30 Απρ 2012

Καταστροφική χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί φράουλας την φετινή χρονιά με την τιμή να έχει πέσει στα 0,80 λεπτά/κιλο.



Σαν μια από τις χειρότερες χρονιές στην καλλιέργεια φράουλας, χαρακτηρίζουν στον ΑγροΤύπο, τη φετινή, οι παραγωγοί, με την τιμή να έχει κατρακυλήσει στα 0,80 λεπτά/κιλό την ίδια στιγμή που πέρσι την αντίστοιχη περίοδο η τιμή παραγωγού κυμαινόταν στα 1,40 λεπτά/κιλο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα περίπου σε ανάλογο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου οι τιμές κυμαίνονταν στα 1,80 με 2,30 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε σημαντική παραγωγή με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην επωφεληθούν. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι πολύ νωρίτερα σε ρεπορτάζ μας

Ευνοϊκές συνθήκες για επιστροφή στην ύπαιθρο.


Πιο ευνοϊκή από κάθε άλλη στιγμή είναι η τωρινή για επιστροφή στη ύπαιθρο, για μια σειρά από λόγους. Το ενδιαφέρον για το… χωράφι είναι πλέον δεδομένο και το αυτό πιστοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κλίμα συντηρεί και η Τράπεζα της Ελλάδος με σχετική της έκθεση, που κάνει λόγο για αύξηση του αγροτικού πλούτου.

Πιο εύκολη από κάθε άλλη στιγμή σε σχέση με το παρελθόν θεωρείται η δεδομένη, για επιστροφή στην ύπαιθρο. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν για να ξεκινήσει κάποιος να γίνει επιχειρηματίας – αγρότης με παραγωγή όλο το χρόνο, να χρειάζεται να δαπανήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ωστόσο οι τιμές που θα πληρώσει για

Αρωματική ρίγανη κατά του καρκίνου.


H ρίγανη είναι ένας αρωματικό θαμνώδες φυτό που αφθονεί στην ελληνική φύση. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κουζίνα, ενώ φημίζεται και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Τα προτερήματα όμως της ρίγανης δεν περιορίζονται στο να δίνει νοστιμιά και στο να καταπολεμά τα βακτήρια: ένα συστατικό της θεωρείται ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.
Έρευνα που δημοσιεύεται από την Ένωση Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας υποστηρίζει πως ένα από τα βασικά συστατικά της ρίγανης, η καρβακρόλη, καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη.

Η επικεφαλής της έρευνας Σουπρίγια Μπαβαντεκάρ, καθηγήτρια φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο

Σχέδιο της Κομισιόν για επενδύσεις 200 δισ. ευρώ.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα σχέδιο δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, την Κυριακή 29 Απριλίου, το οποίο επικαλείτο «ευρωπαϊκές πηγές».
«Το σχέδιο αυτό προβλέπει επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλές τεχνολογίες (με τη συμμετοχή ιδιωτών)», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή 'Ένωση θα μπορούσε να επιλέξει δυο τρόπους χρηματοδότησης.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο πιθανότερος είναι ένα «χρηματοοικονομικός συνδυασμός» που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Δυναμική επιστροφή βλέπει φέτος το «φτωχό» φασόλι.


Ιδανική χρονιά σε ποιότητα και ποσότητα για το προϊόν, αλλά και σε τιμές για τους καλλιεργητές χαρακτηρίζεται η φετινή για το φασόλι. Ένα προϊόν που όχι μόνο βγήκε αλώβητο από το γενικό κλίμα της οικονομικής κρίσης, αλλά κατάφερε ακόμα και να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά. Κι αυτό γιατί φέτος περιορίστηκαν οι άλλοτε αθρόες εισαγωγές, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεδομένου ότι οι ξένοι προμηθευτές δεν πωλούσαν αν δεν πληρώνονταν τοις μετρητοίς.


Σε αυτό το κλίμα, προβάδισμα δόθηκε στο επώνυμο φασόλι, μέσα και από τις συντονισμένες

Σωσίβιο για τη χώρα η γεωργία, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Διαβεβαιώσεις προς τον αγροτικό κόσμο για την υπέγγυα αγροτική γη και υποσχέσεις για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια έδωσε από τη Λάρισα την Κυριακή 29 Απριλίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η αγροτική παραγωγή θα είναι αυτή που θα σώσει για άλλη μια φορά τη χώρα, αρκεί να της δοθεί η απαραίτητη προστιθέμενη αξία για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ισοζυγίου της.

29 Απρ 2012

Πρωτογενής τομέας και τρόφιμα αποτελούν κλάδους για την ανάπτυξη της οικονομίας τονίζει ο Πρωθυπουργός.


Στην σημαντικότητα του κλάδου της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και στην ενίσχυση του τομέα των τροφίμων αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Επίσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται εξωστρέφεια και τεχνογνωσία εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας για να καταφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να διεισδύσουν σε νέες αγορές όπως της Ασίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η εξωστρέφεια είναι το μέλλον της οικονομίας αν θέλουμε η οικονομία μας να έχει μέλλον».

Αφίδες.


Όνομα του εχθρού: Αφίδες (Myzus persicae), (Aulachortum solani), (Macrosiphum euphorbiae),

Εύρος ξενιστών:
Αυτά τα μικρά έντομα είναι ολιγό- ή πολυφάγα, και το πιο σημαντικότερο και συχνότερα εμφανιζόμενο είναι η Myzus persicae (η πράσινη αφίδα της ροδακινιάς).  Όλα  τα είδη αλλάζουν τα φυτά ξενιστές τους  νωρίς το καλοκαίρι  και το φθινόπωρο. Οι κύριοι ξενιστές τους είναι δέντρα πυρηνόκαρπα. Οι θερινοί ξενιστές είναι αρκετά φυτά με τρυφερούς βλαστούς. Η Myzus persicae έχει πολλούς θερινούς ξενιστές, τα άλλα είδη έχουν λίγους, είναι κυρίως οι αφίδες της πατάτας, αλλά έχουν πολύ μικρότερη σημασία από την πράσινη αφίδα της  ροδακινιάς.

Αργυρόχροη κηλίδωση των κονδύλων.


Οργανισμός που την προκαλεί: Spondylocladium atrovirens
Αυτός ο ατελής μύκητας βρίσκεται σε κάθε έδαφος και προκαλεί  μικρές έως μεγαλύτερες ζημιές παντού,  δεν είναι  ασθένεια καραντίνας και δεν προκαλεί ποτέ συνολική εξασθένηση ολόκληρων των φυτειών.

Εύρος ξενιστών: Πατάτα

Εμφάνιση και σημασία:
Ο μύκητας εμφανίζεται παντού στην Ε.Ε. και τα γύρω κράτη. Μόνο οι αγροί στους οποίους δεν έχει καλλιεργηθεί ποτέ πατάτα είναι απαλλαγμένοι από αυτόν τον μύκητα. Το παθογόνο προτιμά τα ψυχρά και υγρά εδάφη, αλλά εμφανίζεται σε χαμηλότερη πυκνότητα στη Μεσόγειο.  Ο μύκητας προσβάλει

Τα αιολικά 2 φορές πιο φθηνά από τα φωτοβολταϊκά. Εμείς όμως θα πληρώσουμε τους Γερμανούς στο πρόγραμμα Ήλιος.


Η παραγωγή ενέργειας από τον αέρα είναι δύο φορές και πλέον φθηνότερη σε σύγκριση με τον ήλιο, έδειξε συγκριτική μελέτη σε έξι αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Climate Change (15 Απριλίου) αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας στη Ζυρίχη, μελέτησαν τα βασικά κόστη των παρουσών πηγών ενέργειας σε Βραζιλία, Αίγυπτο, Ινδία, Κένυα, Νικαράγουα και Ταϋλάνδη, των κρατικών επιδοτήσεων συμπεριλαμβανομένων και στη συνέχεια τα συνέκριναν με το κόστος αντικατάστασής τους σε ηλιακή ή αιολική ενέργεια.

Ταξινόμηση μεταχειρισμένων γεωργικών μηχανημάτων.


Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Ημαθίας, ανακοινώνεται ότι, ύστερα από την αρ. Γ3Β 296/30687/14-03-12, (ΦΕΚ 841/τΒ/20-03-2012), απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επιτρέπεται η εισαγωγή και η Ταξινόμηση μεταχειρισμένων Αγροτικών Μηχανημάτων, που δεν φέρουν κινητήρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, εφόσον

1._έχουν άδεια κυκλοφορίας σε άλλη χώρα της Ε.Ε.,
2._έχουν έγκριση τύπου από τη Δ/νση Α.Ε.Ε. & Μ.Ε. του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων και
3._φέρουν διάταξη προστασίας εγκεκριμένου τύπου.
Οι ενδιαφερόμενοι εισαγωγείς Αγροτικών Μηχ/των ή μεμονωμένοι αγρότες, που

Τι είπαν στο Λουξεμβούργο για την νέα ΚΑΠ & τους Αγρότες.


Καλύτερη στοχοθέτηση των άμεσων ενισχύσεων στους νέους αγρότες και τους αγρότες μικρής κλίμακας υποστήριξαν ευρέως τα κράτη – μέλη κατά την πρώτη ημέρα του Συμβουλίου Υπουργών που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, 26 και 27 Απριλίου, υπό την προεδρία της Δανής υπουργού Μέτε Γκέρσκοφ.





O Επίτροπος αρμόδιος για θέματα γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος και η Δανή υπουργός Γεωργίας Μέτε Γκέρσκοφ.

Σκανδαλίδης: Σύντομα θα βγεί το πρόγραμμα νέων Αγροτών από το ΥΠΑΑΤ.


Ο Κώστας Σκανδαλίδης ανακοίνωσε πως άμεσα θα επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Θα μπορεί να καλύψει περίπου 6.000 αγρότες ενώ θα προβλεφθεί και ειδική πριμοδότηση ύψους 10.000 ευρώ για κάθε άνεργο.
«Από την αρχή ήμασταν αντίθετοι με το μίζερο κρατισμό που κρατά τον αγρότη δέσμιο των επιδοτήσεων και αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε το πρότυπο του μικρού και μεσαίου αγρότη, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης, συμπληρώνοντας πως για να γίνει η επιστροφή στην ύπαιθρο πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματική, η στρατηγική που σχεδίασε το υπουργείο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

28 Απρ 2012

Φυτά μελιτζάνας φυτεμένα σε θήκες από φελιζόλ στο σπορείο 02.


Φυτά μελιτζάνας φυτεμένα σε θήκες από φελιζόλ στο σπορείο 01.


Φυτά μαρουλιού φυτεμένα σε θήκες από φελιζόλ στο σπορείο 03.


Φυτά μαρουλιού φυτεμένα σε θήκες από φελιζόλ στο σπορείο 02.


Φυτά μαρουλιού φυτεμένα σε θήκες από φελιζόλ στο σπορείο 01.


Σεμινάριο για την καλλιέργεια κηπευτικών από τον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα στη Δράμα.


Πενθήμερο ενημερωτικό σεμινάριο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των κηπευτικών, στο οποίο οι συμμετέχοντες δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά, διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής), στη Δράμα. Το θέμα της εκπαίδευσης είναι «Εισαγωγή στο γεωργικό επάγγελμα με κηπευτικά, τεχνική καλλιέργειας των κυριότερων κηπευτικών στο χωράφι και στο θερμοκήπιο» και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 9 Μαΐου, ενώ θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 15 Μαΐου 2012.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού: «Η διοργάνωση της εκπαίδευσης εντάσσεται στις δράσεις Υπηρεσιών της Π.Ε. για την ενημέρωση και κατάρτιση των ενδιαφερομένων πάνω σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή και τις δυνατότητες για ανάπτυξη της

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 21 – 27/4/2012 .


Συνεχίστηκαν με υποτονικούς ρυθμούς οι εξαγωγές φράουλας, αγγουριών και ακτινιδίων. Με πολύ μειωμένους ρυθμούς, λόγω πολύ χαμηλών τιμών, συνεχίστηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών. Υπάρχει κίνδυνος να μείνει ηρτημένη αδιάθετη παραγωγή. Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι εξαγωγές εαρινής πατάτας με τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της περσινής περιόδου. Οι προοπτικές για αύξηση των ροών στις εξαγωγές αναμένεται με την έναρξη των εξαγωγών των εαρινών φρούτων (βερίκοκα, ροδάκινα κ.α.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 21 – 27/4/2012, είναι οι εξής:

Διευκρινίσεις για ασφάλιση μελών συνεταιρισμών.

Διευκρινίσεις σχετικά με την ασφάλιση των μελών αγροτικών συνεταιρισμών και μελών Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων παρέχει ο ΟΑΕΕ.
Δείτε εδώ το αρχείο

Οι προοπτικές των νέων καλλιεργειών.


«Νέες Καλλιέργειες, Προοπτικές και Δυνατότητες» θα είναι ο τίτλος του 1ου Συνεδρίου – Έκθεσης που θα λάβει χώρα στις 8 με 11 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση.


Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν προτάσεις μεταξύ άλλων για καλλιέργεια στέβιας, ιπποφαούς, για κρανιές, για ροδιές, για τρούφα, για αγριαγκινάρα, για αρωματικά φυτά και πλήθος άλλων νέων καλλιεργειών. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα παρουσιαστούν εργαστήρια για επιτόπια πρακτική επίδειξη και θα λάβουν μέρος επιχειρηματίες του κλάδου, καλλιεργητές και καθηγητές γεωπονικών πανεπιστημίων για τη μετάδοση της γνώσης τους και των εμπειριών τους στο σύνολο των συνέδρων. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210/7568888.

Πηγή:www.agronews.gr

Το βάρος σε έργα ΑΠΕ μικρότερης κλίμακας στη Βουλγαρία.


Ισχύ 350 MW από ΑΠΕ ανέπτυξε η Βουλγαρία από τον Ιούλιο του 2011 δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας της χώρας, Delyan Dobrev.


Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως μέχρι τον Ιούλιο 2012 η συγκεκριμένη δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 500 με 600 MW. Ταυτόχρονα ο κ. Dobrev υπογράμμισε πως η χώρα θα εστιάσει σε έργα ΑΠΕ μικρότερης κλίμακας όπως μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά για να μειωθεί το σχετικά υψηλό κόστους που καταλήγει στους καταναλωτές. Τέλος σημείωσε πως είναι πιθανό νέες και χαμηλότερες τιμές ενέργειας από ΑΠΕ να ισχύσουν.

Πηγή:www.agronews.gr

Ασφαλείς για την ώρα οι εγγυημένες ταρίφες στα φωτοβολταϊκά.


«Παράθυρο» για εισαγωγή στο μέλλον αλλά όχι επί του παρόντος του συστήματος feed in premium όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ αφήνει η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δόθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου στη δημοσιότητα.


Σκοπός της έκθεσης ήταν να θέσει το πλαίσιο για την αναμόρφωση του μηχανισμού στήριξης των «πράσινων» μορφών ενέργειας. Μια από τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν και η κατάργηση της εγγυημένης τιμής αγοράς του ρεύματος από ΑΠΕ με ένα σύστημα «κυμαινόμενων» τιμών/ποσοστόσεων (feed in premium), ωστόσο η επιτροπή του ΥΠΕΚΑ

27 Απρ 2012

Φυτά καρπουζιάς φυτεμένα έξω στον κήπο 02.


Φυτά καρπουζιάς φυτεμένα έξω στον κήπο 01.


Φυτά τομάτας φυτεμένα έξω στον κήπο 02.


Φυτά τομάτας φυτεμένα σε σειρά έξω στον κήπο 01.


Ξανά ηλεκτρονικές αιτήσεις μίσθωσης γης.


Προσβάσιμη ξανά είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αιτήσεις μίσθωσης αγροτικής γης.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης έχει αναβαθμιστεί και είναι πλέον σύμμορφη με τον Νόμο 4061/2012. Η νέα πλατφόρμα είναι προσβάσιμη είτε από την κεντρική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr και επιλέγοντας το εικονίδιο Μίσθωση Αγροτεμαχίων είτε απευθείας από τον σύνδεσμο http://it.opekepe.gr/rp. Για την υποβολή αίτησης απαιτείται η εγγραφή του ενδιαφερόμενου στην πλατφόρμα ακόμη και εάν είχε γίνει παλαιότερη εγγραφή στο προηγούμενο σύστημα

Αναζητούνται 5 τρισ. ευρώ έως το 2020 σε ΑΠΕ για την διάσωση του πλανήτη.


Επενδύσεις έως και 5 τρισ. δολαρίων θα πρέπει να προωθήσει η διεθνής κοινότητα σε πρόγραμμα ΑΠΕ έως το 2020 εάν θέλει να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Την προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις απηύθυνε η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεσή της, με την οποία υποστηρίζει ότι εάν η παγκόσμια κοινότητα δεν αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα κατά 6 βαθμούς Κελσίου.
Η έκθεση της ΙΕΑ παρουσιάστηκε σε διάσκεψη στο Λονδίνο με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας 23 κρατών. «Το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα οδηγείται σε οριακό σημείο. Ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο», ανέφερε από την πλευρά της η εκτελεστική διευθύντρια της ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χόβεν. «Πολλές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είναι διαθέσιμες, όμως δεν αξιοποιούνται αρκετά γρήγορα ώστε να αποτραπούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης».

Παράταση ενός μήνα για υποβολή σχεδίων στο νέο Επενδυτικό νόμο.


Για την 1η Ιουνίου 2012 αντί της 30ης Απριλίου 2012 που ίσχυε μέχρι σήμερα παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων στον Επενδυτικό νόμο ( 3908/2011), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η παράταση δίνεται μετά τις τελευταίες αλλαγές στις διατάξεις του νόμου, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή μέσω του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΑΝ και στις οποίες αναφέρθηκαν σε πρόσφατα δημοσιεύματά τους το Agronews και η εφημερίδα Agrenda.

Αυξάνεται το όριο σώρευσης ενισχύσεων από 15 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ στην 4-ετία, σε εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό καθεστώς.

Παζάρι φυτών για συντήρηση καλντεριμιών.


Λουλούδια, θάμνοι και δέντρα, λαχανικά, σπόροι, βότανα και κεραμικές γλάστρες, ντόπιες μαρμελάδες και μέλι, θα διατίθενται στην 5η Ανοιξιάτικη Εκθεση Κηπευτικών που διοργανώνει ο σύλλογος «Οι Φίλοι των καλντεριμιών του Ν. Πηλίου» την ερχόμενη Κυριακή στην πλατεία του Λαύκου από τις 10.30 ως τις 15.30.

Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να πληροφορηθούν για την καλλιέργεια με περιορισμένες ποσότητες νερού. Πολλά από τα φυτά προς πώληση έχουν καλλιεργηθεί στην περιοχή από ιδιώτες ή από επαγγελματίες όπως γαρδένιες, φοίνικες , παχύφυτα και φυτά εδαφοκάλυψης. Οι διοργανωτές θα ήταν ιδιαίτερα ευγνώμονες για κάθε προσφορά σπόρων, φυτών ή άλλων ειδών για να διατεθούν στο παζάρι, που φέτος θα εμπλουτισθεί και με κοσμήματα, διακοσμητικά, χειροποίητα σαπούνια κλπ. 
Τα έσοδα από το παζάρι θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά εργαλείων για τη διάνοιξη παλαιών καλντεριμιών τον χειμώνα και την διανομή φυλλαδίων με λεπτομερείς πληροφορίες για τα πάνω από 70 χλμ. σηματοδοτημένα  καλντερίμια και μονοπάτια του Νοτίου Πηλίου. Αυτά τα φυλλάδια βοηθούν τους επισκέπτες και τους μόνιμους κατοίκους  να περπατήσουν και να απολαύσουν την φύση και το τοπίο σε αυτή την ανέγγιχτη και παρθένα περιοχή

Μόνιμο εκθεσιακό κέντρο στη Ρωσία αποκτούν τα ελληνικά προϊόντα.


Μόνιμο εκθεσιακό κέντρο στη Ρωσία, για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη ρωσική αγορά, πρόκειται να ιδρύσουν στο εγγύς μέλλον πέντε επιμελητήρια, κυρίως από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Μάλιστα, στα μέσα του Μαΐου, εκπρόσωποι των πέντε επιμελητηρίων (Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Σερρών και Εύβοιας) πρόκειται να επισκεφτούν τη Ρωσία, προκειμένου να καταλήξουν στην πιο πρόσφορη περιοχή για τη δημιουργία του κέντρου.
 
Το κέντρο "Ερμής" θα λειτουργεί ουσιαστικά ως αντιπρόσωπος των επιχειρήσεων, που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτό για ένα χρόνο.
 
Ήδη, περίπου 70 επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αριθμός διαρκώς αυξανόμενος.

Μεγαλύτερη στήριξη από Βρυξέλλες για «μικρούς» και νέους αγρότες.



Καλύτερη στοχοθέτηση των άμεσων ενισχύσεων στους νέους αγρότες και τους αγρότες μικρής κλίμακας υποστήριξαν ευρέως τα κράτη – μέλη κατά την πρώτη ημέρα του Συμβουλίου Υπουργών που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, 26 και 27 Απριλίου, υπό την προεδρία της Δανής υπουργού Μέτε Γκέρσκοφ.
Οι υπουργοί Γεωργίας είχαν μια δημόσια συζήτηση για τη ρύθμιση που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις εντός του νομοθετικού πλαισίου της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα θέματα των νέων αγροτών, μικρού κλήρου αγροτών, εθελοντική συνδεδεμένη ενίσχυση και συνδεδεμένες συμπληρωματικές ενισχύσεις για τους αγρότες σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, εσωτερική αναδιανομή των ενισχύσεων, ενεργοί αγρότες και πλαφόν στις ενισχύσεις προς τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις.

26 Απρ 2012

Θυμάρι, ο νέος σύμμαχος.


Tο θυμάρι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό ενάντια στα σπυράκια, καθώς και πιο φιλικό με το δέρμα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες σε μορφή κρέμας, όπως διαπιστώνει έρευνα.


Ερευνητές του Leeds Metropolitan University μελέτησαν τη δράση του θυμαριού και διαπίστωσαν ότι το βάμμα του βοτάνου κατέστρεφε 100.000 βακτήρια ανά ml ή μισό εκατομμύριο ανά κουταλιά.
Συγκεκριμένα, ετοίμασαν βάμμα θυμαριού – δηλαδή άφησαν το βότανο μέσα σε αλκοόλη επί μέρες ή εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην έκλυση των δραστικών συστατικών του φυτού στην αλκοόλη. Στη συνέχεια, προσέθεσαν δισεκατομμύρια βακτήρια (Propionibacterium) που ενοχοποιούνται

Επενδυτικό ενδιαφέρον από την Κινεζική Hanergy.


Επαφές με θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες του ενεργειακού χώρου της Ελλάδας πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι επικεφαλείς της εταιρείας Hanergy που αποτελεί έναν ενεργειακό κολοσσό της Κίνας.


Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για επενδυτικές ευκαιρίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά στα φωτοβολταϊκά και εμφανίζονται διατεθειμένοι να ξεκινήσουν μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα. Το δέλεαρ για το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των Κινέζων δεν είναι άλλο από τη μεγάλη ηλιοφάνεια της χώρας και τις υψηλές ταρίφες.  

