23 Απρ 2013

Η κλιματική αλλαγή χτυπά την αγροτική παραγωγή.


Καμπανάκι για σοβαρή υποβάθμιση της γης ανά τον κόσμο χτυπάει με νέα έκθεση ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισημαίνοντας ότι ήδη οι περισσότερες χώρες επηρεάζονται και πως η διεθνής κοινότητα χάνει τεράστιες ποσότητες γεωργικής παραγωγής εξαιτίας απειλών όπως η ερημοποίηση.


Οι συντάκτες της νέας έκθεσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για την
Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) επισημαίνουν ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη βιώσιμη διαχείριση της γης καθώς και με δραστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η υποβάθμιση της γης πλήττει 168 χώρες, με βάση στοιχεία που οι ίδιες υπέβαλαν στον οργανισμό. Ο αριθμός σηματοδοτεί μεγάλη αύξηση σε σχέση με την τελευταία ανάλυση, που είχε δημοσιοποιηθεί πριν από 20 χρόνια και η οποία κατεδείκνυε ότι 110 κράτη απειλούνται. Επιπλέον, κατά τον ΟΗΕ, το πρόβλημα στοιχίζει κάθε χρόνο στη διεθνή κοινότητα περίπου 375 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς καταστρέφει μια περιοχή λίγο μικρότερη σε έκταση από την Ελλάδα, σε ετήσια βάση.

«Δεν υπάρχει πλέον η επιλογή του να συνεχίζουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτε», δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης για το θέμα στη Βόννη της Γερμανίας ο εκτελεστικός γραμματέας της UNCCD Λυκ Γκνασάτζα.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση στοιχίζει στην Αφρική έως και το 12% του γεωργικού ΑΕΠ της. Σε επίπεδο χωρών, το ποσοστό ποικίλει, φθάνοντας ακόμη και το 24%, στην περίπτωση της Γουατεμάλας. Στο Ουζμπεκιστάν, η παραγωγή τροφίμων έχει συρρικνωθεί κατά 20-30%, ενώ στην ανατολική Αφρική σχεδόν 3,7 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια έπειτα από την ξηρασία του 2011.

«Η ερημοποίηση, η υποβάθμιση της γης και η ξηρασία αποτελούν βασικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη κοινωνικής και περιβαλλοντικής αντοχής, στην επίτευξη παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και στην ουσιαστική μείωση της φτώχειας», συνέχισε ο κ. Γκνασάτζα.

Επισήμανε την ανάγκη «επιστημονικής κατανόησης» της υποβάθμισης της γης, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο, όπου οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γιαννακοπούλου Φανή

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου