μεγάλα λουλούδια. Επίσης, φυτέψτε και σαλάτες τόσο για τα τρυφερά ολόφρεσκα φύλλα τους όσο και για το όμορφο πράσινο χρώμα.
• Οι κολοκυθιές με τα κατακίτρινα άνθη και τα μεγάλα χνουδωτά τους φύλλα είναι πολύ διακοσμητικές, ακόμη και σε γλάστρα. Τοποθετήστε, όμως, πάνω από το φυτοδοχείο μια κατασκευή σαν μικρό κώνο από καλάμια και αφήστε το φυτό να αναρριχηθεί επάνω του.
• Μερικές φασολιές δίπλα σε άλλα αναρριχητικά θα δώσουν το δικό τους χαρακτήρα, αλλά και τον καρπό τους.
• Σε μια όμορφη, μεγάλη γλάστρα φυτέψτε αγκινάρα. Το εντυπωσιακό φύλλωμα, αλλά και το γευστικό και όμορφο λουλούδι, θα σας εντυπωσιάσουν.
• Τοποθετήστε χαμηλές ποικιλίες καλαμποκιού μαζί με φασολιές ή ακόμη και με φράουλες. Σε μια γλάστρα φυτέψτε μερικά φυτά καλαμποκιού, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας, και γύρω τους φράουλες.

Αρωματικό «προσκλητήριο»
Κάντε μια βόλτα στην περιοχή σας και παρατηρήστε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αυτοφυή και καλλιεργημένα φυτά. Φυτεύοντας ορισμένα από αυτά στο μπαλκόνι σας, θα προσελκύσετε «καλά» έντομα που θα αναζητήσουν τα είδη που γνωρίζουν. Και αν στο μικρό «παράδεισο» που θα δημιουργήσετε θέλετε και μερικές πεταλούδες για συντροφιά, αρκεί να βάλετε σε ένα μπολάκι ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα σε αρκετό ζαχαρόνερο και σύντομα οι πεταλούδες θα εμφανιστούν για να γευτούν με τα… πόδια τους, όπως συνηθίζουν, τη λιχουδιά που θα τους έχετε ετοιμάσει.


Φυτά που προστατεύουν από προσβολές εντόμων
ΕΧΘΡΟΙ         ΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
Μυρμήγκια     Μέντα,αρτεμισία
Σκουλήκια      Λεβάντα,πετούνια
Ψύλλοι           Μέντα,αρτεμισία,λεβάντα,δυόσμος
Τρωκτικά        Μέντα
Σκαθάρια       Σκόρδο,γεράνι
Τζιτζίκια          Γεράνι,πετούνια
Νηματώδεις   Κατιφές,σάλβια,ντάλια,καλέντουλα
Σαλιγκάρια     Δεντρολίβανο έρπον,αρτεμισία
Γυμνοσάλιαγκες       Δεντρολίβανο έρπον,αρτεμισία
Αλευρώδεις(άσπρη μύγα)   Κατιφές                         

                                                           
Πηγή:www.vita.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου