30 Μαρ 2012

Πώς καλλιεργώ σέσκουλα.


Τα σέσκουλα συγγενεύουν με το κοκκινογούλι και στην πραγματικότητα είναι γογγύλια. Ανήκουν στην οικογένεια των χηνοποδίων (chenopodiaceae). Είναι λαχανικό με πλούσιο φύλλωμα και ιδιαίτερη γεύση. Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα π.χ. κόκκινο ή άσπρο.
Η σπορά μπορεί να γίνει τον χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Τα φυτά χρειάζονται στη συνέχεια αραίωμα. Η βλάστησή τους μπορεί να διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι. Είναι φυτά κατάλληλα για μικτές καλλιέργειες. Δεν ταιριάζουν όμως με φυτά της ίδιας οικογένειας, π.χ. σπανάκι, γογγύλια, ρέβες κλπ.

Πώς καλλιεργώ ντομάτες.

Η καλλιέργεια της δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες αν και έχει ανάγκη από κάποιες καλλιεργητικές φροντίδες. Η σπορά πρέπει να γίνει σε σπορείο ή έξω εφόσον έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Η μεταφύτευση έρχεται λίγες μέρες αργότερα όταν το φυτό έχει αποκτήσει λίγα φύλλα. Η σπορά μπορεί να γίνει και σε έτοιμα μικρά γλαστράκια βάζοντας 2 ως 3 σπόρους μέσα. Αφού φυτρώσουν κάνουμε αραίωση και αργότερα μεταφύτευση στο οριστικό σημείο.Το οριστικό σημείο στο οποίο θα τοποθετήσουμε τις ντοματιές μπορεί να είναι όχι μόνο ο κήπος αλλά και μια μεγάλη γλάστρα ή μια ζαρντινιέρα αρκεί πάντα να σεβαστούμε τις αποστάσεις μεταξύ των φυτών. Μπορούμε να δέσουμε απευθείας τα φυτά ώστε να μεγαλώσουν ή να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν και μετά να κάνουμε το λεγόμενο παράχωμα. Συγκεκριμένα ανοίγουμε έναν μικρό λάκκο δίπλα σε κάθε φυτό και αφού λυγίσουμε προσεκτικά τον βλαστό του μέσα σε αυτόν τον σκεπάζουμε με χώμα. Μετά από αυτό και εφόσον η κορυφή βλέπει

Ενέργεια από σαλιγκάρια παράγουν Αμερικανοί ερευνητές.


Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ερευνητές εμφύτευσαν επιτυχώς σε ζωντανό σαλιγκάρι κυψέλη βιοκαυσίμου, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας ως καύσιμο τη φυσική γλυκόζη του σαλιγκαριού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σαλιγκάρι θα μπορεί να «ζει κανονικά» σε ένα φυσικό περιβάλλον, παράγοντας ενέργεια όταν τα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια συνδεθούν με ένα εξωτερικό κύκλωμα.
Το πιθανότερο είναι ότι η εμφύτευση ηλεκτροδίων σε ζωντανούς οργανισμούς θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων.
Μέχρι στιγμής οι συνέπειες που έχει στα σαλιγκάρια η συγκεκριμένη διαδικασία παραμένουν άγνωστες.
Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, Δρ. Milto

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 24 – 30/3/2012.


Εμπορική απραξία παρατηρείται στις εξαγωγές πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια. Ελάχιστες ποσότητες εξάγονται, λόγω μικρής προσφοράς προς τους εμπόρους, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί στις καταναλωτικές αγορές. Οι τιμές αυτές δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των παραγωγών. Στο μεταξύ για ακόμη μια χρονιά προσφέρονται προς εξαγωγή αυτή την εποχή πορτοκάλια ποικιλίας Νάβελ, προχωρημένης ωριμότητας. Αν και οι παραγωγοί «κράτησαν» την παραγωγή τους επειδή προσδοκούσαν υψηλές τιμές, τελικά καταφέρνουν να την πουλήσουν σε χαμηλότερες (κατά 20 – 30%), τιμές από αυτές που υπήρξαν στην έναρξη της συγκομιδής.

«Καμπανάκι» για εδαφικές υποχωρήσεις λόγω υπεράντλησης.


Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις εδαφικές υποχωρήσεις λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδροφόρων κρούουν οι επιστήμονες , μιλώντας για καταστροφικά φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττοντας εκτεταμένες περιοχές.
Σημαντικά στοιχεία για τις εδαφικές υποχωρήσεις λόγω υπεράντλησης των υπόγειων υδροφόρων παρουσίασαν σε πρόσφατη ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ οι Δημήτριος Ρόζος, Επίκ. Καθηγητής ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, Λέκτορας ΕΜΠ και Δάφνη Σίδερη, υποψήφια διδάκτορας, μέλη του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών.

Στον ελλαδικό χώρο, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του υδατικού δυναμικού καθώς και η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των φαινομένων αυτών με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχών που πλήττονται από τα φαινόμενα

29 Μαρ 2012

Ο Λαχανόκηπος σας.


Ένα ιδιωτικό μποστάνι όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες σας για φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, αλλά στολίζει και τον κήπο με πρωτότυπο και οικολογικό τρόπο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών και σχεδιάστε το δικό σας. Τα λαχανικά είναι –ή θα έπρεπε να είναι– η βασική τροφή μιας οικογένειας. Καθώς σήμερα όλο και λιγότερος κόσμος έχει το χρόνο ή το χώρο να καλλιεργήσει τα λαχανικά του και τα φρούτα του, η καλλιέργεια ορισμένων εδώδιμων φυτών σε μικρά ιδιωτικά μποστάνια, με μοντέρνο και καλαίσθητο σχεδιασμό, γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής. Στις παρακάτω γραμμές θα βρείτε τρόπους να σταματήσετε να κρύβετε το λαχανόκηπο στο πίσω μέρος του σπιτιού και, αντίθετα, να τον αναδείξετε και να τον επιδεικνύετε με υπερηφάνεια στους φίλους σας.

Ο σχεδιασμός
Στον κήπο
Δεν είναι απαραίτητο να διαθέτετε ένα μεγάλο χώρο στον κήπο για την καλλιέργεια των αγαπημένων σας λαχανικών. Αρκούν κάποιες γωνιές που να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η επαρκής έκθεση στον ήλιο, τουλάχιστον για μερικές ώρες την ημέρα, η προστασία από τους δυνατούς ανέμους και η καλή στράγγιση του εδάφους. Καλό θα ήταν επίσης η συγκεκριμένη γωνιά να

Μελιτζάνες στο φούρνο.


Υλικά:

(Για 4 άτομα)
5 μεγάλες μελιτζάνες
350 γρ. κατσικίσιο τυρί
3 ντομάτες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:


Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις ξεπικρίζετε σε αλατισμένο νερό. Έπειτα, τις πλένετε

Στο Οικονομικών οι καταστάσεις για την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες.


Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται οι καταστάσεις με τα προβλεπόμενα ποσά επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες και μετά την επεξεργασία των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι καθαρά θέμα των οικονομικών υπηρεσιών η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς των παραγωγών.

Ο κ. Σκανδαλίδης δεν ανέλαβε κάποια πρόσθετη δέσμευση σχετικά με το χρόνο ικανοποίησης της υποχρέωσης από το Οικονομικών.
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, χωρίς να αναλάβει κάποια πρόσθετη δέσμευση αναφορικά με το χρόνο ικανοποίησης της σχετικής υποχρέωσης από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι καταναλωτές θα πληρώνουν τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν.


Τις πλαστικές σακούλες προσπαθούν να «εξολοθρεύσουν» οι Βρυξέλλες και το τελευταίο μέτρο που εξετάζουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης από τα καταστήματα.
 Βάσει του σχεδίου, που θα συζητηθεί τον επόμενο και αν υπερψηφιστεί ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ ακόμα και σε δυο μήνες, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν για τις σακούλες μιας χρήσης που προμηθεύονται από τα καταστήματα όταν ψωνίζουν.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Πράσινης Βίβλου για τις πλαστικές συσκευασίες, που θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσεχές διάστημα.

Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 500 πλαστικές σακούλες ετησίως, τις περισσότερες από αυτές μόνο για μια φορά. Το 2008 η παραγωγή πλαστικών τσαντών στην Ευρώπη έφτασε τα 3,4 εκατομμύρια τόνους, με το ποσοστό ανακύκλωσης να περιορίζεται στο 6,4%.

Στον ΟΓΑ τα αγροτικά φωτοβολταϊκά έως 100 KW.


Στην ασφάλιση του ΟΓΑ εντάσσονται οι αγρότες και όσοι εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 100 kw.
Στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, υπάρχουν διατάξεις και για τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, ρυθμίζεται το θέμα ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων όλων των κατηγοριών με κριτήριο την αδειοδότηση από τον ΕΟΤ.
Συγκεκριμένα: α) ιδιοκτήτες καταλυμάτων μέχρι 5 δωμάτια ασφαλίζονται στον ΟΓΑ β) ιδιοκτήτες καταλυμάτων από 6 έως 10 δωμάτια σε όλη την επικράτεια καθώς και ιδιοκτήτες από 11 δωμάτια και άνω σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης (κάτω των 2.000 κατοίκων) ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ στην πρώτη κατηγορία με έκπτωση 30% επί των ασφαλιστικών εισφορών με εισοδηματικά κριτήρια.

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ στην Κ. Μακεδονία.

Επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καταγράφηκαν στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το τέλος του 2011, με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων, που αδειοδοτήθηκαν στην περιοχή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να φτάνει πλέον στα 83,4 MW (μεγαβάτ).
Σχεδόν ένα στα δύο ΜW (ποσοστό 49%) παράγεται με αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, ενώ ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά έργα (34%), η βιομάζα (9%) και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί (8%). Μονάδες ισχύος 18 MW αδειοδοτήθηκαν εντός του 2011.

Συνολικά στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ πλησιάζει τα 250 MW και αφορά κυρίως σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω αναπτυξιακών νόμων ή στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων.

Οριστικοποίηση ποσών καθαρού γεωργικού εισοδήματος των αγροτικών προϊόντων.


Οριστικοποιήθηκαν οι πίνακες με τα ποσά του καθαρού γεωργικού εισοδήματος όλων των αγροτικών προϊόντων της χώρας ανά περιφερειακή ενότητα των νομών παραγωγής τους, καθώς και οι πίνακες με τα ποσά των αντιπροσωπευτικών ενοικίων ανά στρέμμα ενοικιαζόμενης γεωργικής γης για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011).
Τα ποσά αυτά που προβλέπονται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου είναι για τις ημιορεινές και ορεινές ζώνες, μειωμένα κατά ποσοστό 20% και 40% αντίστοιχα, σε σχέση με τα ποσά των πεδινών ζωνών.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι σε όποια περιφερειακή ενότητα του νομού δεν έχει προσδιορισθεί ποσό καθαρού εισοδήματος για κάποιο γεωργικό προϊόν, αυτό θα προκύπτει από τη

27 Μαρ 2012

λαχανικά που αντέχουν τη σκιά.


Αν το μπαλκόνι ή ο κήπος σας δεν είναι ηλιόλουστα, μην απογοητεύστε! Αν δέχονται τουλάχιστον 3-4 ώρες ήλιο την ημέρα ή βρίσκονται συνεχώς σε μια ημισκιερή κατάσταση κάτι μπορεί να γίνει.
Σας δίνουμε μια λίστα με τα λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε ημισκιερές συνθήκες:

Φυλλώδη σαλατικά (π.χ μαρούλι, αντίδια, σαλάτες κ.λπ.)
μπρόκολο
κουνουπίδι
πατζάρια (για τα φύλλα τους)
μπιζέλια
φασολάκια
λαχανάκια βρυξελλών
ραδίκια
φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, σινάπι κ.λπ.)
Και για να μην κυκλοφορείτε συνέχεια με μια λίστα στο χέρι σας λέμε έναν εύκολο κανόνα απομνημόνευσης: τα φυτά που καλλιεργούνται για τις ρίζες και τους καρπούς τους θέλουν άπλετο φως, ενώ τα φυτά που καλλιεργούνται για τα εδώδιμα φύλλα τους αντέχουν και σε μερική σκιά.

Προγράμματα στο παρά πέντε για νέους αγρότες, έρευνα για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο και επίσπευση των συμβολαίων μίσθωσης αγροτικής γης ανακοίνωσε προεκλογικά ο Σκανδαλίδης.


«Άρωμα» εκλογών είχε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Μαρτίου, στον 6ο όροφο της Αχαρνών 2. Παρότι, το ενδιαφέρον όλων ήταν στραμμένο στο παρασκήνιο της απόσυρσης του νομοσχεδίου περί οργάνωσης και λειτουργίας του «Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα», ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία 1,5 εκατ. νέοι προτίθενται να επιστρέψουν στην περιφέρεια. Παράλληλα, ανακοίνωσε την προκήρυξη προγράμματος ενίσχυσης των νέων αγροτών ενώ τόνισε ότι θα εντατικοποιηθεί η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων για τα αγροκτήματα που διαθέτει προς μίσθωση το ΥπΑΑΤ. Το ερώτημα που πλανάται βέβαια είναι πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά αφού οι ημέρες της σημερινής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ μετρούν αντίστροφα μέχρι την ημερομηνία των εκλογών. Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε ότι ο νόμος που αποσύρθηκε από την Βουλή δεν θα έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα αφού ήδη έχει εφαρμοστεί ΚΥΑ που τον ιδρύει. «Απλώς θέλησα να

Πρόταση λειτουργίας αγορών για παραγωγούς - βιοκαλλιεργητές.


Τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία αγορών όπου θα συμμετέχουν μόνο παραγωγοί και βιοκαλλιεργητές, κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ανάγκη απευθείας διάθεσης προϊόντων χωρίς διαμεσολαβήσεις και τα πρόσφατα κινήματα (της πατάτας, του ελαιόλαδου) «αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις στην αγορά, την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, το δομικό ολιγοπώλιο που υφίσταται καθώς και νομοθετικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες του υπάρχοντος συστήματος».

Με αυτή την πρόταση επιδιώκεται μεταξύ άλλων «το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού - καταναλωτή».

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Protash-leitoyrgias-agorwn-gia-paragwgoys-biokallierghtes

Αναθεώρηση ορίων ασφάλειας γεωργικών προϊόντων από την Κομισιόν.


Tα μέταλλα υπάρχουν στο περιβάλλον εξαιτίας φυσικών διεργασιών (ηφαιστειακή δραστηριότητα, αποσάθρωση βράχων) ή/και ανθρωπογενών παραγόντων (βιομηχανική δραστηριότητα, καύση απορριμμάτων, απόβλητα). Η αύξηση της συγκέντρωσής τους στα νωπά γεωργικά προϊόντα προκαλείται από χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, κοπριάς, "λάσπης" από τον καθαρισμό λυμάτων, αλλά και από τον αέρα.
Με αυτή την εισαγωγική διευκρίνιση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε σε σειρά ερωτημάτων του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη για την παρουσία των βαρέων μετάλλων στα νωπά γεωργικά προϊόντα και τους τρόπους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

26 Μαρ 2012

Μανιτάρια: Κέρδη από την καλλιέργεια... κατ’ οίκον.


Mια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί εύκολα και με ελάχιστο οικονομικό κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα μοιάζει να αποτελεί η καλλιέργεια μανιταριών ακόμα και στο σπίτι
Mια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί εύκολα και με ελάχιστο οικονομικό κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα μοιάζει να αποτελεί η καλλιέργεια μανιταριών ακόμα και στο σπίτι
Χωρίς την ανάγκη απόκτησης ειδικού εξοπλισμού και με μοναδικό κόστος την αγορά υποστρωμάτων πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα μανιτάρια, μπορεί κάποιος να στήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών με σκοπό τη διάθεση τους στο εμπόριο, ακόμα και απευθείας σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Ξεκινώντας με μικρά βήματα, υποστρώματα παραδείγματος χάριν για έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα φθάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων 125 κιλά

Ξερή ή μαύρη κορυφή των καρπών.

Αίτιο: Έλλειψη ασβεστίου.  Εμφάνιση και σημασία: Αυτή η πάθηση είναι πολύ συχνή, ειδικά στα ελαφριά εδάφη. Οι προσβεβλημένοι καρποί δεν είναι πλέον εμπορεύσιμοι. Αυτή η πάθηση μπορεί να συμβεί ακόμα και σε εδάφη με πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου αν οι συνθήκες για την πρόσληψή του δεν είναι ευνοϊκές.  Συμπτώματα και παθήσεις που συγχέονται:    Μικρή έλλειψη ασβεστίου προκαλεί ελαφριά συμπτώματα. Σ’ αυτή την περίπτωση το κορυφαίο τμήμα του καρπού μοιάζει σαν να βουρτσίστηκε. Μεγάλη έλλειψη ασβεστίου προκαλεί κατάρρευση κυττάρων στην κορυφή του καρπού  η οποία οδηγεί σε νεκρώσεις. Μερικές φορές αυτές οι νεκρώσεις είναι ορατές μόνο στο εσωτερικό του καρπού. Οι νεκρώσεις μπορεί να καλύπτονται από μαύρη εξάνθηση μύκητα αν ο καιρός είναι υγρός. Οι καρποί

Κομβονηματώδεις.


Ο Meloidogyne hapla, στις θερμότερες περιοχές και επίσης άλλα είδη (Μ. incognita, Μ. arenaria, Μ. javanica κ.λπ.)

Εύρος ξενιστών:
Το εύρος ξενιστών όλων των ειδών Meloidogyne είναι πολύ μεγάλο συμπεριλαμβανομένων καλλιεργούμενων φυτών (ειδικά των λαχανικών που καλλιεργούνται για τη ρίζα τους), των καλλωπιστικών και των ζιζανίων.

Εμφάνιση και σημασία:
Στην Τσεχία ο νηματώδης Meloidogyne hapla εμφανίζεται στα λαχανικά που καλλιεργούνται για τη ρίζα τους (ριζωματώδη) στα αμμώδη εδάφη σε μικρές περιοχές ενώ η τομάτα καλλιεργείται από τους κηπουρούς μόνο, και έτσι η εμφάνιση μολυσμένων φυτών τομάτας στις εμπορικές καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα απίθανη.

Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ανανεώσεις των αδειών χρήσης νερού από υφιστάμενες αρδευτικές γεωτρήσεις.


Στις 16 Ιουνίου 2012 λήγει η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την ανανέωση των αδειών χρήσης νερού από υφιστάμενες αρδευτικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με την τροποποιημένη απόφαση της ΚΥΑ με θέμα: «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες για την κατάθεση των δικαιολογητικών είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας για τα χωράφια. Η κατάθεση των εγγράφων γίνεται στο αντίστοιχο τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας που είναι το αγροτεμάχιο το οποίο έχει τη γεώτρηση.

Προσοχή μιλάμε για άδειες που έχουν ήδη λήξη. Όσες άδειες δεν έχουν λήξη, θα πρέπει οι αγρότες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους ένα μήνα πριν την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην τελευταία σελίδα. Οι αγρότες που έχουν στην κατοχή τους άδειες που δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης πρέπει οπωσδήποτε να τις ανανεώσουν.
Σχετικά με τις νέες γεωτρήσεις, αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι τα σχέδια διαχείρισης των υδροφόρων λεκανών της χώρας, οπότε τότε οι περιφέρειες θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή όχι

Πληγή για τις εξαγωγές φράουλας η παύση των ποιοτικών ελέγχων το Σαββατοκύριακο. Οι καλές τιμές δεν σώζουν την κατάσταση.


Μετά τα προβλήματα στην φετινή παραγωγή, η οποία ακόμα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι η φράουλα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πρόβλημα. Αυτό των ποιοτικών ελεγκτών και την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να καταργήσει τον κωδικό ΚΑΕ 0567 μέσω του οποίου αποδίδονταν τα χρήματα της υπερωριακής απασχόλησης δηλαδή για εργασίες εκτός ωραρίου και αργιών στους γεωτεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους (Γεωπόνοι ποιοτικοί και φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές και κτηνίατροι). Με απλά λόγια οι ποιοτικοί ελεγκτές δεν “βγαίνουν” για τους απαραίτητους ελέγχους τα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να φορτώσουν και εν συνεχεία να εξάγουν το προϊόν τους τις ημέρες αυτές. Την ίδια στιγμή σύμφωνα

Στην Εθνική Τράπεζα οι καταθέσεις των συνεταιριστικών τραπεζών που έκλεισαν.


Καλύπτονται πλήρως οι καταθέτες των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή , Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου. Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας το σύνολο των καταθέσεων των τριών αυτών τραπεζών θα μεταφερθεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΤτΕ διενήργησε, σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 όπως ισχύει, την προβλεπόμενη σε αυτό διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου του συνόλου των καταθέσεων των παραπάνω συνεταιριστικών τραπεζών.

Η ανάδοχος τράπεζα που προέκυψε από την εν λόγω διαδικασία είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη έχει ξεκινήσει η οργάνωση της μεταφοράς των καταθέσεων.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Sthn-Ethnikh-Trapeza-oi-katatheseis-twn-synetairistikwn-trapezwn-poy-ekleisan 

Επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες μέσα στον Απρίλιο «βλέπει» ο Τιμοσίδης.


Εντός του μηνός Απριλίου του 2012 θ’ αρχίσει η καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ σε 5.000 περίπου αγρότες που υπέβαλαν δικαιολογητικά μέσω της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας και Παγγαίου, όπως ανακοινώθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλη Τιμοσίδη.

Το συνολικό ποσό επιστροφής ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη περιοχή ξεπερνά το ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει παρέμβει στα αρμόδια υπουργεία ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Epistrofh-FPA-se-agrotes-mesa-ston-Aprilio-blepei-o-Timosidhs 

25 Μαρ 2012

Σχοινόπρασο.


(Chives)
Ταξινόμηση: Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη σχοινόπρασου. Tο πρώτο
έχει μυρωδιά κρεμμυδιού και είναι το Allium schoenoprasum και το δεύτε-
ρο έχει μυρωδιά σκόρδου και είναι το Allium tuberosum. Και τα δύο ανή-
κουν στην οικογένεια Liliaceae.
To σχοινόπρασο με μυρωδιά κρεμμυδιού έχει τρεις ποικιλίες, τη Hylan, τη
Fine leaves και τη Medium leaves.
Eδαφοκλιματολογικές απαιτήσεις: Τα σχοινόπρασα χρειάζονται εδάφη
μέσης σύστασης, γόνιμα και καλά αποστραγγισμένα. Έχουν ανάγκη από
αρκετή υγρασία, προτιμούν κλίμα δροσερό, και οι πιο κατάλληλες εποχές
για ανάπτυξη τους είναι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη.
Πολλαπλασιασμός: Γίνεται με σπόρο.
Εποχή και τρόπος φύτευσης: Η πιο κατάλληλη εποχή φύτευσης θεωρεί-
ται το φθινόπωρο. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30 εκατ. τόσο μεταξύ
των γραμμών όσο και των φυτών πάνω στη γραμμή.

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 17 – 23/3/2012.



Συνεχίστηκαν με σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές στην κατανάλωση, με τιμές στην παραγωγή που δεν ανταποκρίνεται σε αυτές. Συνεχίστηκαν επίσης οι εξαγωγές ακτινιδίων και με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς οι εξαγωγές φράουλας, κυρίως προς την αγορά της Ρωσίας και με κάποιες μικρές ροές προς τις αγορές της δυτικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 17 – 23/3/2012, είναι οι εξής:

Μανταρίνια 33.785 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 39.380 τόνων

Φυσικά βιολογικά λιπάσματα.



Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτώνΤρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(N), ο φώσφορος(P) και το κάλιο(K).
Στα τσουβάλια των λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά υπάρχουν οι αριθμοί "3-6-9". Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν το ποσοστό του συνολικού βάρους λιπάσματος καθενός από τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ένα λίπασμα γενικού σκοπού για τον κήπο περιέχει 7% N, 7% P και 7% Κ.
Στη βιολογική γεωργία τα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να παρέχονται μέσω της κομποστοποιήσης της οργανικής ύλης.

Υπάρχει μια ποικιλία κοινών οργανικών υλικών που μπορούμε να προσθέσουμε στο έδαφός μας. Μερικά από αυτά είναι η κοπριά, το κομπόστ κήπου ή μανιταριών, η τύρφη, τα φύκια και η φυλλώδες μούχλα.

Φουσκί
Το φουσκί είναι η κοπριά μαζί με τα ούρα και την στρωμνή των οικόσιτων ζώων.
Προσθέτουν N, P και K στο έδαφος. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί το φρέσκο φουσκί μπορεί να βλάψει τα φυτά, τα φύλλα και τις ρίζες, αν εφαρμοστεί νωρίς.
Είναι καλύτερα να αποθηκεύετε υπό κάλυψη, για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη χρήση του.Μην αφήνετε το νερό της βροχής να ξεπλένει τα θρεπτικά συστατικά του, ενώ παράλληλα γίνεται η ωρίμανση.

οι ιδανικές διαστάσεις ενός παρτεριού.


Όταν σχεδιάζετε ένα παρτέρι, είτε πρόκειται να το φυτέψετε με λαχανικά είτε με καλλωπιστικά φυτά, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στις διαστάσεις που θα επιλέξετε. Όλα τα φυτά χρειάζονται περιποίηση και για το λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίσετε ώστε η πρόσβαση στο καθένα από αυτά να είναι εύκολη και ασφαλής για εσάς και τα παρακείμενα φυτά.
Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε αυτή τη συνθήκη είναι να ορίσετε το πλάτος του παρτεριού ίσο με το άνοιγμα του χεριού σας.
Αν έχετε πρόσβαση μόνο από τη μια πλευρά, δηλαδή το παρτέρι ακουμπά σε τοίχο ή άλλο σταθερό εμπόδιο, τότε το μέγιστο πλάτος θα πρέπει να είναι γύρω στα 60 εκ.
Αν η πρόσβαση στο παρτέρι είναι δυνατή και από τις δύο πλευρές τότε το μέγιστο πλάτος διπλασιάζεται στα 120 εκ.

Πως να δημιουργήσετε έναν λαχανόκηπο..


Για να καλλιεργήσετε λαχανικά, δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε ολόκληρο λαχανόκηπο. Αρκούν μερικά τετραγωνικά μέτρα για να έχετε λαχανικά όλον τον χρόνο. Αλλά και εσείς που ο μόνος ελεύθερος χώρος σας είναι μία βεράντα, μπορείτε να καλλιεργήσετε σε γλάστρες αρωματικά φυτά, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, μερικές τομάτες.


Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την δημιουργία και την φροντίδα ενός λαχανόκηπου:
- Ο ελεύθερος χρόνος
- Η οργάνωση του λαχανόκηπου
- Η θέση του
- Το ανάγλυφο του εδάφους

24 Μαρ 2012

Πως καλλιεργώ πιπεριές.


Η πιπεριά προέρχεται από το Μεξικό, τη Κεντρική Αμερική και το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Το όνομα πιπεριά (από το Ισπανικό pimiento που σημαίνει πιπέρι και το Αγγλικό pepper που σημαίνει επίσης πιπέρι), δόθηκε από το Χριστόφορο Κολόμβο όταν έφερε το φυτό στην Ευρώπη. Προφανώς είχε βρει και είχε φέρει φυτό καυτερής πιπεριάς.
Εκείνη την εποχή το όνομα πιπέρι δινόταν σε όλα τα φυτά που έδιναν καυτερούς καρπούς. Επιπλέον το πιπέρι ήταν ένα πολύ ακριβό μπαχαρικό, οπότε μάλλον ονομάζοντας πιπέρι το νέο φυτό του έδινε ακόμη μεγαλύτερη εμπορική αξία.
Οι πιπεριές διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τις γλυκές (bell pepper) και τις καυτερές (chili pepper).

Πότε σπέρνουμε πιπεριές
Απευθείας στον κήπο: Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πιπεριάς απευθείας στον κήπο τον Απρίλιο και Ιούνιο.

Στήνοντας ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος.


Πρόκειται να φύγετε για ταξίδι και ανησυχείτε για την τύχη των αγαπημένων σας λουλουδιών, λαχανικών η κηπευτικών  που τόσο στοργικά διατηρείτε στο μπαλκόνι σας. Η καλύτερη λύση για σας είναι ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Ποτίζει τακτικά όσο εσείς λείπετε και διατηρεί ζωντανά τα πολυαγαπημένα σας φυτά κατά τη διάρκεια της απουσίας σας.

Εάν λοιπόν το σκέφτεστε σοβαρά να εγκαταστήσετε και εσείς ένα τέτοιο σύστημα ίσως βρείτε χρήσιμες τις παρακάτω υποδείξεις, που προέκυψαν από την προσωπική μου εμπειρία στο δικό μου μπαλκόνι.



ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


1. Αποφύγετε την αγορά του συστήματος αν δεν έχετε πολλές γλάστρες. Η πραγματοποίηση της δαπάνης για 4 – 5 γλαστράκια δεν αξίζει.

φτιάξτε οικολογικά σπορεία.


Οι σπόροι πάντα αποτελούν οικονομικότατη και αποδοτική λύση, αλλά είναι κρίμα να τους φυτεύουμε εξ' αρχής σε γλάστρα και μετά να χρειάζεται να ξεριζώσουμε μερικά βλαστάρια για να τα αραιώσουμε, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Εμείς βρίκαμε ένα άκρως εντυπωσιακό τρόπο για να φτιάξετε σπορεία-μικρά γλαστράκια από εφημερίδες ρίξτε μια πρώτη ματιά εδώ.
Ουσιαστικά παίρνουμε 5-6 φυλλά εφημερίδας και τα κόβουμε σε ισοϋψείς λωρίδες. Τις τιλύγουμε όλες μαζί γύρω από ένα κυλινδρικό αντικείμενο, πχ. κονσέρβα με πάστα ντομάτας, για να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα και κολλάμε τα πλάγια με ταινία. Αφήνουμε και λίγη εφημερίδα να εξέχει από την κονσέρβα ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε τον πάτο της γλάστρας, πιέζοντας προς τα μέσα τις εξοχές

Καρούλιασμα (συστροφή) φύλλων.


Αίτια: αντίδραση στην αφαίρεση πλάγιων βλαστών.

Εμφάνιση και σημασία:
Αυτή η πάθηση είναι αρκετά συχνή στις μη καθορισμένης ανάπτυξης ποικιλίες στις οποίες αφαιρούνται οι πλευρικοί βλαστοί αλλά έχει ελάχιστη σημασία για την απόδοση.

Συμπτώματα και παθήσεις που συγχέονται:



Τα φύλλα, ιδιαίτερα στη βάση του φυτού, συστρέφονται προς τα πάνω γύρω από το κεντρικό νεύρο. Όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη των φυτών τόσο πιο έντονο μπορεί να είναι το καρούλιασμα. Τα πιο έντονα συμπτώματα συμβαίνουν όταν η κορυφή του φυτού αφαιρεθεί. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να κάψει την κάτω πλευρά των φύλλων.

Ιός της μπρούτζινης κηλίδωσης της τομάτας.


Εύρος ξενιστών:
Το εύρος ξενιστών του ιού TSWV είναι εξαιρετικά ευρύ,  προσβάλλει περίπου 170 είδη λαχανοκομικών, ετήσια και πολυετή καλλωπιστικά και ζιζάνια.

Εμφάνιση και σημασία:
Ο ιός συναντάται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση πιθανόν την Σκανδιναβία. Αυτός ο ιός έχει καταχωρηθεί στην λίστα EPPO η οποία περιλαμβάνει τα παθογόνα που είναι σε καραντίνα. Μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των φυτών με σημαντικές απώλειες στην απόδοση και στα θερμοκήπια αλλά και στο χωράφι.

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:



 Τα συμπτώματα ποικίλουν. Στα προσβεβλημένα φυτά εμποδίζεται η ανάπτυξη και τα παλιότερα φύλλα γίνονται κίτρινα και μαραίνονται. Μικρές κυκλικές κηλίδες και κίτρινα στίγματα δίνουν στα φύλλα

Θρίπες.


Frankliniella occidentalis και άλλα είδη.

Εύρος ξενιστών: Το εύρος ξενιστών του θρίπα F. occidentalis είναι πολύ μεγάλο:πολλά είδη καλλωπιστικών, λαχανικών και ζιζανίων.

Εμφάνιση και σημασία:
Ο F. occidentalis είναι πολύ διαδεδομένος στα θερμοκήπια. Η σημασία του βρίσκεται στο γεγονός ότι φέρει τον ιό της μπρούτζινης κηλίδωσης της τομάτας (ιός TSWV). Είναι στον κατάλογο ΕΡΡΟ των εχθρών που είναι σε καραντίνα.

Ηλιακό έγκαυμα.


Αίτια:ξαφνική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Εμφάνιση και σημασία:
Τα εγκαύματα από τον ήλιο στα φύλλα είναι αρκετά συχνά μετά από την μεταφύτευση των φυτών στον αγρό, οι καρποί παθαίνουν λιγότερη ζημιά, συνήθως όταν τα φύλλα που τους καλύπτουν αφαιρούνται είτε από τους καλλιεργητές ή καταστρέφονται από κάποια ασθένεια και ακολουθεί ηλιόλουστος καιρός. Οι κατεστραμμένοι καρποί  δεν είναι εμπορεύσιμοι, τα κατεστραμμένα φύλλα σύντομα αντικαθίστανται από νέα.

Συμπτώματα και παθήσεις που συγχέονται:



Συνήθως στο πάνω μέρος των καρπών εμφανίζονται σχεδόν άσπρες και σχετικά μεγάλες κηλίδες. Η επιφάνειά τους είναι σκληρή σαν δέρμα. Στα φύλλα εμφανίζονται άσπρες κηλίδες λεπτές σαν χαρτί.

23 Μαρ 2012

Βακτηριακό έλκος.


Συνήθης οργανισμός: Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, syn. Corynebacterium michiganense.

Εύρος ξενιστών:
Το εύρος των ξενιστών του C. michiganensis περιλαμβάνει την τομάτα, πιπεριά και διάφορα άγρια σολανώδη είδη.

Εμφάνιση και σημασία:
Το βακτηριακό έλκος είναι μία σοβαρή ασθένεια που απαντάται παγκοσμίως. Η εμφάνισή του είναι σποραδική αλλά μπορεί να είναι πολύ καταστρεπτική. Όλοι οι τύποι της καλλιέργειας τομάτας είναι επιρρεπείς σε σοβαρές απώλειες. Ο C. michiganensis έχει καταχωρηθεί στη λίστα EPPO των παθογόνων που είναι σε καραντίνα.

Βακτηριακή στιγμάτωση & βακτηριακή κηλίδωση.


Συνήθης οργανισμός: Pseudomonas syringae pv. tomato και Xanthomonas campestris pv. vesicatoria

Εύρος ξενιστών:
Στο εύρος των ξενιστών περιλαμβάνεται η τομάτα και άλλα σολανώδη είδη.

Εμφάνιση και σημασία:
Και οι δύο ασθένειες έχουν παγκόσμια εξάπλωση. Συμβαίνουν επίσης στην Τσεχία αλλά οι απώλειες δεν είναι πολύ σημαντικές.

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:
Και τα δύο παθογόνα δημιουργούν στα φύλλα μικρές (1-3 χιλιοστά) καστανές νεκρωτικές κηλίδες οι οποίες συνήθως περιβάλλονται από κίτρινη άλω, και στα στελέχη και στους μίσχους ακανόνιστες

Αφίδες.


Η πράσινη αφίδα της ροδακινιας (Myzus persicae) και άλλα είδη.

Εύρος ξενιστών:
Το εύρος ξενιστών της  Μ. persicae είναι πολύ μεγάλο: πατάτα, ζαχαρότευτλο, πολλά καλλωπιστικά και λαχανοκομικά είδη.

Εμφάνιση και σημασία:
Η Μ.  persicae είναι διαδεδομένη και στα θερμοκήπια και στον αγρό. Οι άμεσες ζημιές στα φυτά είναι συνήθως ελάχιστης σημασίας αλλά αυτό το είδος είναι φορέας σχεδόν 200 ιών των φυτών.

Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις αφίδες Μ. persicae δεν είναι συνήθως ορατά στα φυτά της τομάτας.

Ανομοιόμορφη ωρίμανση καρπών.


Αίτια:Εξαιρετικά χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες ή μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των καρπών, ειδικά όταν πλησιάζει η ωρίμανση των καρπών, φτωχή θρέψη με κάλιο.

Εμφάνιση και σημασία:
Η ανομοιόμορφη ωρίμανση καρπών είναι πολύ συχνή δυσλειτουργία αλλά τέτοιοι καρποί είναι συχνά εμπορεύσιμοι επειδή οι καταναλωτές συνήθως δεν αντιλαμβάνονται ότι οι καρποί έχουν πάθει ζημιά.

Συμπτώματα και παθήσεις που συγχέονται:

Αλτερναρίωση.


Συνήθης οργανισμός: Alternaria solani

Εύρος ξενιστών: Πατάτα και τομάτα

Εμφάνιση και σημασία:
Η αλτερναρίωση συμβαίνει οπουδήποτε και να καλλιεργούνται οι τομάτες αλλά μόνο σε μερικές περιοχές μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα φυτά.



Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:

Ρίγανη.


Η Ελλάδα συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες χώρες του περίγυρού της βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην γεωγραφική της θέση η οποία της επέτρεψε κατά το παρελθόν να διατηρεί εμπορικές σχέσεις με όλο τον μέχρι τότε γνωστό κόσμο. Η Αίγυπτος, η Συρία η Ιταλία, τα μικρασιατικά παράλια όπως και η ηπειρωτική Ασία ήταν μερικοί μόνο από τους προορισμούς των εμπορικών τους δρόμων.



Αυτό επέτρεψε στα διάφορα είδη φυτών να μην μείνουν μόνο στους τόπους που ενδημούσαν αλλά να διασκορπιστούν και να προσαρμοστούν σε νέους, εξίσου ευνοϊκούς για αυτά βιότοπους. Με τον καιρό και κάτω από την πίεση της φυσικής επιλογής τα είδη αυτά εξελίχθηκαν (ή και εξαφανίστηκαν) σε αυτά που βλέπουμε εμείς σήμερα. Έτσι, είδη τα οποία μέχρι τότε δεν συναντιόνταν στην Ελλάδα, βρέθηκαν ξαφνικά σε πολλές αναφορές της εποχής.

Την δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου μελετούν στην Τρίπολη.


Η Δημοτική Αρχή στην προσπάθεια της να ευαισθητοποιήσει κάθε πολίτη που δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει αλλά και να ασχοληθεί με την αγροτική ζωή του τόπου του εξετάζει τη δυνατότητα κατασκευής «Δημοτικού Λαχανόκηπου», όπου οι δημότες θα μπορούν να καλλιεργούν λαχανικά με βιολογικό τρόπο. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου Τρίπολης.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά πρόθεση του Δήμου είναι η διάθεση (έναντι συμβολικού τιμήματος) τεμαχίων 75-100 τ.μ. το καθένα, σε μία συνολική έκταση 20.000 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης και πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πόλης, με διαδρόμους προσέγγισης, παροχή νερού και πλήρη επιστημονική υποστήριξη από γεωπόνους του Δήμου.
Δικαίωμα θα έχουν όλοι οι δημότες του Νέου Δήμου Τρίπολης, με την προϋπόθεση να είναι μόνιμοι κάτοικοι, να μην χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα ή λιπάσματα και να καλλιεργούν λαχανικά με βιολογικό τρόπο για αποκλειστικά ατομική χρήση. Επίσης θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν το 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. «Προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των δημοτών για συμμετοχή στη δραστηριότητα αυτή, ο Δήμος Τρίπολης καλεί όλους τους

Πληρωμές ύψους 1 εκατ. ευρώ για Μικρά Σχέδια Βελτίωσης.


Ανακοίνωση σχετικά με την πληρωμή 50 δικαιούχους για Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης) εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή 23 Μαρτίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται το συνολικό ποσό πληρωμής ανέρχεται σε 1.067.034,63 ευρώ. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στις 23/03/2012 ξεκίνησαν οι πληρωμές του Μέτρου 1.2.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης). Aφορά 50 δικαιούχους και το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ανέρχεται σε 1.067.034,63€».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής πληρωμές σχετικά με προγράμματα του ΠΑΑ:

Τι δείχνει η μελέτη McKinsey που παρήγγειλαν οι τραπεζίτες.


Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εργώδη προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να διαδραματίσουν τα «συγκοινωνούντα δοχεία» της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

H δεκαετία που έρχεται είναι κομβική όχι απλά για την παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά και για την οικονομική της επιβίωση γενικότερα.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη «Η Ελλάδα σε 10 χρόνια από τώρα» που συνέταξε για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών μια από τις καταξιωμένες εταιρείες συμβούλων στον κόσμο, η McKinsey.

Οδηγίες της Περιφέρειας Ημαθίας για την αντιμετώπιση κουνουπιών.


Έγγραφο με θέμα την αντιμετώπιση των κουνουπιών κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο απέστειλε στους τρεις Δήμους η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, με σκοπό την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με το έγγραφο το πρόβλημα των κουνουπιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ύπαρξη λιμναζόντων υδάτων καθώς το νερό είναι ο βασικός παράγοντας της ανάπτυξής τους.


Ο περιορισμός των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών είναι βασικότατο μέρος της καταπολέμησής τους και πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση.
Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ημαθίας θεωρεί απαραίτητο να ληφθούν μια σειρά μέτρων (τα οποία αναφέρονται παρακάτω) με σκοπό τον περιορισμό ή ακόμη και την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης.

Αντιϋπερτασικό η σόγια.


H κατανάλωση του γάλακτος της σόγιας μειώνει το κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς συμβάλει στη μείωση τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και της χοληστερίνης, η οποία αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.
Τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Archive of Internal Medicine έδειξαν ότι μία μικρή απλή διατροφική αλλαγή , και συγκεκριμένα η αντικατάσταση με πρωτεΐνη σόγιας ενός μέρους της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης , μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση περίπου στον ίδιο βαθμό με τη λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων.

Στη μελέτη μετείχαν 60 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες (48 με φυσιολογική πίεση και 12 με υπέρταση) οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη διάρκεια των πρώτων 8 εβδομάδων η μία ομάδα

Taste of Greece στο Ευρωκοινοβούλιο.


Στην έκθεση Taste of Greece, η οποία εγκαινιάστηκε στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 20 Μαρτίου, παρευρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι "οι δυνατότητες της ελληνικής γαστρονομίας, ως τουριστικού προϊόντος δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί, όσο θα έπρεπε. Τα ελληνικά προϊόντα διαθέτουν μια δυσεύρετη ποιότητα την οποία αναζητούν οι επισκέπτες όταν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και στα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ στην πατρίδα τους. Πρόκειται για μια ευκαιρία ανάπτυξης που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στρατηγικά".
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντόνιο Ταγιάνι, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για ζητήματα επιχειρηματικότητας και Τουρισμού καθώς και ο Τζόζεφ Ντολ, πρόεδρος του EEP Group στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

22 Μαρ 2012

Προτεραιότητα στις εξαγωγές φράουλας.


Θα δοθούν όλες οι αναγκαίες οδηγίες προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να αντιμετωπίσουν με αντίληψη προτεραιότητας την εξαγωγική διαδικασία ενώ, επίσης, δεσμεύτηκε να εξετάσει τις δυνατότητες για αύξηση του αριθμού των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος στις συνατήσεις που είχε με ομάδες παραγωγών φράουλας αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς στο Λάππα και στο Βουπράσιο.
«Πρόκειται για ένα δυναμικό κλάδο της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρειά μας» τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος. «Έναν κλάδο που πραγματοποιεί εξαγωγές ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Οφείλουμε, συνεπώς, να σταθούμε δίπλα στους καλλιεργητές και να συμβάλουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους».

Νέα τεχνολογία μιμείται τα φυτά για την παραγωγή υδρογόνου.


Μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσουν επιστήμονες της σχολής Μηχανολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο μπορεί να αποτελέσει μια περιβαλλοντικά φιλική, αλλά και οικονομική λύση για την παραγωγή υδρογόνου, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές νανοδομές που προσομοιάζουν εκείνων που αναπτύσσονται στα δέντρα.



Το «νανοδέντρο» με τις κάθετες διακλαδώσεις έχει τη δυνατότητα να βελτιστοποιεί τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την εξαγωγή καύσιμου υδρογόνου.

«Η δομή αυτή έχει αυξήσει κατά 400.000 φορές την καταλληλότητα της επιφάνειας για τη διενέργεια χημικών αντιδράσεων», λέει το μέλος της ερευνητικής ομάδας, ηλεκτρολόγος μηχανικός Κε Σαν.

Κινέζος πουλάει 50γρ τσάι 2.600 ευρώ. Πως το κάνει.


Οργανικό πράσινο τσάι, η ιδιαιτερότητα του οποίου είναι πως καλλιεργείται με …μυρωδάτη κοπριά από γιγάντια πάντα (!), λανσάρει στην αγορά ένας ευρηματικός κινέζος επιχειρηματίας, ευελπιστώντας να το μοσχοπουλήσει έναντι 150 δολαρίων τα τρία γραμμάρια.

Ο Αν Γιανσί, επιχειρηματίας από τη νοτιοδυτική Κίνα, καλλιεργεί το τσάι στην ορεινή περιοχή της πόλης του Γιαάν στην επαρχία Σιτσουάν, χρησιμοποιώντας τόνους κοπριάς από γιγάντια πάντα που ζουν σε παρακείμενες εγκαταστάσεις αναπαραγωγής πάντα.

Η πρώτη παρτίδα θα πωληθεί σε σακουλάκια των 50 γραμμαρίων, τα οποία θα κοστίζουν 2.600 ευρώ έκαστο! Η ποσότητα που χρησιμοποιείται για ένα φλιτζάνι τσάι είναι περίπου τρία γραμμάρια. Σύμφωνα με τον Αν, πρόκειται για το πιο ακριβό τσάι στον κόσμο.

Μαμούθ πρόγραμμα πράσινης ενέργειας ετοιμάζει η Γερμανία.


Υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία θα καλύπτουν έκταση εξαπλάσια από εκείνη της Νέας Υόρκης και γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος μήκους που θα μπορούσε να καλύψει την απόσταση από το Λονδίνο έως τη Βαγδάτη περιλαμβάνει το σχέδιο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.


Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό σχέδιο που έχει πραγματοποιήσει μετά τον πόλεμο ετοιμάζεται η Γερμανία. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το πρόγραμμα θα κοστίσει 200 δις. ευρώ (ή 263 δις. δολάρια), δηλαδή όσο το 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας το 2011.
Η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο να αντικαταστήσει τους 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες οι οποίοι παρέχουν περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακή και αιολική, αν και όπως φαίνεται η καγκελάριος Μέρκελ και το επιτελείο της φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στον άνεμο και λιγότερη στον ήλιο, μετά και το γενναίο κούρεμα το οποίο αποφασίσθηκε για τις επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών.


 

Κούρεμα χρεών από την Αγροτική Τράπεζα.


Την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας αναφορικά με τον «χειρισμό» των παλιών υποχρεώσεων των συνεταιριστικών οργανώσεων, αναμένουν, όπως όλα δείχνουν, πολλές ΕΑΣ, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο θέμα του νέου νόμου 4015/2011 και να προχωρήσουν τις μετατροπές τους σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.

Το σχέδιο αναδιάρθωσης που εκπονείται, εφόσον τα αποδεχθούν εγγράφως πιστωτές των ΕΑΣ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 51% των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των ανυπόθηκων δανειστών, δεσμεύει και το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους ΟΤΑ και τα λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα».
Να αναφερθεί ότι με βάση το νέο νόμο, η μετατροπή των ΕΑΣ συνοδεύεται υποχρεωτικά από σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού ή της νέας Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης που θα προκύψουν. «Τα σχέδια αυτά»,

Οι «Μεσογειακοί» υπουργοί Γεωργίας ζητούν μεταρρυθμίσεις.


Στα πλαίσια της σύσκεψης του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας που έγινε στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Γεωργίας των Μεσογειακών χωρών, δηλαδή από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα και Πορτογαλία, συζήτησαν με τον Επίτροπο Γεωργίας Dacian Ciolos το πρόβλημα της μεταρρύθμισης των μηχανισμών παρέμβασης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων των αγορών των αγροτικών προϊόντων.
Όπως ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, ζήτησαν από τον Επίτροπο να εκκινήσει τις διαδικασίες τροποποίησης του σχετικού κανονισμού προσαρμόζοντας τις τιμές αναφοράς για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, για όλα τα προϊόντα, στο πραγματικό κόστος παραγωγής.

Επίσης, τόνισαν ότι είναι απαραίτητη και η αύξηση των ποσοτήτων των προϊόντων που μπορούν να αποσυρθούν από την αγορά, μέσω των οργανώσεων των παραγωγών ώστε να γίνουν αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις.





Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Oi-Mesogeiakoi-ypoyrgoi-Gewrgias-zhtoyn-metarrythmish-twn-eyrwpaikwn-mhhanismwn-parembashs 

ΟΗΕ: Νερό και γεωργία παράγοντες σταθερότητας.


«Αν δεν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό της γεωργίας με σύνεση», μιας και η γεωργία είναι, μακράν, ο κύριος «χρήστης» γλυκού νερού, «θα αποτύχουμε να τερματίσουμε την πείνα, ενώ θα ανοίξουμε την πόρτα σε μια σειρά άλλων δεινών, όπως η ξηρασία, η πείνα και η πολιτική αστάθεια». Σε αυτή την προειδοποίηση προχώρησε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, το θέμα της οποίας είναι «Νερό και Επισιτιστική Ασφάλεια».
Τόνισε, παράλληλα, ότι η αειφόρος ασφάλεια των τροφίμων και του νερού, για όλους, απαιτεί την πλήρη δέσμευση όλων. Η λειψυδρία αυξάνεται, επισημαίνει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ρυθμοί της γεωργικής παραγωγής επιβραδύνονται. Ταυτόχρονα, η αλλαγή του κλίματος μεγαλώνει τους κινδύνους για τους γεωργούς, ιδίως για τους φτωχούς αγρότες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, που είναι οι πλέον ευάλωτοι και οι λιγότερο ικανοί να προσαρμοστούν, όπως

21 Μαρ 2012

Μεγάλη επένδυση για την Κρήτη και την ενέργεια .


Κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για τη λήψη της Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κρήτη.Η Παγκρήτια Ανανεώσιμες είναι η εταιρεία που θα αναλάβει να πάρει από κοινού όλο το δυναμικό για την Κρήτη...Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την Κρήτη, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή της με σεβασμό στο περιβάλλον, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιστροφή στον φορολογούμενο πολίτη-καταναλωτή της υπεραξίας που δημιουργείται, αλλά και της εισφοράς ΑΠΕ που για χρόνια καταβάλλει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ενός κοινού εταιρικού σχήματος, ευρείας λαϊκής βάσης, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι Κρητικοί. Την πρωτοβουλία δημιουργίας του ανέλαβαν από κοινού η Περιφέρεια

Δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων ανά περιφέρεια προτείνει το ΥπΑΑΤ.


Πρόταση να δημιουργήσουν ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, με όλες τις βασικές υποδομές και εγκαταστάσεις, και στη συνέχεια ένα έως δύο παραρτήματα του κεντρικού, απευθύνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις Περιφέρειες. Προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άγγελος Μανωλάκης, για τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Κορινθία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, υπογραμμίζει ότι «πρόταση του υπουργείου προς τις Περιφέρειες είναι να δημιουργήσουν καταρχήν ένα δημοπρατήριο (με όλες τις βασικές υποδομές και εγκαταστάσεις) και ένα ή δύο παραρτήματα του κεντρικού».

Αδύνατον να υποβάλουν αιτήσεις πολλοί βιοκαλλιεργητές.


Το επικίνδυνο παιχνίδι μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία και την έλλειψη συνεννόησης ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και προς όφελος των παραγωγών το πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας.

Παιχνίδι μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία και έλλειψη συνεννόησης για το πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας.
Ολόκληρο το ιστορικό των παραλείψεων και των αστοχιών, που έχουν ως αποτέλεσμα να φτάσουμε λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας και ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών να μην μπορεί να υποβάλει αιτήσεις, γιατί δεν ξέρει τι να κάνει, έχει ως εξής, σύμφωνα με την Ένωση:

Έρχονται τα πρότυπα κέντρα αγροτικού σχεδιασμού.


Με σκοπό τη δημιουργία κέντρων αγροτικού σχεδιασμού σε Δομοκό, Ημαθία και Κορινθία επισκέπτονται την Ελλάδα αυτές τις μέρες Ισραηλινοί, με επικεφαλής την υπουργό Γεωργίας Ορίτ Νοκέντ.

Ο Έλληνας υπουργός δώρισε στην κυρία Νοκέντ έναν ασημένιο πίνακα ομοίωμα κυκλαδικής τέχνης και από την πλευρά της η Ισραηλινή υπουργός χάρισε στον Έλληνα ομόλογο της έναν επίσης ασημένιο πίνακα των Ιεροσολύμων.
Η συνεργασία στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ βρίσκεται σε ύψιστο επίπεδο και προχωρά με ικανοποιητικό βαθμό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη συνάντησή του με την κυρία Νοκέντ το πρωί της 21ης Μαρτίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Σκανδαλίδη στο Ισραήλ τον Ιανουάριο του 2011.

Deutsche Bank: Τέλος στα παράγωγα που βασίζονται στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.


Η μεγαλύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, ανήγγειλε σήμερα ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει φέτος χρηματιστηριακά παράγωγα με βάση τη διαμόρφωση τιμών αγροτικών προϊόντων μεγάλης ζήτησης, καθώς εντείνεται ο δημόσιος διάλογος για τον ρόλο του διεθνούς τραπεζικού τομέα στην ραγδαία άνοδο των τιμών για πολλά τρόφιμα πρώτης ανάγκης.
"Αναγνωρίζουμε ότι η σωστή λειτουργία των αγροτικών αγορών έχει σπουδαίες επιπτώσεις για την κοινωνία", ανέφερε η διεύθυνση της Deutsche bank στο ετήσιο δελτίο "για την ευθύνη της έναντι των κοινωνικών εταίρων", υπογραμμίζοντας "ότι στον πλανήτη μεγάλα πληθυσμιακά στρώματα πένονται και στερούνται της σωστής διατροφής". "Συμφωνούμε με τους ηγέτες της διεθνούς πολιτικής ότι πρέπει να γίνει απόλυτα

Ανησυχίες για την ξηρασία στη νότια Ευρώπη.


Πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης προειδοποίησαν στις 20 Μαρτίου την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ξηρασία που πλήττει πολλές περιοχές, ιδίως στην Ιβηρική χερσόνησο και τη νότια Γαλλία, και απειλεί άμεσα τις καλλιέργειες.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα παροχής βοήθειας στους αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αυτής της ξηρασίας.

Η Επιτροπή "θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να βοηθήσει την Ισπανία, την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες" που θα ζητήσουν στήριξη, είπε ο Επίτροπος

"Βάζουν πλώρη" για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας πέντε συνεταιριστικές οργανώσεις.


Κάθε τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Οργάνωση COGECA, μέλος της οποίας είναι η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), προκηρύσσει το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Συνεταιριστικής Καινοτομίας» για κάθε έναν από τους τομείς α) επεξεργασίας τροφίμων, β) επεξεργασίας μη τροφίμων, γ) αειφορίας / αξιοποίησης πόρων δ) συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας/εξυπηρέτησης μελών.
«Την εφετινή χρονιά», όπως αναφέρει στο paseges.gr η κα Δήμητρα Μάρδα, στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ «από ελληνικής πλευράς εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το διαγωνισμό πέντε αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις:»

α) Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων (Santο),  για να αναδείξει τη

20 Μαρ 2012

Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες για σπατάλη πόρων του ΕΛΓΑ.


«Τα προηγούμενα χρόνια έγινε κατασπατάληση των πόρων του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα από 800 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το έλλειμμά του το 2004, να φτάσει τα 4,5 δις ευρώ. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας της δικαιοσύνης». Αυτά τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας, για το θέμα της κατασπατάλησης των πόρων του ΕΛΓΑ, κατά τη διάρκεια της υπογραφής των πρώτων συμβάσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης για την Κεντρική Μακεδονία.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας.
Ο υφυπουργός εξήγησε ότι η διόγκωση του ελλείμματος έγινε με διάφορους τρόπους, ένας από τους οποίους ήταν οι κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεις. Επεσήμανε, βέβαια, ότι σύμφωνα με καταγγελίες

Δυσκολίες αγροτών στην προμήθεια αγροτικών εφοδίων.


Μέτρα προκειμένου να έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες πρόσβαση σε καλλιεργητικά άτοκα δάνεια από την ΑΤΕbank και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγροτική δραστηριότητα ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.


Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε, με αφορμή τα προβλήματα μικρομεσαίων αγροτών όσον αφορά την προμήθεια καλλιεργητικών εφοδίων τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, ο βουλευτής τονίζει ότι η φετινή καλλιεργητική περίοδος βρίσκει τη μικρομεσαία αγροτιά σε απελπιστική κατάσταση αφού πέρα από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή τους με τη ψήφιση των Μνημονίων, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα.

Αγωνία για τους καταθέτες και τους μετόχους στις συνεταιριστικές τράπεζες που κλείνουν.


Στο κενό έπεσε η πολυετής προσπάθεια εξυγίανσης των τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου), η άδεια λειτουργίας των οποίων ανακλήθηκε χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος και ξεκινά η διαδικασία της εκκαθάρισής τους.

Ειδικά για την Συνεταιριστική Λαμίας από τις παλαιότερες συνεταιριστικές τράπεζες με 14.000 μέλη/μεριδιούχους η προσπάθεια εξυγίανσης με την τοποθέτηση επιτρόπου, κράτησε περισσότερο από μία δεκαετία, όταν ακόμη διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ελλείψει λεπτομερούς πληροφόρησης η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα από την ΤτΕ μεριδιούχοι και καταθέτες των τριών τραπεζών έχουν μεγάλη αγωνία, τόσο για την τύχη των καταθέσεων οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ αθροιστικά, όσο και για την τύχη των μεριδιούχων που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους.

Διανεμήθηκαν συμβόλαια μίσθωσης αγροτικής γης.


Η διανομή των πρώτων συμβολαίων μίσθωσης γεωργικής και κτηνοτροφικής γης σε 14 δικαιούχους στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 19 Μαρτίου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα, του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη και του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γεώργιου Κορμέντζα.
Πρόκειται για 32 αγροτεμάχια (17 γεωργικά, έκτασης 62 στρεμμάτων και 15 κτηνοτροφικά, έκτασης 56 στρεμμάτων) που εκχωρήθηκαν σε 14 δικαιούχους πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής, άνεργους και νέους ηλικίας έως 35 ετών.

Αυστηρά πρόστιμα για υπολείμματα σε αγροτικά προϊόντα.


Αυστηρά πρόστιμα για υπολείμματα σε γεωργικά νωπά προϊόντα προαναγγέλλει το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Σε προβληματικές περιπτώσεις επιβάλλονται τόσο διοικητικές ποινές, δηλαδή πρόστιμα που κυμαίνονται από 300-30.000 € ενώ ο φάκελος διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για ποινικές κυρώσεις.
Στην ανακοίνωση του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Γεώργιου Χαρμπή αναφέρονται τα παρακάτω:

Όπως έχουμε αναφέρει οι έλεγχοι για υπολείμματα σε γεωργικά νωπά προϊόντα θα συνεχίζουν να γίνονται και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, ώστε τα προϊόντα να φτάνουν στον καταναλωτή πιο σίγουρα.

18 Μαρ 2012

Λαχανόρυζο.


Yλικά:




1 μεσαίου μεγέθους λάχανο
1/2 κρεμμύδι
1 κούπα τσαγιού ρύζι
ελαιόλαδο
κόκκινο πιπέρι
μάυρο πιπέρι
κύμινο
αλάτι

Εκτέλεση:




Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το κρεμμύδι τα ρίχνουμε μαζί στο λάδι μέσα στην κατσαρόλα και τα ανακατέυουμε για δέκα λεπτά παράλληλα ρίχνουμε τα πιπέρια το κύμινο και λίγο αλάτι
μόλις περάσουν τα δέκα λεπτά ρίχνουμε νερό τόσο όσο σχεδόν να σκεπάσει το φαγητό μας  και την κούπα με το ρύζι σε χαμηλή φωτιά ανακατέυοντας περιοδικά για είκοσι λεπτά και είναι έτοιμο.

Φθηνά 69 χωράφια στην Δράμα.


Για πρώτη φορά αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό σύστημα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης αγροτεμάχια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 69 τεμάχια έκτασης 1695 στρεμμάτων, από τα οποία 15 τεμάχια είναι για γεωργική χρήση και 54 τεμάχια είναι για κτηνοτροφική χρήση. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μίσθωσης γης για τα νέα αναρτημένα αγροτεμάχια είναι η 11/4/2012.
Τα πρώτα συμβόλαια μίσθωσης για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης αφορούν 14 δικαιούχους και 32 αγροτεμάχια έκτασης περίπου 120 στρεμμάτων. Τα συμβόλαια θα παραδοθούν στους δικαιούχους την Δευτέρα 19/3/2012, ώρα 11:00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.





Πηγή:


http://www.agroschannel.com/index.php/georgia/2012-03-16-16-28-26.html