31 Ιαν 2013

Αξίζει να χαλάμε την υγεία μας για λίγη επιπλέον νοστιμιά;


Πριν ένα χρόνο, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), εξέδωσε οδηγίες για την μείωση της κατανάλωσης του αλατιού. Τελευταία υπάρχει μια γενική κινητοποίηση μεγάλων φορέων όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και κυβερνήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μια ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την σημασία περιορισμού της κατανάλωσης του αλατιού.

Μελέτη: Οι τοξίνες των μεταλλαγμένων μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό.


Εργαστηριακές και κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι τοξίνες που παράγονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά (GMOs) απορροφούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντικά επίπεδα τοξινών ανιχνεύθηκαν σε εγκύους γυναίκες και στα έμβρυα, ενώ η έρευνα έδειξε σοβαρές τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα των νεφρών.

Ο βάκιλλος της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) είναι ένα

Χάστε κιλά τρώγοντας νωρίς.


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε δεν θα πρέπει να υπολογίζετε μόνο τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, αλλά και τον χρόνο που απολαμβάνετε τα γεύματά σας.

Όταν το μεσημεριανό είναι το μεγάλο γεύμα της ημέρας, η τάση να τρώτε αργά σημαίνει ότι θα χάσετε με πιο αργούς ρυθμούς το περιττό βάρος και λιγότερα κιλά από αυτά που

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε. Σε ποια τρόφιμα περιέχεται.


Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικές και απαραίτητες  είναι οι βιταμίνες  για τον οργανισμό μας. Έτσι, λοιπόν, σήμερα, θα μιλήσουμε για τη βιταμίνη Ε. Σε ποια τρόφιμα περιέχεται; Ποιες είναι οι ωφέλειές της;
Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες έχουν την ιδιότητα να παραμένουν στο σώμα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι υδατοδιαλυτές. Γι’αυτό και παρατηρείται σπάνια ανεπάρκεια βιταμίνης Ε σε

Κόλπα και συμβουλές για να μην τρώτε πολύ.


Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και να φάτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας, εκτός εάν είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και πειθαρχημένοι.

Για όσους όμως παρασύρονται από τις σούπερ-μερίδες των εστιατορίων ή τρώνε βλέποντας τηλεόραση υπάρχει μια έρευνα για τη διατροφική συμπεριφορά που δείχνει ότι

Σχεδιάζεται γεωθερμία για τα θερμοκήπια της Φλώρινας.


Με ενέργεια που θα προέρχεται από τη γη θα μεγαλώνουν τα κηπευτικά και τα λαχανικά στα θερμοκήπια της Φλώρινας καθώς η ζέστη από το ήδη διαπιστωμένο γεωθερμικό πεδίο της περιοχής θα διοχετεύεται εκεί μέσω ενός γεωθερμικού πάρκου που θα δημιουργηθεί.

Αυτό είναι, τουλάχιστον, το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και βασίζεται

Θρεπτική τροφή του χειμώνα: όσπρια.


Τώρα που ο χειμώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι θερμοκρασίες είναι πλέον αισθητά χαμηλές, τροφές που ταιριάζουν και είναι ιδιαίτερα οφέλιμο να υπάρχουν στη διατροφή μας είναι τα όσπρια. Τα όσπρια ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβύθια, τα κουκιά, τη φάβα, το λαθούρι και τις υποκατηγορίες αυτών.

Είναι κατηγορία τροφών με εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτείνη, αδιάλυτες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Έλληνες ανακάλυψαν βακτήρια που αλλάζουν το κλίμα.


Βακτήρια και άλλα μικρόβια αφθονούν στην ατμόσφαιρα της γης, και μάλιστα είναι πιθανό ότι ασκούν ισχυρή επίδραση στον σχηματισμό των νεφών και, κατά συνέπεια, αλλάζουν τον καιρό και το κλίμα.


Αυτή την απρόσμενη ανακάλυψη στο πεδίο της ατμοσφαιρικής μικροβιολογίας έκανε για πρώτη φορά μια

Όαση σοβαρότητας οι Νέοι Αγρότες.


Την πετυχημένη πορεία κοινωνικής παρέμβασης της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, μικρό απολογισμό του 2012, και θέσεις-στόχους για το 2013 και 2014, έκανε ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας κ Δημήτριος Δαλαμήτρας στην Όαση στο χωριό Λόφος Κατερίνης.


Στην Όαση (χώρο συγκέντρωσης-café) του χωριού Λόφος

Η ΚΑΠ ενόψει της συζήτησης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.


Οι αγροτικές δαπάνες αντιστοιχούν περίπου στο 40% των συνολικών δαπανών της ΕΕ και βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της.


Για να συμβαδίζει με τους καιρούς, η πολιτική έχει εκσυγχρονισθεί αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη την αναθεώρηση του 2003, ωστόσο η ένταξη 12 νέων κρατών

Νομοσχέδιο για ρύθμιση των υποθηκών και των «κόκκινων» δανείων της ΑΤΕ.


Υποθήκη μέχρι το 120% της αξίας του δανείου προβλέπει διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκεται σε διαβούλευση από τις 30 Ιανουαρίου. Παράλληλα, άλλη διάταξη προβλέπει εξόφληση των ληξιπρόθεσμων δανείων με ρύθμιση για 5 έως 10 χρόνια και μίσθωση του αγροτικού ακινήτου που έχει υποθηκευτεί ως εγγύηση.

Συνεχίζει τον εμπαιγμό στους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ.


Ουκ αν λάβεις παρά του... έχοντος. Στη φράση αυτή συνοψίζεται η πολιτική του ΕΛΓΑ τα τελευταία δυο χρόνια, με τους παραγωγούς να παραμένουν σε απόγνωση και να οδηγούνται στην καταστροφή. Την ίδια ώρα, ο μέχρι χθες πρόεδρος του ΕΛΓΑ προβάλλεται εντέχνως από τα ΜΜΕ ως πετυχημένος μάνατζερ.

Όπως σημειώνουν αγρότες, ελαιοπαραγωγοί, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ σε περιοχές της επαρχίας έχουν πάντα την κατάλληλη δικαιολογία, προκειμένου να μην αποζημιώσουν τους αγρότες.

Περίπου 150-200 στρέμματα θα πρέπει να καλλιεργεί ένας αγρότης από το 2014.


Αν κάνουμε μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν, θα δούμε ότι στις αρχές του πρώτης δεκαετίας του 2000, ένας αγρότης με 50-70 στρέμματα βαμβάκι ζούσε την οικογένεια του. Σήμερα, με την ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) χρειάζεται τουλάχιστον 100 στρέμματα, ενώ με τη νέα θα χρειάζεται 150-200 στρέμματα από το 2014.
Τα παραπάνω τονίζει, σε σχετική του μελέτη ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος,

Την τέταρτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα σε ότι αφορά την νέα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών.


Την τέταρτη θέση στην Ευρώπη και την έβδομη διεθνώς κατέλαβε η Ελλάδα σε ότι αφορά την νέα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών το 2012, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.
Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 912 νέα μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκών το 2012 ή αντίστοιχα το 88% όλης της νέας ισχύος ΑΠΕ που προστέθηκε τη χρονιά που πέρασε.

Τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν πάνω από το 3% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, παράγοντας 1,7 δισ.

Τσαυτάρης: Να μην αγοράζουν άλλα τρακτέρ οι έλληνες αγρότες.


«Έχουμε δέκα φορές περισσότερα τρακτέρ από ότι χρειαζόμαστε. Αυτό ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος της εκμηχάνισης και αυτό έχει επίσης επίπτωση στο κόστος της ενέργειας», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM 99.5 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παχρήστο και Άρη Ραβανό. Ο κ. Τσαυτάρης δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο γηρασμένα είναι

30 Ιαν 2013

Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες.


Μπορεί οι τιμές των προϊόντων να κινούνται ανοδικά, μπορεί η υγιεινή διατροφή να μοιάζει ακριβή σε καιρούς κρίσης, ο μύθος όμως καταρρίπτεται, καθώς τελικά υπάρχουν πολλές υγιεινές, εναλλακτικές επιλογές τροφών, που είναι οικονομικά συμφέρουσες και προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των καιρών.

Βάλτε στόχους για το 2013 και αποδώστε καλύτερα παντού.


Κάθε αρχή νέου έτους είναι για το καθένα από εμάς περίοδος περισυλλογής για την χρονιά που αφήσαμε και στοχοθεσίας για την χρονιά που έρχεται. Επειδή δεν προμηνύεται μια εύκολη χρονιά, ένα είναι το μόνο σίγουρο. Υγιής οργανισμός τα καταφέρνει καλύτερα σε όλους τους τομείς. Και επειδή η διατροφή (και η άσκηση) είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της υγείας, στόχος για το 2013 θα είναι

Το ρόδι μειώνει την όρεξη.


Ένα ανέλπιστο εύρημα έρχεται να βοηθήσει αυτούς που κάνουν δίαιτα. Το ρόδι μπορεί να ελαττώσει το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει τον κορεσμό της, βοηθώντας μας έτσι να τρώμε λιγότερο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία. Ομάδα εθελοντών που έπαιρναν καθημερινά και επί τρεις εβδομάδες ένα συμπλήρωμα από ρόδι ανέφεραν ότι χόρταιναν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να περιορίσουν κατά 22% τις θερμίδες που κατανάλωναν.

Συνολικά 29 εθελοντές συμμετείχαν στην μελέτη, η οποία

Η συμβολή του branding στην βιολογική καλλιέργεια.

Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα: «Η μετάβαση στην βιολογική καλλιέργεια, η συμβολή του branding και οι νέες αγορές» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 18:00μμ. στην Καβάλα.


Πρόγραμμα

17:30 – 18:00 Εγγραφές

29 Ιαν 2013

Νόνι: ιδιότητες.


Το Νόνι είναι ένα τροπικό φρούτο που αναπτύσσεται σε αφθονία και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Γαλλική Πολυνησία. Περιέχει πολλά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες (A, C, E, B1, B2, B6), πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες (φρουκτόζη, γλυκόζη, φυτικές ίνες) και ένζυμα. Η ενέργεια που δίνει είναι 12 θερμίδες στα 30 ml χυμού.
Η Morinda Citrifolia ή noni είναι ένας από τους πιο θαυμαστούς καρπούς του κόσμου. Ευδοκιμεί στα παρθένα

Μανιτάρια: η θρεπτική τους αξία και οι ευεργετικές τους ιδιότητες.


Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων. Υπάρχουν 38.000 ποικιλίες μανιταριών στον κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι εδώδιμες (φαγώσιμες) και κάποιες ιδιαίτερα τοξικές (μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις ή ακόμη και θάνατο).

Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά (Agaricus bisporus) (δίσπορος), πλευρώτους (Pleurotus ostreatus), portobello, crimini, τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε

Διανομή στην Κατερίνη στις 2 Φεβρουαρίου.


Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι παραγγελίες για πορτοκάλια Σπάρτης προς 0,3 ευρώ το κιλό και κρεμμύδια Σερρών προς 0,20 ευρώ το κιλό, των οποίων η διανομή θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου σε παζάρι στην Κατερίνη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 1.375 παραγγελίες στις οποίες αντιστοιχούν 34,5 τόνοι πορτοκάλια και 35,5 τόνοι

Τροφές που μας βοηθάνε ψυχολογικά.


Μάθετε τι πρέπει να τρώτε όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, ιδιότροποι, λυπημένοι και άλλα παρόμοια συναισθήματα. Αν και το λαχταριστό παγωτό που έχετε στην κατάψυξη είναι αυτό που λαχταράτε περισσότερο όταν δεν είστε στις… καλές σας, υπάρχουν αρκετά άλλα τρόφιμα και μάλιστα υγιεινά, που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

Αγχωμένοι; Φάτε σοκολάτα
Το άγχος και η κούραση σας κυριεύουν; Τι μπορεί λοιπόν να σας ηρεμήσει γρήγορα; Οι ειδικοί λένε ότι η σοκολάτα -ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ορμονών του στρες. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στην Ελβετία, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Proteome Research, βρήκε μάλιστα ότι ένα μικρό κομμάτι

Εγκρίθηκε το δάνειο για την εξόφληση των παραγωγών συμπύρηνου.


Ελπίδες για την άμεση εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι παρά το γεγονός ότι έχουν παραδώσει από το καλοκαίρι το προϊόν τους δημιουργεί η έγκριση του σχετικού δανείου από τον όμιλο Πειραιώς-ΑΤΕ προς τις βιομηχανίες κομπόστας.

Άπό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζουν την αισιοδοξία ότι με την έγκριση της χρηματοδότησης θα λυθεί

Κρίση στο ελαιόλαδο και τα ελαιοκομικά προϊόντα.


Μεγάλη κρίση επικρατεί στο τομέα της παραγωγής ελαιόλαδου και γενικότερα προϊόντων με βάση το λάδι και την ελιά. Η παραγωγή του ελαιόλαδου απασχολεί μία σειρά από εργαζόμενους όπως εργάτες γης, αγρότες, ελαιοτριβείς και άλλους.

Πιο συγκεκριμένα σε κάποιες αγροτικές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας αντί οι παραγωγοί να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, ώστε να έχουν διαπραγματευτικά εφόδια κατά τη πώληση των προϊόντων τους, αναγκάζονται εξαιτίας και της ολοκληρωτικής έλλειψης πρωτοβουλίας για στήριξη από τη πολιτεία, μην έχοντας τα λεφτά να βάλουν εργάτες ή το θάρρος να το κάνουν οι ίδιοι, να μαζεύουν καθημερινά 1! τελάρο ελιές την

Στους δρόμους βγαίνουν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.


Καλούμε τους παραγωγούς Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας, με τους κατά τόπους Συλλόγους Παραγωγών και Ομοσπονδίες, να πάρουν ενεργό μέρος στις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και να βγάλουν αγωνιστικά τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς, δίνοντας ένταση και δύναμη στο Παναγροτικό ξεσήκωμα, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο

Ιρλανδική προεδρία Ε.Ε.: Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί για την ΚΑΠ μέχρι να συμφωνηθούν όλα.


Την οριστικοποίηση των απόψεων των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. για την ΚΑΠ μετά το 2013 έως τα τέλη Μαρτίου, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ζήτησε ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας, Simon Coveney, παρουσιάζοντας στις 28 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο υπουργών που

Αλ. Τσίπρας: Ορατός ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης από την αδυναμία των αγροτών να παράξουν.


Τον κίνδυνο να προκληθεί επισιτιστική κρίση από την αδυναμία των αγροτών να παράξουν πλούτο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτικών ενώσεων από όλη την Ελλάδα.
Για να προκαλέσει μια άμεση συζήτηση γύρω από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της βουλής, με την οποία θα ζητήσει τη διεξαγωγή

Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες - ένταση στη Λαμία.


Με την αποφασιστικότητα που επέδειξε απέναντι στο απεργιακό μέτωπο των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα, προετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μέτωπο που άνοιξαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, επιχειρώντας «μπλόκα» σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία

28 Ιαν 2013

Γ. Κολιόπουλος: Με ένα laptop κατάφερε να πουλά 150 ευρώ / lit το λάδι.


Εγινε γνωστός με το λάδι «λ», το πιο ακριβό λάδι στον κόσμο. Για να το λανσάρει έστειλε 80 χειροποίητες κασετίνες με κούριερ σε trendsetters και δημοσιογράφους γκουρμέ. Στην Ντονατέλα Βερσάτσε, στον Ιαν Σράγκερ, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης του Studio 54 και δημιουργός του πρώτου boutique hotel μαζί με τον Φίλιπ Σταρκ, στους «Los Angeles Times» και στους «New York Times». «Οχι απαραίτητα για να τους κάνω πελάτες, αλλά για να διαδοθεί το «λ» μέσω του word of mouth» αναφέρει ο ίδιος.

Το ακατέργαστο κακάο είναι φάρμακο για τον οργανισμό.

Φάρμακο για όλες τις παθήσεις είναι το ακατέργαστο κακάο, σύμφωνα με έρευνα του Harvard Medical School. Σύμφωνα με τον Norman Hollenberg, καθηγητή στην ιατρική σχολή του Harvard University και επικεφαλής της έρευνας, το ακατέργαστο  κακάο είναι το φυσικό φάρμακο για πολλές ασθένειες, αφού έχει πολλές θεραπευτικές, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξαιτίας της επικατεχίνης, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα

Το Δεκέμβριο του 2014 αλλάζει η Νομοθεσία για την σήμανση των Αγρ. Προϊόντων.


Η χώρα προέλευσης των προϊόντων αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αγορές τροφίμων από τους ευρωπαίους, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών (BEUC). Για το λόγο αυτό ο οργανισμός προτείνει την επικαιροποίηση της νομοθεσίας της σήμανσης των τροφίμων.

Δεν είναι εύκολο για τους ευρωπαίους καταναλωτές να γνωρίζουν από πού προέρχονται τα τρόφιμα που αγοράζουν, καθώς οι πληροφορίες για την χώρα

Μπαχάρια: μας αδυνατίζουν.


"Αρκεί αυτό που θα τρώμε να μυρίζει υπέροχα και να είναι πεντανόστιμο". Η ενίσχυση της γεύσης του φαγητού σας με τη βοήθεια μπαχαρικών και γλυκαντικών ουσιών χωρίς θερμίδες μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο γρήγορα χορτάτοι και έτσι να μειώσετε τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνετε, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη, η οποία υποδηλώνει ότι αυτός μπορεί

Μπορεί να ζήσει ένα φυτό 40 χρόνια χωρίς αέρα και νερό!


Και όμως μπορεί αρκεί να είναι κλεισμένο σε ένα μπουκάλι διαμορφώνοντας έτσι ένα ιδιότυπο κλειστό και παράδοξο οικοσύστημα.
Ο David Latimer από το Σάρεϊ φύτεψε ένα μικρόφυτο το 1960, στο εσωτερικό ενός μεγάλου μπουκαλιού. Μέχρι το 1972 το μπουκάλι ήταν ανοιχτό και ο παράξενος κηπουρός το πότιζε τακτικά. Το 1972, όμως, αποφάσισε να σφραγίσει το μπουκάλι και να σταματήσει το πότισμα εν είδη ενός πειράματος, όπως λέει ο ίδιος. Το «σκληραγωγημένο φυτό» στην πορεία του χρόνου όχι μόνο δεν ξεράθηκε, αλλά κάλυψε σχεδόν όλο το εσωτερικό του μπουκαλιού, ενώ δείχνει να τα πηγαίνει μια χαρά εδώ και 40 χρόνια!

Ζητείται χρηματοδοτική λύση για την εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών.


Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι αν και έχουν παραδώσει το προϊόν τους από το περασμένο καλοκαίρι.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής

Κινητικότητα αγροτών σε δύο άξονες χωρίς ατζέντα και σαφή προσανατολισμό.


Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη, μοιάζει αυτές τις μέρες η κατάσταση στον αγροτικό χώρο, με τις σκόρπιες δυνάμεις των αγροτών να επιχειρούν έναν νέο κύκλο διαμαρτυρίας στις εθνικές οδούς, χωρίς όμως να έχουν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για έναν διάλογο που θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και τη βελτίωση της θέσης των αγροτών.

Νέα δεδομένα για το πετιμέζι.


Στο ΦΕΚ 3384/Β/18-12-2012 δημοσιεύτηκε η απόφαση ΑΧΣ 135/2012 «Αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 66 “Ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες από σταφίδες, χαρούπια ή γάλα” του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β/31-12-1987) όπως ισχύει», με την οποία τροποποιείται το σχετικό άρθρο του ΚΤΠ όσον αφορά το πετιμέζι (ή σταφυλόμελι).
Οι τροποποιήσεις στις ισχύουσες προδιαγραφές της εν λόγω γλυκαντικής ύλης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση,

Μέτρια χρονιά το 2012 για το ελληνικό ακτινίδιο.


Μέτρια χρονιά για το ελληνικό ακτινίδιο και τους παραγωγούς, τουλάχιστον σε επίπεδο Πιερίας, χαρακτηρίζει το 2012, μιλώντας στο paseges.gr, το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος στον ΑΣ Καρίτσας, κ. Διονύσης Φόλιος.

«Αν και τελική τιμή δεν έχει προκύψει ακόμη, αφού αναμένεται η εκκαθάριση, για τους παραγωγούς, με τα έως

Επανεξετάζει τα υποθηκευμένα αγροτικά δάνεια της ΑΤΕ η Τράπεζα Πειραιώς.


Στην εκλογίκευση του ύψους των υποθηκών, σε μια ρεαλιστική αναλογία με το ύψος του δανείου του κάθε αγρότη, προτίθεται να προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Την ίδια ώρα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει τη Βουλή ότι «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει όλες τις νομικές εκφάνσεις του ζητήματος των εμπράγματων ασφαλειών υπέρ της πρώην

27 Ιαν 2013

Βάλτε δύο κουταλιές ελαιόλαδο στην ημερήσια διατροφή σας.


Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει κυρίως το καλό μονοακόρεστο λιπαρό ελαϊκό οξύ, κάνει καλό στην καρδιά γιατί  μειώνει την κακή χοληστερίνη και αυξάνει την καλή χοληστερίνη. Πόσο πρέπει να τρώμε, όμως; Την απάντηση βρήκαν ισπανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 41.000 ενήλικες.  Όπως διαπίστωσαν, μόλις δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι αρκετές για να μειωθεί σχεδόν κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά. Ακόμα, όμως, και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως είναι ωφέλιμη, αφού μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο από καρδιά.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τα οφέλη του ελαιολάδου

Σπανάκι κατά καρκίνου του παχέος εντέρου.


Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ορεγκον ανακάλυψαν ότι το σπανάκι μειώνει τη βλαπτική επίδραση μιας καρκινογόνου ουσίας του μαγειρεμένου κρέατος. Οι ειδικοί έκαναν την ανακάλυψη αυτή καθώς μελετούσαν την πολύπλοκη βιολογική επίδραση του συγκεκριμένου καρκινογόνου στα microRNA και στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Στο πλαίσιο πειραμάτων σε ζώα είδαν ότι η κατανάλωση σπανακιού μπορεί να «εξουδετερώσει» – τουλάχιστον ως έναν βαθμό – την επίδραση της ουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πειραματόζωα που εκτός από

Τα ωμέγα-6 λιπαρά κάνουν καλό στην καρδιά.


Εάν η λέξη “λίπος” σας τρομοκρατεί, διαβάστε την είδηση που ακολουθεί. Μια νέα μελέτη έδειξε πως τα λίγα λιπαρά στη διατροφή δεν αποτελούν στην πραγματικότητα προστασία για την καρδιά. Αυτό που πρέπει κάποιος να φροντίζει είναι τρώει τα «καλά» λίπη και όχι να αποφεύγει το διαγροφικό λίπος γενικά. Το θέμα δεν είναι τόσο το να αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη αλλά να βάλετε στην διατροφή σας τα ωμέγα-6 λιπαρά, τα ωμέγα-3 λιπαρά και το μονοακόρεστο λίπος. Η νέα μελέτη  μάλιστα έδειξε ότι ωμέγα-6 λιπαρά είναι τα καλύτερα, κάτι που αποτελεί έκπληξη αφού μέχρι τώρα ξέρουμε ότι μόνο τα ωμέγα-3 προστατεύουν ουσιαστικά την καρδιά, ενώ το

Βιταμίνη D: Τι πρέπει να ξέρετε.


Γράφει η Ηλιάνα Ηλιοπούλου, ΜSc
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Η βιταμίνη D είναι μια από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα μας. Αποτελεί ωστόσο έναν γενικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις στερόλες (Βιταμίνη D1, D2, D3 κα) που παρουσιάζουν παρόμοια δραστηριότητα με εκείνη της Βιταμίνης D3

Tα ψητά φαγητά παχαίνουν λόγω της γλυκοζυλίωσης.


Παρότι τα ψητά φαγητά θεωρούνται ως μία υγιεινότερη εναλλακτική λύση απέναντι στο τηγάνισμα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PNAS, συμπεραίνει ότι τα ψητά φαγητά μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγούν στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 λόγω της γλυκοζυλίωσης. Όταν το φαγητό μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία παράγει μία ουσία, την μεθυλγλυοξάλη (methyl-glyoxal ή MG), η οποία είναι προιόν γλυκοζυλίωσης και σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την αντίσταση στην ινσουλίνη, αναφέρουν ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Το έλαιο ινδικής καρύδας καταπολεμά την τερηδόνα.


Eρευνητές από την Ιρλανδία ανακάλυψαν ότι το έλαιο ινδικής καρύδας επιτίθεται στα βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα (τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα προέρχονται από τα υπολείμματα των τροφών και είναι κυρίως ο Streptococcus mutans και ο γαλακτοβάκιλλος). Μάλιστα, το έλαιο ινδικής καρύδας είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει μια φυσική και μη επιβαρυντική εναλλακτική λύση απέναντι στα φάρμακα.  Η τερηδόνα αποτελεί

Αντικρουόμενα στοιχεία για τα ωμέγα-3.


Σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός) δεν ελαττώνουν τη θνητότητα είτε από έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει είτε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα λαμβάνονται από συμπληρώματα διατροφής είτε από τα ψάρια.

Η σωστή διατροφή έχει… ωράριο.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα «άναρχο» πρόγραμμα ως προς την ώρα κατανάλωσης των γευμάτων, αποσυντονίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Τώρα, Iσραηλινοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γευμάτων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση λίπους και άρα απώλεια βάρους. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού χρονικού προγραμματισμού μπορεί να επιφέρει χάσιμο κιλών χωρίς δίαιτα και να βελτιώσει την υγεία.

Χολίνη με… συνταγή γιατρού.


Η χολίνη (choline) είναι μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και για την επισκευή των κυτταρικών μεμβρανών.  Περιέχεται κυρίως στα αβγά (ή αυγά), στο κοτόπουλο, τα φασόλια, τη σόγια, τα σιτηρά, τα καρύδια, τα ψάρια και τα λαχανικά. Υπάρχει επίσης και στο ανθρώπινο μητρικό γάλα.

Η χολίνη είναι απαραίτητη για την κατασκευή ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη και ορισμένων βασικών συστατικών των κυτταρικών μεμβρανών, όπως είναι η

Έρευνα: Το χαμομήλι, οι ουσίες και οι ιδιότητές του.


Το χαμομήλι (επιστημονική ονομασία «Chamomilla»), είναι μονοετές, αρωματικό φυτό και καθώς δεν αναπτύσσεται πολύ σε ύψος (δεν ξεπερνά τα 35 εκατοστά) χαρακτηρίζεται ως «πόα». Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργημένα εδάφη, στα λιβάδια και στους αγρούς, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο. Επί αιώνες, ο κόσμος χρησιμοποιούσε το χαμομήλι ως αντιφλεγμονώδες, για την ήπια ηρεμιστική του δράση και ως θεραπευτικό μέσο κατά του έλκους.
Επίσης, πολλοί είχαν καταγράψει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ το αιθέριο έλαιο που παράγεται από το λουλούδι του χαμομηλιού έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

Ενα μήλο την ημέρα ρίχνει τη χοληστερίνη έως 40%.


Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να ρίξει την κακή χοληστερίνη (χοληστερόλη) LDL ακόμα και 40% μέσα σε ένα μήνα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό και δεν μπορεί να αποδοθεί με τις σημερινές γνώσεις σε συγκεκριμένα συστατικά που περιέχει το μήλο. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οφείλεται στις πολυφαινόλες του μήλου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως φάνηκε, η φύση αποδεικνύεται ισχυρότερη από τα υποκατάστατά της: μια ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα με πολυφαινόλες – το κύριο αντιοξειδωτικό που περιέχουν τα μήλα – έριξε κάπως τη χοληστερίνη αλλά όχι στον θεματικό βαθμό που παρατηρήθηκε με την κατανάλωση του φυσικού