23 Απρ 2013

Kormilitsa, από το Άγιο Όρος εις υγείαν του Κρεμλίνου.


Παράγεται στο ιστορικό Μετόχι της Χρωμίτσας της Μονής Παντελεήμονα, όπου κάποτε παραθέριζαν οι τσάροι και αποτελεί τον επίσημο οίνο του Κρεμλίνου. Το extra premium κρασί Kormilitsa, το οποίο εμφιαλώνει η οικογένεια Τσάνταλη, κρατάει το όνομα του ελληνικού αμπελώνα ψηλά στη ρωσική αγορά, όπου η τιμή λιανικής του φτάνει τα 600 ευρώ.


Από τη δεκαετία του ‘60, η οικογένεια Τσάνταλη ξεκίνησε την προσπάθεια αναβίωσης του
αμπελώνα στο Μετόχι της Χρωμίτσας που ανήκει στη ρωσική Μονή Παντελεήμονα και που είχε εγκαταλειφθεί μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Το Σεπτέμβριο του 2005 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε τη Μονή και του προσφέρθηκε ένας κόκκινος παλαιωμένος οίνος, που εμφιαλώθηκε ειδικά γι’ αυτόν. Ο Πούτιν ενθουσιάστηκε από το κρασί που του προσφέρθηκε, γεγονός που καλύφθηκε εκτενώς στα ρωσικά ΜΜΕ.

Τη σπουδαιότητα του εν λόγω αμπελώνα αποφάσισαν να επικοινωνήσουν από κοινού το Ρωσικό Πατριαρχείο, ο Οργανισμός του Κρεμλίνου και η Τσάνταλη παρουσιάζοντας τους extra premium οίνους «Kormilitsa». Η σειρά αποτελείται από τρεις οίνους βιολογικής καλλιέργειας, ενώ «ναυαρχίδα» της συλλογής είναι ο ερυθρός Kormilitsa Gold Collection που διατίθεται σε 5.450 αριθμημένες φιάλες.

Όλες φέρουν το οικόσημο του Κρεμλίνου, αφού το 2007 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Επίσημου Προμηθευτή του Κρεμλίνου». Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί μια εξονυχιστική μελέτη από εξειδικευμένη ομάδα του Κρεμλίνου, η οποία διερεύνησε κάθε στάδιο της καλλιέργειας και παραγωγής του οίνου για περισσότερα από 3 χρόνια.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου