22 Ιαν 2013

Ενυδατωθείτε τρώγοντας.


To νερό, ανήκει στα θρεπτικά συστατικά που είναι απολύτως απαραίτητα για τον οργανισμό. Είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε ζωτικές λειτουργίες του σώματος και – με πιο απλά λόγια : είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Αυτό βέβαια ισχύει όλες τις εποχής του χρόνου – ακόμα κι αν η αίσθηση της δίψας γίνεται πιο έντονη το καλοκαίρι.

Διεθνείς επιστημονικοί φορείς αναφέρουν ότι οι γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν  9
ποτήρια υγρών ημερησίως, ενώ οι άνδρες χρειάζονται τουλάχιστον 12. Βέβαια , πρέπει να τονίσουμε, ότι οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι ιδιαίτερες και μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το γένος, την κατάσταση υγείας, το βάρος, την φυσική δραστηριότητα, τον τόπο διαβίωσης, το είδος και τον χώρο εργασίας κ.α.  Αυτό σημαίνει ότι πριν επιβάλλουμε στον οργανισμό μας τον κανόνα «πρέπει να πίνω  χ ποτήρια υγρών την ημέρα» , πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και τον διαιτολόγο μας,
Πρέπει όμως να είμαστε κι εμείς,  ενημερωμένοι. Ας θυμηθούμε ότι το σώμα μας αποτελείται από ένα μεγάλο ποσοστό νερού, και ακόμα,  ότι καθημερινά αποβάλλεται φυσιολογικά, μια μεγάλη ποσότητα μέσω της ούρησης και της αποβολής κοπράνων, μέσω της αναπνοής, και της εφίδρωσης. Ευτυχώς, εκτός από τα υγρά που μας παρέχουν νερό, υπάρχουν και τρόφιμα πλούσια σε νερό. Τα τρόφιμα αυτά είναι πολύτιμοι σύμμαχοι γενικότερα στην διατροφή μας. Ας δούμε ορισμένα από αυτά, που έχουμε την τύχη να μπορούμε να εντάξουμε εύκολα στο καθημερινό μας διαιτολόγια ή να τα υιοθετήσουμε και σαν σνακ.
Τομάτες
Οι τομάτες,  περιέχουν πολύ νερό. Το 97% του βάρους, αυτού του νόστιμου λαχανικού είναι νερό. Παράλληλα περιέχουν βιταμίνες , ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά συστατικά  ωφέλιμα συστατικά με κυριότερα το λυκοπένιο και το β-καροτένιο. Είναι λοιπόν ένα τρόφιμο που μας ενυδατώνει και μας προσφέρει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.
Μπορούμε να καταναλώσουμε τις τομάτες ωμές, ή σε σαλάτα, μπορούμε να κάνουμε χυμό, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι για ένα νόστιμο και ενυδατικό παρασκευάσματα με τομάτες μαζί με χυμό και άλλων λαχανικών.
Αγγούρια
Αυτά τα γνωστά λαχανικά, που με τόση ευκολία βρίσκουμε στην Ελλάδα είναι σύμμαχος μας στην προσπάθεια ενυδάτωσης . Δροσερά και ζουμερά , περιέχουν 96% νερό κατά βάρος. Έχουν λίγες θερμίδες ενώ περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία.
Καταναλώνονται ωμα σκέτα, προστίθενται σε πολλών ειδών σαλάτες και συνοδεύουν ευχάριστα πολλά ντιπ (από το παραδοσιακό τζατζίκι ως το «πιο εξωτικό χούμους»). Και θυμηθείτε: Οι γιαγιάδες μας για να ενυδατώσουν την επιδερμίδα τους τοποθετούσαν στο πρόσωπο «σαν μάσκα» , φέτες ή φλούδες αγγουριού.
Λεμόνια
Τα λεμόνια, είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για διάφορες σαλάτες, για χυμούς, για φρουτοσαλάτες και βέβαια μας δίνουν μια υπέροχη γρανίτα. Περιέχουν 96% νερό κατά βάρος. Εκτός από το νερό, περιέχουν ακόμα πολύτιμες βιταμίνες (Α και C), Ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο) και διαιτητικές φυτικές ίνες. Η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή. Θυμηθείτε λοιπόν να βάλετε  διαιτολόγιό σας  φρουτοσαλάτες με λεμόνι, φυσικό χυμό λεμονιού ή η γρανίτα λεμονιού. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι όλα τα εσπεριδοειδή , δηλαδή τα πορτοκάλια, το γκρέιπ φρούτ, τα μανταρίνια , οι κλημεντίνες , έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια ενυδάτωσης του οργανισμού.
Ραπανάκια
Μπορεί τα ραπανάκια να μην είναι ανάμεσα στις καθημερινές τροφές σας, είναι όμως λαχανικά  πλούσια σε νερό. Περιέχουν  95% νερό,  και ένα φλιτζάνι ωμά ραπανάκια παρέχει μόλις 19 θερμίδες (κατά μέσο όρο). Μας παρέχουν επίσης  κάλιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, φώσφορο και φυτικές ίνες. Τα ραπανάκια, είναι χορταστικά χωρίς να μας επιβαρύνουν με θερμίδες. Θυμηθείτε να απολαύσετε αυτό το ροζ λαχανικό  με την πικάντικη , ξεχωριστή γεύση είτε σκέτο σαν ορεκτικό ή σνάκ , είτε σε σαλάτες, είτε σαν συνοδευτικό διαφόρων ντιπ ή άλλων φαγητών.
Πράσινα Φυλλώδη λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το  λάχανο, το  σπανάκι, τα σέσκουλα κ.α. περιέχουν πολλά  γεμάτη  θρεπτικά συστατικά, και αρκετό νερό. Αυτά τα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε νερό, μας προσφέρουν επίσης  διαιτητικές ίνες,  βιταμίνες, μέταλλα (όπως σίδηρο), φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Απολαύστε  τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε σούπες, σε σαλάτες,  ή βραστά και βοηθείστε τον οργανισμό σας να ενυδατωθεί.

Κολοκύθια, κολοκύθες, και λαχανικά αυτής της οικογένειας

Τα Κολοκυθάκια περιέχουν 97% νερό. Η κολοκύθα περιέχει 94%. Υπάρχουν και άλλα παρεμφερή λαχανικά της ίδιας οικογένειας  που είναι επίσης πλούσια σε νερό. Κάθε ένα από αυτά τα λαχανικά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, και  περιέχει  ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, φυτοχημικών, αντιοξειδωτικών καθώς και φυτικές ίνες. Προσθέστε τα στη διατροφή σας βραστά με ρίγανη και λαδολέμονο, προσθέστε τα σε ποικιλίες λαχανικών, φτιάξτε πουρέ λαχανικών και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και αρωματικά χορταρικά.. 
Μελιτζάνες
Αυτό το λαχανικό με το βαθύ μωβ χρώμα και την ιδιαίτερη υφή και γεύση περιέχει υψηλή ποσότητα νερού (92 % κατά βάρος). Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγανίου, θρυπτοφάνη και φαινολικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Μπορεί να συμβάλλει στην ενυδάτωση σας, κυρίως αν φροντίσετε να το απολαύσετε ψητό ή μαγειρεμένο με ήπιο τρόπο, ώστε να μην χάσει τους χυμούς του
Καρπούζι
Τι ζητάτε μια ζεστή καλοκαιριάτικη  ημέρα; Μάλλον το πρώτο φρούτο που έρχεται στο μυαλό σας, είναι ένα  νόστιμο, δροσερό, και ζουμερό καρπούζι.  Και έχετε δίκαιο. Το καρπούζι περιέχει 93% νερό κατά βάρος. Το αγαπημένο αυτό φρούτο περιέχει και βιταμίνες (Α, Β , C) κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως είναι το λυκοπένιο και το β- καροτένιο.  Ας μην ξεχνάμε ότι η θερμιδική του αξία είναι πολύ χαμηλή. Έτσι αυτό το φρούτο μας ενυδατώνει και μας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά
Φράουλες
Με 90% νερό , οι φράουλες  είναι μια καλή επιλογή για την ενυδάτωση. Γλυκό, αρωματικό  και χυμώδες, αυτό το φρούτο περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, βιταμίνη C, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και διαιτητικές ίνες.  Απολαύστε τις φράουλες σκέτες ή σε φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα φρούτα. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε smoothies  ή γρανίτες..

Πηγές:

http://www.livestrong.com/article/393215-list-of-water-content-foods/#ixzz207S5uZ6g
"Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition": Important Basics Food Charts: Water;
CBS MoneyWatch.com; Juicy Foods; Molly Siple; July/August 2004
HelloLife.net; Hydrate With These Watery Fruits and Vegetables; October 2010
ABC; Eat Water-Rich Foods to Fill Up Fast; Lori Corbin; February 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου