26 Αυγ 2013

Χρηματοδότηση ως και 60% από τα τοπικά προγράμματα Leader.

Ευκαιρίες χρηματοδότησης ως και 60% σε διάφορες περιοχές της χώρας προσφέρουν τα τοπικά χρηματοδοτικά προγράμματα Leader για βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, βιοτεχνίες, καφενεία και ουζερί, επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού και παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Τρέχουν τα Leader Άρτας, Πρέβεζας, Θεσσαλονίκης,

Οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών.

Συνεχίστηκαν οι εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών. Με ομαλούς ρυθμούς για τις σημερινές συνθήκες συνεχίσθηκε και η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Πιεσμένες εξακολουθούν να είναι για τα επιτραπέζια σταφύλια οι καταναλωτικές ευρωπαϊκές αγορές, με πιο πιεσμένη την Γερμανική, λόγω Ισπανίας και της παρουσίας Ιταλικών σταφυλιών.

25 Αυγ 2013

Γιαούρτι αποκλειστικά για το ισχυρό φύλο.

Πριν από λίγες ημέρες η γαλλική γαλακτοβιομηχανία Danone ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει στην αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας ένα γιαούρτι που θα απευθύνεται αποκλειστικά στο «ισχυρό φύλο». Το ίδιο έπραξε επίσης και η Powerful Yogurt με προϊόν που στοχεύει στον ανδρικό πληθυσμό των ΗΠΑ και της Βρετανίας.


Και οι δύο μπράντες χρησιμοποίησαν συσκευασίες μαύρου χρώματος για να καταδείξουν τη διαφορά από τα υπόλοιπα γιαούρτια.

20 Αυγ 2013

Ασπίδα κατά του διαβήτη η μεσογειακή διατροφή.

Μια νέα έρευνα Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων δείχνει ότι η Μεσογειακή διατροφή, παράλληλα με μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Κάρλο Λα Βέκια του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών «Μάριο Νέγκρι» του

Μπλοκαρισμένες στο Βιετνάμ οι εξαγωγές μεσσηνιακού ελαιολάδου και ελιάς.

Την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να απεμπλακούν οι εξαγωγές μεσσηνιακού ελαιόλαδου στο Βιετνάμ ζητά ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης.


Σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ανόι του Βιετνάμ προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Αγροτικής

Την επιστροφή 5,2 εκατ. ευρώ ζητά η Ε.Ε. από την Ελλάδα για κονδύλια της ΚΑΠ.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με ανακοίνωσή της ζητά, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, την ανάκτηση κονδυλίων της γεωργικής πολιτικής της Ε.Ε. συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από τα κράτη – μέλη σε γεωργικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί από τα κράτη- μέλη, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της σημερινής απόφασης

14 Αυγ 2013

Φυτικές ίνες: θωρακίζουν την υγεία μας.

Γνωρίζετε ότι οι φυτικές ίνες θωρακίζουν την υγεία; Οι άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονες φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα σύμφωνα με μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

 «Οι φυτικές ίνες των δημητριακών μάλλον είναι ένα από τα πιο προστατευτικά συστατικά των δημητριακών ολικής άλεσης που συνεισφέρουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης νόσων» δήλωσε ο Lu Qi εκ των ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας

Ισπανική «τρικλοποδιά» καλείται να ξεπεράσει το επιτραπέζιο σταφύλι.

Πιέσεις στο ελληνικό σταφύλι ασκεί φέτος η ισπανική ποικιλία superior, η χαμηλή περιεκτικότητα της οποίας σε σάκχαρα αναγκάζει τους Ισπανούς να τη διαθέσουν ακόμα και σε χαμηλότερες τιμές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. Την ίδια ώρα στην εγχώρια αγορά, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα κατά τέσσερις ημέρες σε σύγκριση με πέρυσι ενώ οι λίγες επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη αντοχή και διατηρησιμότητά του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού.

Η γούνα αντιστέκεται στην κρίση.

Η υψηλή διεθνής ζήτηση για είδη πολυτελείας, σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο παραγωγής και τη συγκράτηση των τιμών των εισαγόμενων γουνοδερμάτων, οδήγησαν το 2012, παρά την κρίση, σε θεαματική άνοδο των πωλήσεων και των κερδών της ελληνικής βιομηχανίας γούνινων ενδυμάτων και επεξεργασίας γούνας. Η ανοδική πορεία του τομέα συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος, μολονότι υπονομεύεται από την αλματώδη άνοδο των τιμών των γουνοδερμάτων, που εισάγονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Οι επισημάνσεις που πρέπει να φέρουν τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4177/13 (ΦΕΚ 173 Α/8-8-2013) για τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς, επιβάλλεται συγκεκριμένος τύπος επισήμανσης των τροφίμων που αναφέρεται τόσο στον παραγωγό όσο και στο περιεχόμενο, στο είδος, στην ποιότητα, στη σύνθεση κλπ.
Ειδικότερα ορίζεται ότι «Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται ως έχουν στον τελικό καταναλωτή επισημαίνονται σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, όπως ισχύει, με την επιφύλαξη των απαιτήσεων επισήμανσης

12 Αυγ 2013

Η Ευρώπη ισχυρίζεται ότι δε θέλει τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαϊκές χώρες σε γενικές γραμμές δεν επιθυμούν τη καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) και τη κατανάλωση των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων (ΓΤΠ). Για αυτό το λόγο η τεράστια Αμερικάνικη Πολυεθνική εταιρία της χημικής και αγροτικής βιομηχανίας, η Monsanto, έχασε το ενδιαφέρον της στο να διαθέσει τα προϊόντα της στην Ευρώπη επειδή η πλειοψηφία του κόσμου δε τα επιθυμεί. Παράλληλα τον κόσμο τον ενισχύουν πάρα πολλές οικολογικές οργανώσεις που διατυμπανίζουν ότι η κατανάλωση τέτοιου είδους προϊόντων είναι

Κάπνισμα και διατροφή.

Μήπως καπνίζεις; Υπάρχουν τροφές που σε προστατεύουν απ’ τον καρκίνο. Τα κρεμμύδια, αλλά και τα μήλα, τα μούρα, το σπανάκι, τα λάχανα και το μπρόκολο παρέχουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του παγκρέατος, ιδίως στους καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το όφελος….  αποδίδεται σε μία ομάδα ουσιών που περιέχουν αυτά και άλλα φυτικά τρόφιμα – τις φλαβονόλες. Ερευνητές από το Γερμανικό

Οι μπαμπάδες πιο ενεργοί στη διατροφή των παιδιών.

Στατιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι οι μπαμπάδες κερδίζουν έδαφος συγκριτικά με τις μαμάδες αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.


Σε έρευνα που συμμετείχαν 1000 γονείς και από τα δύο φύλα, το 75% των πατεράδων απάντησε ότι έχει αναλάβει πολύ σημαντικότερο ρόλο στο μεγάλωμα των παιδιών από ότι είχαν

Ξηρασία κατέστρεψε το 80% της παραγωγής λαχανικών της Σλοβενίας.

Η συνεχιζόμενη ξηρασία, που ήδη προκάλεσε τεράστια ζημιά στη γεωργία, αποτελεί φυσική καταστροφή, σύμφωνα με υπουργό Γεωργίας της Σλοβενίας, Ντέγιαν Ζίνταν, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη νοτιοανατολική περιφέρεια Πόμοριε της χώρας.


Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ζημία που προκλήθηκε από τη ξηρασία υπερβαίνει, ήδη, το επίπεδο του 0,3% του

Οι τιμές σε γεωργία - κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η εξέλιξη των Αναθεωρηµένων ∆εικτών Τιµών Εισροών και Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, µε έτος βάσης το έτος 2010=100,0, για το µήνα Ιούνιο 2013, σύµφωνα µε προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής:
-    Ο Γενικός ∆είκτης Τιµών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του µηνός Ιουνίου 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2012, σηµείωσε αύξηση 5,6%, έναντι µείωσης 4,8%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση

Τελευταία σενάρια για το φόρο σε ακίνητα και αγροτεμάχια.

Ανακατατάξεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014. Ελαφρώς μειωμένους φόρους θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, των οποίων τα ακίνητα, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα  με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τ.μ. για

Μέχρι το 2050 αναμένεται διπλασιασμός της ζήτησης για αγροτικά προϊόντα.

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος από τους πιο πλούσιους θα γέμιζε το πιάτο των πιο φτωχών με γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με σχετική μελέτη, στην οποία επισημαίνεται επίσης πως μέχρι το 2050 αναμένεται να διπλασιαστεί η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα.
Τα εδάφη που ήδη σήμερα καλλιεργούνται στη Γη, είναι σε θέση να παρέχουν τροφή για τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους παραπάνω από τον τωρινό παγκόσμιο πληθυσμό των επτά δισεκατομμυρίων, αρκεί η παραγωγή να μεταστραφεί από

6 Αυγ 2013

Σταφύλια: αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας.

Σταφύλια! Ήρθε ο καιρός τους. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό και συνωμοτούν κατά της κυτταρίτιδας. Αντίστοιχα, τροχίζουν το μυαλό σας...Σας προτείνουμε να τα βάλετε στη διατροφή σας για να έχετε...

Δράση: Είναι από τα πιο γλυκά φρούτα που μπορείς να επιλέξεις, ειδικά αν είσαι fan της ξανθιάς σταφίδας. Αυτό βέβαια οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων που περιέχει. Και φυσικά σάκχαρα σημαίνουν δράση και αντοχή.

Καρπουζιές.

Γνωρίζετε πώς λέγετε το καρπούζι στα ελληνικά; Η ελληνική λέξη λοιπόν, για τον καρπό είναι “υδροπέπων” (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).
Το καρπούζι ίσως είναι το πιο αγαπημένο και χαρακτηριστικό φυτό του καλοκαιριού. Ποιος δε θα ήθελε να έχει στον κήπο του καρπουζιές και να γεύετε τα δικά του ζουμερά, κόκκινα και γλυκά καρπούζια;
Το καρπούζι είναι ένα αναρριχητικό φυτό που αγαπά πολύ τη

Η κατανάλωση οσπρίων προστατεύει την καρδιά.

Η κατανάλωση περισσότερων όσπριων όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές, στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φαίνεται ότι βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of International Medicine.


Να σημειώσουμε ότι η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν

Βαµβακάδα στη ροδακινιά.

∆ειγµατοληπτικούς ελέγχους στους βλαστούς των δέντρων ροδακινιάς συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, καθώς παρατηρήθηκαν ήδη οι πρώτες ωοτοκίες του κοκκοειδούς Pseudalacaspis pentagona (βαµβακάδα) και αναµένεται η εµφάνιση των κινητών προνυµφών (έρπουσες).


Σύµφωνα µε του ειδικούς εάν διαπιστωθεί παρουσία ασπίδίων κοκκοειδών σε ποσοστό

Καταστρέφονται 2.500 κιλά πατάτας στην Κύπρο.

Σε καταστροφή συνολικά 2.500 κιλών πατατών κατανάλωσης, θα προχωρήσει, σύμφωνα με ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, καθώς η συγκεκριμένη ποσότητα εισήλθε παράνομα από τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.


H ΔΕΗ απειλεί να κόψει το ρεύμα σε αγρότες.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αρδεύσουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν από Σεπτέμβρη βρίσκονται οι αγρότες των Οινιαδών Ακαρνανίας.
Η ΔΕΗ απειλεί να διακόψει την παροχή ρεύματος στα αντλιοστάσια της περιοχής, λόγω των τεραστίων οφειλών των ΤΟΕΒ προς την επιχείρηση.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου κ.Φ.Καρατζογιάννης στο cityvoice.gr, η οφειλή ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 800.000 ευρώ, και η ΔΕΗ θέτει ως

«Έμφαση στην προστασία της αγροτικής παραγωγής».

Tη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα και να ενισχύσει την πρωτογενή παραγωγή της χώρας εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας στην ευχαριστήρια επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρη Λακασά, για την ένταξη της καλλιέργειας αμπέλου στο επιχορηγούμενο από τον ΕΛΓΑ πρόγραμμα προστασίας από βροχόπτωση.

1 Αυγ 2013

Συνεχίζεται το «αλαλούμ» με τις επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες.

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», αναφωνούν πολλοί αγρότες φέτος που επισκέπτονται τα κατά τόπους υποκαταστήματα των τραπεζών, μήπως και δουν στους λογαριασμούς τους, τα ποσά της επιστροφής του ΦΠΑ για τα προϊόντα που παρέδωσαν το 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr οι καθυστερήσεις είναι το πλέον σύνηθες φαινόμενο σε σχέση με τις επιστροφές ΦΠΑ χιλιάδων αγροτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν μέσα σε όλα τα άλλα να μην προσκομίσουν όλα τα τιμολόγια, ελπίζοντας σε πιο γρήγορη επιστροφή των ποσών που δικαιούνται. Όπως