Η πιπεριά Φλωρίνης ανοίγει δρόμο για ΠΓΕ.


Γεμιστή με τυριά, ρύζι και μυρωδικά, ψητή με λαδόξιδο… Όπως και να την απολαύσει κανείς, γεγονός είναι ότι η πιπεριά Φλωρίνης θεωρείται ένα από τα must της μεσογειακής διατροφής.


Καλλιεργείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Φλώρινα και μάλιστα, η ποικιλία αυτή πήρε το όνομά της από τον νομό που την ανέδειξε. Άλλωστε η παραδοσιακή καλλιέργεια της «ντροπαλής» πιπεριάς ήταν αντικείμενο συζήτησης για πολύ καιρό στην Φλώρινα και πάντα υπήρχε ενδιαφέρον να κατοχυρωθεί ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).
Όπως είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Φλώρινας, Κοσμάς Ρούφας, αυτές

Και εγένετο συνεταιρισμός ιπποφαούς στη Μεσσήνη.


Αποφασίστηκε η ίδρυση Συνεταιρισμού Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών στο Δήμο Μεσσήνης.


Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών καλλιεργειών, που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της υπαίθριου.
Ο νεοϊδρυθείς συνεταιρισμός, όπως αποφασίστηκε την Κυριακή 22 Απριλίου στο δημαρχείο της Μεσσήνης, θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη της καλλιέργειας του ιπποφαούς.

Η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.


Την υιοθέτηση περισσότερο φιλόδοξων στόχων σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό σύστημα της χώρας ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Με αφορμή την έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο ΣΕΦ προτείνει ως στόχο για το 2020 τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 60% και τουλάχιστον 10 GW φωτοβολταϊκών.

Προτείνει επίσης την κάλυψη του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ έως το 2035 με τουλάχιστον 30 GW φωτοβολταϊκών και του συνόλου των ενεργειακών αναγκών με ΑΠΕ έως το 2050. Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΦ η συνεχής μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών και η ωρίμαση των άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ καθιστούν εφικτή την επίτευξη των στόχων αυτών με εύλογο κόστος.

ΟΓΑ: Υποβολή αιτήσεων για δωρεάν εκδρομές-διακοπές.


Έως τις 26 Μαΐου οι δικαιούχοι της Αγροτικής Εστίας μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για τις δωρεάν 8ήμερες διακοπές, 3ήμερες εκδρομές και βιβλία, όπως ανακοίνωσε στις 25 Απριλίου η διοίκηση του ΟΓΑ.
Ειδικότερα οι δικαιούχοι των προγραμμάτων θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας.  Πρόκειται ουσιαστικά για 440.000 ασφαλισμένους (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης) και συνταξιούχους του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορούν να επωφεληθούν από τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για να κάνουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα καθώς και τη δωρεάν παροχή βιβλίων.

25 Απρ 2012

Ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα.


Περισσότερα από 200 επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με τις άδειες παραγωγής ενέργειας που εκδόθηκαν να είναι συνολικής ισχύος άνω των 3.800 MW.


Αν σε αυτές προστεθούν και οι άδειες για την εγκατάσταση 3.600 MW που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το 2010 η συνολική ισχύς που αναμένεται να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει τα 7.500 MW. Ο σημαντικός αυτός αριθμός αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική της περιοχής καθώς σήμερα στο σύνολο της χώρας βρίσκονται σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2.500 MW.

Πηγή:www.agronews.gr

Κοινές επιστολές ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ με θέμα τη χρηματοδότηση της αγροτικής παραγωγής και τον νόμο για τους συνεταιρισμούς.


Την παρέμβαση της πολιτείας ζητούν με κοινή τους επιστολή οι τρεις φορείς της αγοράς λιπασμάτων ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ και ΣΠΕΛ ώστε ληφθούν το συντομότερο δυνατό τα απαραίτητα μέτρα, προς όφελος της ελληνικής γεωργίας και των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι «την παρούσα στιγμή, λόγω της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, βρίσκονται σε καταφανώς δυσχερέστερη θέση από τους αγρότες των άλλων χωρών μελών της Ε.Ε.». Με δεύτερη επιστολή τους οι τρεις φορείς αναφέρονται στον νόμο 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς τονίζοντας ότι ο νόμος αυτός δημιουργεί αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αβεβαιότητα αυτή δημιουργείτε «κυρίως κατά τη

Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας των Ελλήνων γεωργών έθεσε στον Επίτροπο Γεωργίας ο Γ. Παπαστάμκος.


Το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης πρόσβασης των Eλλήνων γεωργών σε χρηματοδότηση έθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, στο πλαίσιο του «διαρθρωμένου διαλόγου» που διεξήχθη στις 24/4/2012, μεταξύ των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ και του αρμοδίου για τη γεωργία Επιτρόπου κ. Τσόλος. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαστάμκος είχε ήδη - την προηγούμενη εβδομάδα - ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο έναντι της Κομισιόν για το εν λόγω ζήτημα. Ο «διάλογος», διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτεραιότητες για τη γεωργική πολιτική της ΕΕ το 2013.

Ο κ. Παπαστάμκος, απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γεωργίας, επεσήμανε ότι η Επιτροπή Γεωργίας

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανοδικές τάσεις στο αγροτικό ΑΕΠ.


Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε το ακαθάριστο προϊόν του εγχώριου αγροτικού τομέα το 2011 μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ύφεσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 24 Απριλίου.

Στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου επισημαίνεται η -σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2010- μείωση του προϊόντος στο δευτερογενή τομέα (-12% έναντι -6,1%) και η μείωση στον τριτογενή τομέα (-5,9% έναντι -3,1%).

Η κάμψη της παραγωγής φαίνεται από τα στοιχεία ότι ήταν η κυριότερη αιτία της καθαρής απώλειας

Νέος συνεταιρισμός για τα αρωματικά φυτά.


Την ίδρυση Συνεταιρισμού Παραγωγών Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών, ανακοίνωσαν σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, παραγωγοί της περιοχής.
Στη σύσκεψη ορίστηκε προσωρινή διοίκηση του υπό ίδρυση συνεταιρισμού, η οποία θα καταθέσει το καταστατικό στο Πρωτοδικείο και θα προκηρύξει τις πρώτες εκλογές.



Προσπάθεια για αποζημιώσεις σε παραγωγούς σπαραγγιού.


Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεόδωρος Σαρρής συναντήθηκε με την Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Σοφία Γιαννακά και την διαβεβαίωσε ότι το αίτημα των Σπαραγγοπαραγωγών Αιτωλοακαρνανίας δεν μπόρεσε να διευθετηθεί διότι υπάρχει αρνητική εισήγηση από το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Διαβεβαίωσε ωστόσο την κ. Σ. Γιαννακά ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η διεύθυνση ΕΛΓΑ καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να αλλάξει η εισήγηση για τους Σπαρραγοπαραγωγούς Αιτωλοακαρνανίας και να ενταχθούν και εκείνοι στο πλαίσιο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2008. Η κ. Γιαννακά θα έχει συνάντηση με τον κ. Σαρρή και την ερχόμενη εβδομάδα.

24 Απρ 2012

Κάθε χρόνο τα ίδια. Οι Ενώσεις κλέβουν τους αγρότες στην ενεργοποίηση των επιδοτήσεων τους.


Νέα δεδομένα προκαλεί για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης –αλλά και ολόκληρης της χώρας- η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποπέμψει την ΕΑΣ Μεσσηνίας από την διαδικασία ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων καθώς είχε επιβάλλει χαράτσι για την διαδικασία στους αγρότες-μέλη της.

Ύστερα από καταγγελία του Αγροτικού Συνετιαρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να διακόψει την ενεργοποίηση στην ΕΑΣ Μεσσηνίας και η διαδικασία να διεξαχθεί από τον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς επιβάρυνση των αγροτών.

Σε σχετική ανακοίνωση του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι:
«Με βάση την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της κοινοπραξίας ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic έχει ξεκινήσει ήδη σε όλη τη χώρα η

KKE: Προβλήματα αγροτών στην προμήθεια καλλιεργητικών εφοδίων τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.


Στο πρόβλημα των μικρομεσαίων αγροτών όσον αφορά την προμήθεια καλλιεργητικών εφοδίων τη φετινή καλλιεργητική περίοδο αναφέρεται ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης σε επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό «τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες πρόσβαση σε καλλιεργητικά άτοκα δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγροτική δραστηριότητα»; Αναλυτικά η επίκαιρη Ερώτηση του κ. Μωραΐτη αναφέρει:

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος βρίσκει τη μικρομεσαία αγροτιά σε απελπιστική κατάσταση αφού πέρα από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή τους με τη ψήφιση των Μνημονίων, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα.

Επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην ΕΑΣ Βέροιας.


Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν – σύμφωνα με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Βέροιας εξασκώντας, όπως αναφέρουν, «το νόμιμο δικαίωμα του απλήρωτου εργαζόμενου». Και προσθέτουν: «Χρόνια τώρα εργαζόμαστε απλήρωτοι ζητιανεύοντας κατά καιρούς κάποια χρήματα προκειμένου να καλύψουμε τα απολύτως αναγκαία, έχοντας σαν στόχο τη διατήρηση της αξιοπιστίας και τη βιωσιμότητα της Οργάνωσης. Επειδή όμως η αξιοπρέπειά μας δεν μας επιτρέπει να επαιτούμε και η ιώβεια υπομονή μας έχει πλέον εξαντληθεί».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΑΣ Βέροιας:
Ξεπερνώντας τις όποιες ψυχικές δυνάμεις μας έχουν απομείνει στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε την Οργάνωση και βλέποντας μια συνεχή κοροϊδία απ΄ τον Πρόεδρο, τον Διευθυντή και την

Τα 50 χρόνια της ΚΑΠ «φώτισαν» και τη σκοτεινή της πλευρά.


