21 Μαρ 2013

Παρτέρια, ένας έξυπνος τρόπος για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας.


Ένας από τα τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε λαχανικά είναι να τα φυτέψετε σε υψωμένα  παρτέρια.  Όταν το χώμα είναι υψωμένο, στεγνώνει πιο γρήγορα, ζεσταίνεται ευκολότερα και παρέχει βαθύτερο έδαφος για να αναπτυχθούν οι ρίζες των φυτών. Με τα παρτέρια αυτά μπορείτε να φυτέψετε νωρίτερα στη σαιζόν και να έχετε συγκομιδή αργότερα το φθινόπωρο.
Η καλλιέργεια σε υψωμένα  παρτέρια μπορεί να αυξήσει τη
θερμοκρασία του χώματος κατά 4,5 μέχρι και 7 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη θερμοκρασία του εδάφους δίπλα. Το χώμα σ’ αυτά τα παρτέρια είναι πιο εκτεθειμένο και ο ήλιος και ο αέρας τείνουν να το στεγνώνουν και να το θερμαίνουν γρηγορότερα.

Στα πιο κρύα κλίματα, η ανοιξιάτικη βροχή διατηρεί το χώμα του λαχανόκηπου μας υγρό και κρύο. Υψώνοντας το έδαφος καλλιέργειας, επιτρέπουμε στην επιπλέον υγρασία να αποστραγγιστεί γρηγορότερα και το χώμα να παραμένει θερμότερο. Γι’ αυτό τον λόγο μπορούμε να φυτέψουμε νωρίτερα.
Μπορούμε να φτιάξουμε υψωμένους λαχανόκηπους φτιάχνοντας ένα ανάχωμα με φτυάρι ή τσουγκράνα ή μπορούμε να περικλείσουμε το χώμα με ξύλινα ή από άλλο υλικό πλαίσια.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε όταν υψώνουμε το έδαφος είναι πως το επιπλέον βάθος επιτρέπει να μεγαλώσουν φυτά με βαθιές ρίζες, όπως καρότα, τεύτλα και ραπανάκια. Επιπλέον, η υψηλότερη θερμοκρασία εδάφους μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε κάποια λαχανικά που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε σε ψυχρότερα κλίματα. Για παράδειγμα, αυτά μπορεί να είναι κάποιες ποικιλίες φθινοπωρινών πεπονιών, που δεν θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε σ’ ένα πιο κρύο κλίμα χωρίς υψωμένα παρτέρια.

Οι διαστάσεις των παρτεριών

Μπορείτε να φτιάχνετε υψωμένα παρτέρια όσου μήκους θέλετε. Όμως το πλάτος έχει μια λογική. Το ιδανικό πλάτος για μονή σειρά λαχανικών πρέπει να είναι 60 εκατοστά. Αν έχουμε τον χώρο, είναι πολύ βολικό να φτιάχνουμε παρτέρια πλάτους 100–120 εκατοστών, επειδή αυτό μας επιτρέπει να δουλεύουμε και από τις δύο μεριές και να καλλιεργούμε διπλές σειρές λαχανικών, εξοικονομώντας εργασία και νερό.

Οι σανίδες που χρησιμοποιούμε είναι καλό να έχουν 5 εκατοστά πάχος επί 10 εκατοστά ύψος για τοματιές, ενώ για τα υπόλοιπα λαχανικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε σανίδες πάχους 5 εκατοστά επί 35 ή 40 εκατοστά ύψος.

Χρήσιμες πληροφορίες και τεχνικές

Αν έχετε περιορισμένο χώρο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ξύλινα πλαίσια για να συγκρατήσετε το χώμα του υψωμένου λαχανοκήπου σας. Μ’ αυτό τον τρόπο κερδίζετε χώρο γιατί δεν χρειάζεται να φτιάξετε πολλούς διαδρόμους ανάμεσα στα φυτά μας. Αντί για αυτό φυτέψτε τα λαχανικά σας σε φαρδιές σειρές, αφήνοντας ίση απόσταση προς όλες τις κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, αν φυτέψετε καρότα σε υψωμένα παρτέρια με ξύλινα πλαίσια, βάλτε τα ανά 5 εκατοστά προς κάθε κατεύθυνση, σε αντίθεση με τα παρτέρια χωρίς πλαίσιο, όπου θα πρέπει να βάζετε και ένα διάδρομο κάθε λίγες σειρές.

Αν έχετε τη δυνατότητα, τοποθετείτε κάτω από το πλαίσιο σας ένα ύφασμα εδαφοκάλυψης κατά των ζιζανίων. Από πάνω καλύψτε το με πριονίδι ή ακόμα καλύτερα, μικρά κομμάτια φλοιού. Και ρίξτε πάνω απ’ αυτά το χώμα. Με τον τρόπο αυτό θα εμποδίσετε τα παράσιτα και τα ζιζάνια να χαλάσουν την καλλιέργειά σας.

Το χώμα στα υψωμένα παρτέρια θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Το ιδανικό για λαχανικά είναι κανονικό χώμα εμπλουτισμένο με κομπόστ, κοπριά ή/και λίπασμα.

Έξυπνες λύσεις


Θα μπορούσατε να φυτέψετε λαχανικά μέσα σε παλιά λάστιχα αυτοκινήτου. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη αισθητική επιλογή όμως μέσα σε αυτά το χώμα θα παραμένει ζεστό και θα στεγνώνει γρηγορότερα. Επίσης, τα λάστιχα απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου κατά τη διάρκεια της μέρας και την ακτινοβολούν τη νύχτα, κρατώντας τα φυτά ζεστά το βράδυ.

Χρήση εμποτισμένου ξύλου σε παρτέρια

Αν χρησιμοποιείτε επεξεργασμένο ξύλο, φροντίστε το συντηρητικό του να είναι ασφαλές για χρήση κοντά σε βρώσιμα λαχανικά.

Προσοχή:
Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ξύλα εμποτισμένα με CCA (Άλατα αρσενικού) ή CCB (άλατα βορίου). Οι ουσίες αυτές είναι τοξικές και δεν είναι κατάλληλες για χρήση σε παρτέρια.

Συνήθως κάθε παρτέρι από μη-επεξεργασμένο ξύλο αντέχει γύρω στα 5 χρόνια, πριν εισβάλουν έντομα και αρχίσει το σάπισμα. Τα εμποτισμένα ξύλα αντέχουν 5 φορές περισσότερο.

Οδηγίες για κατασκευή απλού παρτεριού για τομάτες


Κοντινό πλάνο από πάνω, ενός υπερυψωμένου παρτεριού κατασκευασμένου από μη επεξεργασμένες σανίδες. Το παρτέρι αυτό είναι ιδανικό για τομάτες.


Μια διαφορετική άποψη το ίδιου παρτεριού. Σημειώστε το ύφασμα από κάτω, το οποίο τοποθετήθηκε για να εμποδιστούν τα ζιζάνια.


Η γωνία μας γίνεται όμορφη με την προσθήκη πριονιδιού, το οποίο τοποθετούμε για να καταπολεμήσουμε τα ζιζάνια. Ο νότιος τείχος του σπιτιού αποτελεί το ιδανικό σημείο για τις τομάτες.


Με χώμα και φυτά καλής ποιότητας μπορείτε να έχετε μια καλή σοδειά τομάτες.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές ακόμα ιδέες για παρτέρια που θα ανοίξουν πιθανώς τους ορίζοντες της δημιουργηκότητας σας.









Πηγή:kevio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου