31 Μαρ 2013

Μαϊντανός: ένας πραγματικός διατροφικός «θησαυρός».


O μαϊντανός είναι διετές και ιθαγενές φυτό, που ανήκει στο γένος πετροσέλινον της οικογένειας των σελινοειδών. Καλλιεργείται κυρίως στις εύκρατες περιοχές με μεσογειακό κλίμα, καθώς δεν αντέχει τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας σε δροσερό και φωτεινό μέρος.

Πράσινοι «διατροφικοί» θησαυροί.


Είναι θρεπτικά, υγιεινά, γευστικά και οικονομικά. Το διακριτικό τους γνώρισμα, είναι το πράσινο χρώμα. Τα πράσινα λαχανικά, αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους, κάθε υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.



Ωμά ή μαγειρεμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα, πολτοποιημένα ή

7 συνδυασμοί από το.. φαρμακείο της φύσης.


Προβλήματα στο στομάχι; Κουρασμένο και γερασμένο δέρμα; Εξασθενημένη όραση; Εξάντληση και κόπωση; Ή μήπως αδύναμα οστά; Όποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και να σας ταλαιπωρεί, η λύση βρίσκεται στη… φύση.



Υπάρχουν πολλά θρεπτικά και ευεργετικά για τον οργανισμό

10... άγνωστοι «κανόνες» της υγιεινής διατροφής.


Πηγαίνετε συχνά στο διατολόγο, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά; Τηρείτε απαρέγκλιτα τους διατροφικούς κανόνες, υγιεινής αλλά η σιλουέτα σας δεν λέει να βελτιωθεί; Τι μπορεί να φταίει τελικά;



Σίγουρα υπάρχουν βασικοί διατροφικοί κανόνες, οι οποίοι

Φάβα: ένας διατροφικός και νηστίσιμος «θησαυρός».


Η φάβα, αποτελεί το κατ' εξοχήν μεσογειακό έδεσμα και σε περιόδους νηστείας είναι το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος. Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, ας εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας αυτή την θρεπτική τροφή.



Απλή, γευστική και με μεγάλη θρεπτική αξία η φάβα, αποτελεί το

Φασόλια: μια υποτιμημένη «υπερτροφή».


Νόστιμα, θρεπτικά, με πολλαπλά «πρόσωπα» και άφθονες μαγειρικές εκδοχές, τα φασόλια πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό κάθε υγιεινής διατροφής.



Η μεσογειακή διατροφή, επιτάσσει να καταναλώνουμε όσπρια,

30 Μαρ 2013

Η τιμή πιο σημαντική για τους Γάλλους καταναλωτές τροφίμων.


Το 78% των Γάλλων επιλέγει τα τρόφιμα που καταναλώνει βάσει της τιμής τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Γάλλων καταναλωτών θεωρούν ότι η τιμή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κατά την αγορά τροφίμων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, η  έρευνα της Sofincope διαπίστωσε ότι η τιμή ήταν η κινητήριος παράγοντας για το 78% των Γάλλων αγοραστών τροφίμων, ενώ το 46% επιλέγει βάσει της γεύσης και το 44% σύμφωνα με την ημερομηνία λήξης.


Τα μικρόβια γίνονται σύμμαχοι για την ασφάλεια των τροφίμων.


Τα μικρόβια μπορούν να γίνουν οι προστάτες των τροφίμων! Όσο περίεργα κι αν ηχεί αυτή η πρόταση στα αυτιά μας, δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που προέκυψε μέσα από μια μακροχρόνια έρευνα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η ερευνητική ομάδα του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας

Τα καροτενοειδή δίνουν λαμπερό χρώμα στο δέρμα.


Μελέτη του Πανεπιστημίου του St Andrews, στη Σκωτία που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One», έδειξε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ένταξη στην καθημερινή διατροφή ορισμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (carotenoids), το δέρμα αποκτά μία υγιή, «αστραφτερή» χροιά. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα – με πρώτη προτεραιότητα τα ακτινίδια, τα καρότα και τις ντομάτες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές τα καροτενοειδή (γράφονται και ως καροτινοειδή) είναι χρωστικές ουσίες, οι οποίες αφθονούν στα φρούτα και τα λαχανικά, προσδίδοντάς τους το χαρακτηριστικό κίτρινο ή/και κόκκινο χρώμα τους. Τα καροτενοειδή υπάρχουν επίσης σε όλες τις στοιβάδες του

Πρωινό με πρωτεΐνες βοηθάει στο αδυνάτισμα.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι ανακάλυψαν ότι τρόφιμα όπως τα αυγά και το άπαχο κρέας, όταν καταναλώνονται το πρωί, μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή ολόκληρης της ημέρας, περιορίζοντας δραστικά την κατανάλωση σνακ με πολλά λίπη ή ζάχαρη. Με άλλα λόγια, όταν το πρωινό περιέχει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες βοηθάει στο αδυνάτισμα. Ο λόγος είναι ότι βελτιώνει έλεγχο της πείνας και μειώνει το τσιμπολόγημα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι έρευνες των διαιτολόγων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κλειδί στο αδυνάτισμα είναι

Γιατί ο χυμός του παντζαριού κάνει «θαύματα» υγείας;


Στις περισσότερες λίστες με τα θρεπτικά τρόφιμα δεν θα βρείτε τον χυμό του παντζαριού, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία είναι εξίσου σημαντικός με τον σολομό και τα μύρτιλλα. Και πράγματι ο χυμός του παντζαριού αξίζει μια θέση στον κατάλογο με τα τρόφιμα που κάνουν μικρά θαύματα υγείας αφού ενισχύει την αντοχή του οργανισμού και έτσι μπορείτε να ασκήστε για περισσότερο χρόνο, ενώ βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ξηροί Καρποί.


Η κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών μας. Είτε συνοδευτικοί με κάποιο αλκοολούχο ποτό, είτε ως συστατικό σε συνταγές γλυκών και φαγητών, οι ξηροί καρποί διευρύνουν τον κατάλογο των γαστριμαργικών απολαύσεων.

 Υπέρ κατανάλωσης ξηρών καρπών:

Σπαράγγι.


Το σπαράγγι (ASPARAGUS OFFICINALIS ή ασπάραγος ο φαρμακευτικός) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές.Ο Διοσκουρίδης το ονόμαζε «πετραίο ασπάραγγο». Συνιστούσε αφέψημα ρίζας σπαραγγιού για να βελτιωθεί η ροή των ούρων, για τη θεραπεία των προβλημάτων των νεφρών, του ίκτερου και της ισχιαλγίας.Οι Ιπποκρατικοί το συνιστούσαν ως συλληπτικό ή ως αντιδιαρροϊκό φάρμακο.Στην Μικρά Ασία πιστεύεται ότι

Tρικλοποδιά βάζει στο ελληνικό κρασί η πρόταση κανονισμού για το γλεύκος.


Φρένο στην άνοδο του ελληνικού κρασιού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα απειλούν να βάλουν οι ευρωβουλευτές, με πρόταση κανονισμού, στην οποία προβλέπεται η επαναφορά της ειδικής ενίσχυσης για τον εμπλουτισμό του κρασιού με τη χρήση συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών ή ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών (MC/MCR).

Στον Ιβάν Σαββίδη το 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ .


Στην εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, Donskoy Tabak JSC, κατέληξε το 50,36% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος (ΣΕΚΑΠ). Μετά από αυτό είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ. Η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πως στο πλαίσιο του διενεργηθέντος διαγωνισμού για την μεταβίβαση 1.849.171 κοινών ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 50,36%

Κούρεμα 5% των άμεσων ενισχύσεων για τους αγρότες το 2013 ζητά η Κομισιόν.


Με αφορμή την πρόβλεψη ότι οι δαπάνες για τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ και τα μέτρα στήριξης της αγοράς (ΚΟΑ) για το 2014 θα περιλαμβάνουν υψηλότερα ποσά από τον προσωρινό κοινοτικό προϋπολογισμό, που συμφώνησαν οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ, η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση με την οποία ζητά να γίνει «κούρεμα» 5% στην ενιαία ενίσχυση, για να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες θα παραμείνουν

Μέχρι το Μάιο ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εξαγωγές ελληνικού μήλου. Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται η αγορά.


Με ομαλούς ρυθμούς κινείται η απορρόφηση των ελληνικών μήλων, παρά την μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας του Έλληνα. Η καλή πορεία του ελληνικού προϊόντος – σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς – οφείλεται στην ζήτηση για εξαγωγές. Οι μεγαλύτερες εξαγωγές ελληνικού κόκκινου μήλου και φέτος έχουν γίνει στην Αίγυπτο ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες

Τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν τον εγκέφαλο στις μέλισσες. Αντιδρά η Bayer.


Μια ακόμη έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες για την αρνητική επίδραση που έχουν ταφυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα στις μέλισσες.



Oπως διαπιστώθηκε η οικογένεια των χημικών ουσιών που είναι γνωστή ως νεονικοτινοειδή αλλά και η ουσία κουμαφώς

Οι Έλληνες καταναλωτές όλο και περισσότερο προτιμούν την αγορά προϊόντων μέσω ίντερνετ.


Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Στατιστικών και Οικονομικών Πληροφοριών Hellastat Α.Ε. δείχνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές επέλεξαν το 2012 να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους μέσω της ηλεκτρονικής αγοράς, δηλαδή του ίντερνετ. Σε σχέση με το 2011, μεγάλη άνοδο πωλήσεων από το ίντερνετ σημείωσαν προϊόντα όπως τα φάρμακα (+36%), τα αθλητικά είδη (+28%), καθώς και το υλικό ηλεκτρονικής εκμάθησης (+27.5%). Παρόλα αυτά, μείωση είχαν οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (-40%), τα εξαρτήματα ηλεκτρονικών

Το πρόχειρο φαγητό δεν προκαλεί εθισμό.


Εάν δυσκολεύεστε να περιορίσετε την κατανάλωση junk food ίσως δεν είναι επειδή είστε γενετικά “αναγκασμένοι” να το καταναλώνετε. Σχετικά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, δηλαδή εκείνου που περιέχει υψηλές ποσότητες λίπους, ζάχαρης και αλατιού, μπορεί να διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις διαδικασίες της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης, προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εξάρτηση.

Ακόμη πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, ωστόσο, υποδεικνύουν πως το πρόχειρο φαγητό ίσως δεν επιδρά τελικά με το συγκεκριμένο τρόπο στο σώμα. “Είμαστε γενικά προσδιορισμένοι να αντιδρούμε με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες γεύσεις και υφές, χωρίς αυτό απαραίτητα να συνεπάγεται εξάρτηση”, σημειώνει ο Gabriel Harris, επίκουρος καθηγητής της

Το μέλλον του κρέατος ανήκει στους χορτοφάγους, σύμφωνα με τον Bill Gates.


Αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του από τη Microsoft, ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates έχει ταχθεί υπέρ της εξυπηρέτησης διάφορων φιλανθρωπικών σκοπών. Η σίτιση του πληθυσμού της γης είναι ένας από αυτούς. Παρόλο που οι ανησυχίες του είναι απόλυτα βάσιμες, οι στρατηγικές που επιλέγει να χρησιμοποιήσει για να τις θέσει σε εφαρμογή είναι

Ημερίδα για την υγιεινή διατροφή.


Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργανώνουν ημερίδα για την υγιεινή διατροφή με τίτλο «Διατροσόφια να μου πεις… την υγειά σου να χαρείς». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων «Καλλιπάτειρα».

Σε μια εποχή που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βιώνει τις επιπτώσεις ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ Δημοτικού και της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου θέλουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους αλλά και την τοπική κοινωνία σε θέματα διατροφής και υγείας.

29 Μαρ 2013

Τροφές που μας βοηθάνε... να χάσουμε βάρος.


Mαγικες δίαιτες δεν υπάρχουν, αλλά ορισμένες τροφές, επειδή είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φαγωθουν, έχουν ομως λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο. Μπορούν επίσης να μεταβάλλουν τα επίπεδα των ορμονών του εντέρου και να οδηγήσουν στην αίσθηση του κορεσμου της πεινας.
Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι γευστικά με πολύ λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες:
Σαλάτες.

Καλαμπόκι: χρήσιμο για την υγεία μας.


Το Καλαμπόκι καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και ήταν (και εξακολουθεί να είναι) η βάση της διατροφης σε πολλά μέρη του κόσμου. Μια καλή πηγή βιταμινών Β1, Β5 και C, το καλαμπόκι παρέχει πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που περιλαμβάνουν:
1.Φυτικές ινες,Απαραιτητες για τη καλη γαστρεντερική λειτουργία και τον έλεγχο του βάρους.
2.Φυλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών και στη προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας.
3.Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των επινεφριδίων.
4.Λουτεΐνη για υγιή όραση.

Πράσινα φασόλια Mung.


Τα πράσινα φασόλια,Mung ,έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ας δούμε μερικά:
- Τα Φασολια Mung έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι όσο το 24%. Σε αυτα υπάρχει μια πηγή σημαντικών μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος που είναι χρήσιμα για την ενίσχυση των οστών. Το Λίπος τους είναι ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ και τόσο καλό για την καρδιά. Επίσης ασφαλές για κατανάλωση από εκείνους που έχουν προβλήματα με το βάρος, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμιδες.
- Τα πράσινα φασόλια περιέχουν βιταμίνη Β1 που χρησιμεύει για την πρόληψη της ασθένειας μπέρι-μπέρι, βοηθα στην ανάπτυξη, την όρεξη, τη βελτίωση του πεπτικου συστηματος, και το νευρικό

Αγριάγκαθο, ιδιότητες ( Κνίκος ).


Κοινή ονομασία του φυτικού είδους Scolymus hispanicus, της οικογένειας των συνθέτων. Είναι ποώδες, μονοετές και αγκαθωτό φυτό, με όρθιο βλαστό ύψους 20-60 εκ. Τα φύλλα του είναι λεία, πράσινα, με άσπρες νευρώσεις στο πάνω μέρος και χνουδωτά στο κάτω. Τα άνθη του σχηματίζουν κεφάλια με κόκκινα ανθίδια. Φυτρώνει παντού στην Ελλάδα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες

Οι αρχαίοι θεραπευτές ( όπως ο Διοσκουρίδης κ. ά.), αλλά και

Το 2% του προϋπολογισμού της Ευρώπης για την υποστήριξη των νέων αγροτών.


Προτείνεται το 2% των άμεσων ενισχύσεων να δίδεται σε νέους αγρότες (κάτω των 40 ετών), καθώς ένα από τα πιο σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη είναι το δημογραφικό, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.


Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε πως «χωρίς αγρότες, και

Η Apple επενδύει στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Η αμερικανική εταιρεία πληροφορικής, Apple, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για τη λειτουργία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων της.


Σημειώνεται ότι με τη χρήση ΑΠΕ καλύπτεται το 75% των

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για διακίνηση αγροτικών προϊόντων στην Ήπειρο.


Τη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου και ενημέρωσης, συνολικού ύψους 193.105 ευρών, ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου.


Το σχετικό έργο αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα και  αφορά την «ολοκληρωμένη εφαρμογή ενημέρωσης αγροτών – πολιτών και προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας».

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές βιομηχανικής ντομάτας.


Tιμές που διασφάλισε ο ΘΕΣΤΌ για τη βιομηχανική τομάτα του 2013 μετά από διαπραγμάτευση με τα συνεργαζόμενα εργοστάσια δημοσιοποίησε ο συνεταιρισμός. Από την Τρίτη 26 Μαρτίου κλήθηκαν τα μέλη του Συνεταιρισμού να δηλώσουν την ακριβή πρόθεση καλλιέργειάς τους για φέτος.
 Οι προθέσεις θα γίνονται Τρίτη - Πέμπτη στον ΤΟΕΒ Φαρσάλων και Τετάρτη - Παρασκευή στα γραφεία του ΘΕΣΤΌ στη Λάρισα, από 09:00 έως 14:00 μ.μ.. Παράλληλα θα γίνονται και οι εγγραφές νέων μελών. Αρμόδιος επικοινωνίας Αστέριος Σαπουνάς, 6932530509.

Τα σιτηρά "κέρδισαν" εφέτος τους έλληνες αγρότες.


Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά φέρνει το 2013 σε επίπεδο Ελλάδας, ενώ στην Ευρώπη οι συνολικά καλλιεργηθείσες εκτάσεις αναμένεται να εμφανίσουν σταθερότητα. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν κατά την τακτική συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας εργασίας των COPA-COGECA, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Επαναπροκηρύξεις προγραμμάτων για νέους αγρότες προανήγγειλε ο Αθ. Τσαυτάρης.


«Tα τρέχοντα προγράμματα, τα οποία αξιολογούνται και δίνουν τις δεύτερες δόσεις κ.λπ., όπως και τα άλλα μέτρα, πρέπει να ολοκληρωθούν για να δούμε τι έχει απορροφηθεί αυτήν τη στιγμή, αν περισσεύει κάτι και από ποιο μέτρο, έτσι ώστε να υπάρξουν και οι δεύτερες προσκλήσεις. Πρόθεσή μας, φυσικά, είναι να μη μείνει κανένα ευρώ αναξιοποίητο. Πρέπει, όμως, να τελειώσει η πρώτη προκήρυξη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης, απαντώντας σε

28 Μαρ 2013

Έχεις αυθαίρετο σταύλο; Με 300 ευρώ + αμοιβή μηχανικού τον νομιμοποιείς.


Σχέδιο νόμου σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη μείωση του κόστους αγοράς των ζωοτροφών αναμένεται να βγει σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης



Όπως επεσήμανε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός

Στα 9.500 στρέμματα η φετινή καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού σε Τριφυλία και Ηλεία.


Τα ίδια περίπου στρέμματα πρώιμου καρπουζιού με πέρσι, καλλιέργησαν τελικά – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – οι παραγωγοί της Ηλείας. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν αγρότες από την περιοχή η φύτευση ολοκληρώθηκε και σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να αφαιρεθούν τα νάυλον που έχουν υπό κάλυψη το προϊόν. Κανονικά εξελίσσεται

Βλέπουν «ζεστά» το τσάι Ολύμπου στην Πιερία.


Θετική ήταν η ανταπόκριση των επισκεπτών στην εκδήλωση «Τσάι Ολύμπου – Ένα φλιτζάνι θεραπευτικό τσάι Ολύμπου – Ευεργεσία για τους Πολύτεκνους» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 στην κεντρική πλατεία Κατερίνης.


Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας

Πρόστιμα για παραβάσεις σε εταιρείες τροφίμων.


Την επιβολή προστίμων σε 14 μονάδες, συνολικού ύψους 549.281 ευρώ υπέγραψε ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Κουρουζίδης, μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν σε λειτουργία ΧΥΤΑ χωρίς έγκριση

Ανησυχία παρά την πτώση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων.


Μείωση παρουσίασαν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των τροφίμων, εξακολουθώντας ωστόσο να είναι πολύ υψηλές, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με την Τράπεζα, η μειωμένη ζήτηση των σιτηρών ώθησε στην πτώση των τιμών.


Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών τροφίμων της Παγκόσμιας

Στην πόρτα του Μαξίμου ο φάκελος της Eλληνικής Bιομηχανίας Ζάχαρης.


Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα κριθεί το μέλλον και, κατά πάσα πιθανότητα, ο νέος ιδιοκτήτης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Παρά τις φήμες περί ματαίωσης του διαγωνισμού που διακινούνται το τελευταίο διάστημα στα μέσα ενημέρωσης (κυρίως του διαδικτύου), οι πληροφορίες του Agronews επιμένουν ότι όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά, αντίθετα, μέσα στις επόμενες μέρες το θέμα αναμένεται να «κλείσει» οριστικά με σχετική ανακοίνωση του εκκαθαριστή της ΑΤΕbank.

Τηγανόλαδο μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο στην Κοζάνη.


Χίλια εξακόσια ακόμη λίτρα τηγανόλαδων θα «ταξιδέψουν» αύριο στην Κοζάνη προκειμένου να παραδοθούν στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και να μετατραπούν, στη συνέχεια, σε πολύτιμο βιοκαύσιμο.

Η ποσότητα αυτή αποτελεί προϊόν της διαδικασίας συλλογής

Κέρδισε τη "μάχη" με τον Chopani η ΦΑΓΕ στη Βρετανία.


Την πρώτη σημαντική της μάχη στον πόλεμο με την Chobani κέρδισε επί ευρωπαϊκού εδάφους η ΦΑΓΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, η Chobani έχασε δικαστική υπόθεση για παραπλανητική επισήμανση στα γιαούρτια της.
Η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου χαρακτήρισε παραπλανητική την επισήμανση «ελληνικό γιαούρτι» που υπήρχε στις συσκευασίες των γιαουρτιών της αμερικανικής εταιρείας τουρκοκουρδικών συμφερόντων Chobani σημειώνοντας ότι προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η ΦΑΓΕ, λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο της

«Ουραγός» η Ευρώπη στις εξαγωγές μελιού.


Αν και η παγκόσμια παραγωγή μελιού εμφανίζει αυξητική τάση, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις εξαγωγές μελιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα μικρές, αποτελώντας για το 2011, μόλις, το 7% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κα Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρουσίασε την κατάσταση στην

27 Μαρ 2013

Οικοτουρισμός: πηγή ανάπτυξης το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας Βόλβης.


Οι δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών μέσα από ήπιες παρεμβάσεις οικοτουριστικού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών το οποίο αποτέλεσε κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργάνωσαν ο δήμος Βόλβης και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στα Λουτρά Απολλωνίας.

Ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης επισήμανε στον

Τομάτες, θυμάρι και πατάτες Αρκτικής στα σούπερ μάρκετ.


Πατάτες, θυμάρι, τομάτες και πράσινες πιπεριές, λαχανικά που θυμίζουν εύκρατη ζώνη, καλλιεργούν στον παγωμένο Αρκτικό Κύκλο οι κάτοικοι της Γροιλανδίας.

Η κλιματική αλλαγή έφερε μεγαλύτερα και θερμότερα καλοκαίρια, γεγονός που σημαίνει ότι οι ντόπιοι μπορούν να καλλιεργήσουν σοδειές που πριν λίγα χρόνια ούτε καν θα μπορούσαν να φανταστούν.

10 τρόποι για να βάλετε τη μαργαρίνη στη ζωή σας.


Η Χριστίνα Φοντορ, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος μας ενημερώνει

Οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι μακροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα σε καθημερινή βάση στη διατροφή μας. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 30% της ενέργειας που προσλαμβάνουμε καθημερινά είναι καλό να προέρχεται από λιπαρά ενώ το 20% από τα λεγόμενα «καλά λιπαρά». «Καλά

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν τα ασθματικά παιδιά.


Σοφία Νέτα   

Το άσθμα, που οφείλεται σε μια μη ειδική φλεγμονή μέσα στους βρόγχους, η οποία έχει σχέση με την οξείδωση είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στα παιδιά και αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους εισαγωγής των παιδιών στο νοσοκομείο και απουσίας από το σχολείο. Στην χώρα μας το 15% των παιδιών πάσχει από αυτή την νόσο, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των

Δεν θα μας φάνε το ψωμί τα βιοκαύσιμα.


Το κρέας ή το βιοντίζελ πυροδότησαν τις δύο ανατιμήσεις στα τρόφιμα; Η απάντηση στο συνέδριο του ΣΒΙΒΕ.


Αυτό ήταν το δίλημμα που «άνοιξε» το 1ο Συνέδριο για τα Βιοκαύσιμα «Με το βλέμμα στο 2020» που διοργάνωσε στις 21 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας (Σ.ΒΙ.Β.Ε.) και του οποίου χορηγός επικοινωνίας ήταν η

Διανομή τροφίμων από την Περιφέρεια Κρήτης.


Νέα διανομή τροφίμων θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στην οδό Καζαντάκη 6-8 (πάροδος Γιαμαλάκη) από τις 10.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι στο Ηράκλειο, η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Κοινωνικού της Παντοπωλείου, με την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη για θέματα κοινωνικής πολιτικής Θεανώς Βρέντζου.

Δυσκολεύει η συναλλακτική σχέση παραγωγών και αγροτοβιομηχανίας.


Ένα εντελώς νέο τοπίο διαμορφώνεται στον αγροτικό χώρο εξαιτίας των μεγάλων ανακατατάξεων στη μεταποιητική βιομηχανία ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, των αδυναμιών που παρουσιάζουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις και της οικονομικής δυσπραγίας που καταγράφεται σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η ΑΓΝΟ, η MACOLIVE κ.α.

Νέα ΚΑΠ: Περισσότερα χρήματα για νέους και μικρούς καλλιεργητές.


Η νέα κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να καταστήσει υποχρεωτικά αλλά και ευέλικτα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και να βοηθήσει τους αγρότες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της αγοράς προκειμένου να διασφαλισθεί η παροχή τροφίμων υψηλής ποιότητας, αλλά και η καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Euromax στην Αλβανία εξαγόρασε ο Όμιλος Μαρινόπουλος.


Την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Euromax στην Αλβανία, από την εταιρεία Balfin, ανακοίνωσε ο Όμιλος Μαρινόπουλος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη εξαγορά ο Όμιλος Μαρινόπουλος ισχυροποιεί τη θέση του στα Βαλκάνια καθώς η συγκεκριμένη αλυσίδα διαθέτει 23 καταστήματα, 17 από τα οποία λειτουργούν στα Τίρανα. Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση των τοπικών αρχών Ανταγωνισμού.
Πλέον, το δίκτυο της Μαρινόπουλος ΑΕ ελέγχει στα Βαλκάνια