Αμφιλεγόμενα είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως τουλάχιστον φαίνεται από την πορεία των τιμών των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους από το 1962 μέχρι σήμερα.

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στον παραγωγό αυξήθηκαν κατά 80%, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι τιμές λιπασμάτων κατά 180%.
Από τότε, σύμφωνα με όσα είπε ο Τάσος Χανιώτης, ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΚΑΠ στη Θεσσαλονίκη στις 23 Απριλίου, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στον αγρότη-παραγωγό αυξήθηκαν κατά 80%, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι τιμές λιπασμάτων κατά 180% και της ενέργειας κατά 240%.

Ηλίανθος: Υψηλά κέρδη με την παραγωγή βιοντίζελ.


Οικονομική διέξοδο στους αγρότες μπορεί να δώσει η συμβολαιακή καλλιέργεια του ηλιάνθου, που δείχνει ικανή να εξασφαλίσει εισόδημα και ενεργειακή επάρκεια με την παραγωγή βιοντίζελ. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", η συμβολαιακή καλλιέργεια του ηλιάνθου δείχνει ικανή να εξασφαλίσει εισόδημα και ενεργειακή επάρκεια με την παραγωγή βιοντίζελ.
Άλλωστε, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θέσει στόχο έως το 2020 τα βιοκαύσιμα να αντιπροσωπεύουν το 10% της αγοράς καυσίμων και ένα στρέμμα ηλιάνθου να έχει υπολογιστεί ότι παράγει κατά μέσον όρο από 43 έως 75 λίτρα βιοντίζελ, η καλλιέργεια του φυτού αυτού φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά τα τελευταία χρόνια.

Διευκρινίσεις για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες


Με υπουργική απόφαση διευκρινίζεται το θέμα των ελέγχων των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από τις αρμόδιες εφορίες οι οποίες δεν διαθέτουν ειδικό σχετικό τμήμα.
Αναλυτικότερα, με την με αριθμό ΠΟΛ.1097, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1182/Β/10 – 4 – 2012, ορίζονται τα εξής:
Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1 της ΑΥΟ ΠΟΛ 1084/2012, οι αιτήσεις επιστροφής μπορούν να υποβάλλονται και στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος του αγρότη, στην περίπτωση που η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται απ’ ευθείας από το δικαιούχο αγρότη, ή στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της συνεταιριστικής οργάνωσης, στην περίπτωση που η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης.
Στην περίπτωση υποβολής αιτήσεων επιστροφής σε Δ.Ο.Υ. που δεν διαθέτει τμήμα ελέγχου, η

Ανάπτυξη μικρών τοπικών αγορών αγροτικών προϊόντων υποστηρίζουν οι Copa-Cogeca.


Τα μικρά τοπικά δίκτυα πωλήσεων και εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων θα βοηθήσουν τους γεωργούς να έχουν καλύτερες αποδόσεις από την αγορά συμβάλλοντας στην διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές της Ε. Ε., υποστήριξαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, στις 20 Απριλίου, κατά την διάρκεια συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τοπική γεωργία και τις μικρές εφοδιαστικές αλυσίδες.
Όπως ανέφεραν οι οργανώσεις, οι αγρότες σήμερα εισπράττουν μόνο ένα κλάσμα της λιανικής τιμής, δεδομένου ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δύναμη μιας χούφτας σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να πάρουν καλύτερες τιμές μέσω μικρών δικτύων εφοδιαστικών αλυσίδων. Μπορεί να είναι μέσω

23 Απρ 2012

Ανθράκωση.


Οργανισμός που την προκαλεί: Colletotrichum coccodes
Αυτός ο ατελής μύκητας εδάφους εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη στην Ευρώπη. Ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην παραγωγή σε ζεστά έτη  επειδή είναι μια ασθένεια που προκαλεί χαρακτηριστική αδυναμία στα φυτά.

Εύρος ξενιστών: Πατάτα, σπάνια άλλα φυτά.

Εμφάνιση και σημασία:
Αυτός ο μύκητας εδάφους εμφανίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά συνήθως προκαλεί μεγάλες ζημιές στις θερμές περιοχές. Ο μύκητας προτιμά τη ζέστη και τα στρεσαρισμένα, αδύναμα φυτά. Η ζημιά που προκαλεί αυξάνεται αν επικρατούν θερμές και ξηρές συνθήκες.

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται: