28 Νοε 2012

Πως θα ενισχύσετε τα αντιοξειδωτικά σας ένζυμα.


Ένας λόγος που ο άνθρωπος είναι από τα μακροβιότερα ζώα είναι ότι παράγει σε υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικά ένζυμα τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που αναζητούν ηλεκτρόνια που τους λείπουν κι αυτό μπορεί ορισμένες φορές να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό το σώμα. Στην πρώτη γραμμή άμυνας, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει πέντε ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία παράγει: την σουπεροξειδική δισμουτάση (SOD), τη γλουταθειόνη, την καταλάση, την μελατονίνη και το συνένζυμο Q10.


Το ένζυμο που λέγεται σουπεροξειδική δισμουτάση διασπά την υπεροξειδική ελεύθερη ρίζα που παράγεται εν αφθονία στα μιτοχόνδρια. Έτσι η υπεροξειδική ελεύθερη ρίζα διασπάται σε οξυγόνο και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο υπεροξείδιο του υδρογόνου ενώνεται χημικά με μια άλλη υπεροξειδική ελεύθερη ρίζα και δημιουργείται το υδροξύλιο που προκαλεί ένα πραγματικό βανδαλισμό στα κύτταρα του σώματος. Το σώμα βέβαια διαθέτει την καταλάση η οποία εξουδετερώνει το υπεροξείδιο του υδρογόνου αλλά δυστυχώς λειτουργεί μόνο στα υδάτινα μέρη, μέσα κι έξω από τα κύτταρα, κι όχι στις κυτταρικές μεμβράνες που αποτελούνται από λίπος. Στις μεμβράνες των κυττάρων αναλαμβάνει δράση η γλουταθειόνη που περιπολεί μεταξύ των κυττάρων και  εξουδετερώνει το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Τελικά όμως κάποια ποσότητα υδροξυλίου διαφεύγει και αυτό είναι καταστρεπτικό για τους λιπώδεις ιστούς και ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο οποίο αποτελείται κατά 50% λίπος. Τελικά το υδροξύλιο μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από τη μελατονίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον αδένα της επίφυσης. Η μελατονίνη ρυθμίζει το ρολόι του ύπνου αλλά είναι συγχρόνως και ένα αντιοξειδωτικό, δέκα φορές ισχυρότερο από την γλουταθειόνη. Διότι η μελατονίνη είναι διαλυτή και στα λίπη και στο νερό και διεισδύει σε κάθε κύτταρο. Έτσι είναι πιθανό να προστατεύει από το Αλτσχάϊμερ.

Ενισχύστε τα αντιοξειδωτικά σας ένζυμα

Μπορεί το σώμα να διαθέτει ένα μικρό στρατό αντιοξειδωτικών ενζύμων για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών αλλά πρέπει κανείς να φροντίζει για την ενίσχυσή τους. Διότι με την πάροδο της ηλικίας το σώμα παράγει μικρότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών ενζύμων. Για παράδειγμα, η παραγωγή της μετατονίνης, όπως συμβαίνει και με άλλες ορμόνες, μειώνεται με πάροδο του χρόνου. Ο τρόπος να ενισχύσετε τα φυσικά σας αντιοξειδωτικά είναι βέβαια μέσω της διατροφής.

Τι μπορείτε να κάνετε; Να διατηρείτε μέσω της διατροφής τις ποσότητες των φυσικών σας αντιοξειδωτικών σε όσο υψηλότερα επίπεδα γίνεται. Επειδή τα ένζυμα αποτελούνται από αμινοξέα χρειάζεται να τρώτε αρκε΄τες πρωτείνες. Για παράδειγμα, το σώμα δεν μπορεί να παράγει γλουταθειόνη χωρίς το αμινοξύ κυστείνης. Επίσης η μελατονίνη παράγεται από ένα αμινοξύ που λέγεται τρυπτοφάνη.

Χρειάζεστε επίσης μεταλλικά στοιχεία ώστε το σώμα να συνθέτει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα. Για να παράγει το σώμα γλουταθειόνη πρέπει να υπάρχει αρκετό σελήνιο, για να φτιάξει καταλάση χρειάζεται σίδηρος και για τη σουπεροξειδική δισμουτάση χρειάζεται ψευδράργυρος, χαλκός και μαγγάνιο.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος από φάρμακα που καταστέλλουν την παραγωγή των αντιοξειδωτικών ενζύμων διότι εξαντλούν τα μεταλλικά στοιχεία. Από τα χειρότερα φάρμακα, από αυτής της πλευράς, είναι τα κορτικοστεροειδή. Πρέπει να ξέρετε επίσης ότι η ποσότητα της μελατονίνης που παράγει το σώμα σας συνδέεται με το πόσο καλό ύπνο έχετε το βράδυ.

Το συνένζυμο Q10

Ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο είναι το συνένζυμο Q10 το οποίο ανακαλύφθηκε το 1957 στα μιτοχόνδρια της καρδιάς ενός βοδιού. Το συνένζυμο Q10 είναι άκρως απαραίτητο για το σώμα. Χωρίς αυτό, απλά δεν μπορεί να παραχθεί ενέργεια. Πρόκειται για ένα λιποδιαλυτό μόριο και βρίσκεται συνήθως στις μεμβράνες των μιτοχονδρίων (όπου οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά) και εκκαθαρίζει τις σουπεροξειδικές ρίζες.

Μια μελέτη έδειξε ότι το 75% των καρδιοπαθών είχαν σοβαρή έλλειψη σε το συνένζυμο Q10. Έχετε τη μέγιστη παραγωγή σε το συνένζυμο Q10 στο σώμα σας στην ηλικία των 20 ετών ενώ στα 80 σας παράγετε το 60% της μέγιστης ποσότητας.

Πρέπει να ξέρετε ότι αν παίρνετε στατίνες για να μειώσετε τη χοληστερόλη (χοληστερίνη) σας η παραγωγή του συνένζυμο Q10 είναι σοβαρά μειωμένη. Πρόκειται για μια σοβαρή παρενέργεια των στατινών, γι’ αυτό μαζί με τις στατίνες πρέπει να παίρνεται συμπληρώματα σε το συνένζυμο Q10 (αν και δεν είναι σίγουρο ότι τα συμπληρώματα μπορούν να διορθώσουν πλήρως την παρενέργεια).

Για να κατασκευάσει το σώμα το συνένζυμο Q10 απαιτούνται οι βιταμίνες B6, B12, η νιασίνη και το φολικό οξύ. Πολύ καλή φυσική πηγή συνένζυμου Q10 είναι τα αυγά. Περιέχεται επίσης στον φλοιό του ρυζιού, το φύτρο του σιταριού, στις σαρδέλες, στο σκουμπρί το βοδινό σικώτι και στα φυστίκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου