30 Οκτ 2013

Πώς πρέπει να παίρνουμε το σίδηρό μας.

Έχετε χαμηλό σίδηρο ή κάποιο πρόβλημα και ο γιατρό σας σας έχει συστήσει να παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου; Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι για να έχετε το μέγιστο όφελος από το σίδηρο που παίρνετε θα πρέπει να τον παίρνετε με συγκεκριμένο τρόπο.
Αναλυτικότερα :

- Δεν θα πρέπει να έχετε φάει πιεί γάλα ή να έχετε φάει τυρί ή γιαούρτι για τουλάχιστον δύο ώρες πριν και δύο ώρες μετά τη

Βιολογική προστασία φυτών από ασθένειες.

Αν θέλετε να απολαμβάνετε υγιή και ζωηρά φυτά θα πρέπει να φροντίζετε να τους παρέχετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αναπτυχθούν και ταυτόχρονα να μειώσετε τις προϋποθέσεις που χρειάζονται οι διάφορες φυτικές ασθένειες για να εξαπλωθούν.

Ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. Όσα δραστικά χημικά φάρμακα κι αν χρησιμοποιήσετε ποτέ δεν θα λύσετε το πρόβλημα των ασθενειών οριστικά. Η φύση υπακούει στους δικούς της κανόνες εδώ και εκατομμύρια χρόνια και σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες ζώα,

Ο δήμαρχος Κοζάνης στους κροκοπαραγωγούς της Ελίμειας.

Τις καλλιέργειες του κρόκου στις Τοπικές Κοινότητες Κρόκου και Άνω Κώμης, επισκέφτηκε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Κώστα Κυριακίδη, τον εντεταλμένο σύμβουλο, αρμόδιο για τις Δημοτικές Ενότητες Αιανής-Ελίμειας Νίκο Βλάχο, και τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Κάτανα.
Ο κ. Μαλούτας συζήτησε με του παραγωγούς της περιοχής τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ενημερώθηκε για την πορεία στην συγκομιδή της φετινής χρονιάς. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού

Την Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο οι μεταβατικές ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ για το 2014.

Οι μεταβατικές διατάξεις για το 2014 σχετικά με τους κανονισμούς για τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση, την παρακολούθηση και τη διαχείριση της ΚΑΠ, είναι το βασικό θέμα συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου, που θα συνεδριάσει την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.
Για το εν λόγω θέμα ήδη έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές της Λιθουανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το Ευρωκοινοβούλιο και

Απαγορευμένη η χρήση του όρου «φέτα» από τον Καναδά.

Τρεις ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία και την κατοχύρωση της ελληνικότητας της φέτας προβλέπει η πρόσφατη εμπορική συμφωνία Ευρώπης - Καναδά, σύμφωνα με τον Αθ. Τσαυτάρη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «αν χρειαστεί, θα προστατεύσουμε το προϊόν ακόμα περισσότερο».


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιέγραψε τα τρία βασικότερα στοιχεία της

Πληρωμή χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα για τους Νέους Αγρότες.

Καταργείται η υποχρέωση της προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας από ΟΓΑ για τους Νέους Αγρότες, που κάνουν αίτηση να πληρωθούν τη δεύτερη και την τρίτη δόση της ενίσχυσης μέσω του προγράμματος 112 (προκήρυξη 2008).


Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Ιατρίδη, που δημοσιεύθηκε

Πήραν πίσω το φόρο σε μαντριά, αγροτικές αποθήκες και θερμοκήπια.

Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση στο θέμα της φορολόγησης των κτισμάτων γεωργικής χρήσης: Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης 29 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι οι αποθηκευτικοί χώροι και όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (από μαντριά μέχρι θερμοκήπια) εντός αγροτικής γης δεν πρόκειται να φορολογηθούν στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.

Όπως ανακοίνωσε το Οικονομικών, η εξαίρεση αφορά όλα τα κτίσματα αγροτικής χρήσεως που

28 Οκτ 2013

Τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουμε.

Ακολουθούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε (και ίσως δεν προσλαμβάνουμε στις απαραίτητες ποσότητες) και οι καλύτερες πηγές τους.



Εσείς λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας; Αν προσπαθείτε να ακολουθείτε μια

Πατάτες: 10 νόστιμοι τρόποι για να τις απολαύσετε.

Η γεύση της πατάτας είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει καρυκεύματα, αλμυρά τυριά, μπέικον και πικάντικες σάλτσες, μετατρέποντας όλα αυτά τα συνοδευτικά, από απλούς «ενισχυτές γεύσης» σε εύγευστους πρωταγωνιστές. Οι τρόποι λοιπόν, να μαγειρέψει κάποιος μια πατάτα είναι τόσοι όσοι και τα άστρα του ουρανού…

Δεν είναι βέβαια, όλοι οι τρόποι επιτυχημένοι και δεν είναι όλοι οι

25 Οκτ 2013

Υγιεινά φαγητά.

Tα λαδερά φαγητά είναι υγιεινά και χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή κουζίνα, αλλά σας φορτώνουν με θερμίδες, λόγω της μεγάλης ποσότητας λαδιού που χρησιμοποιείτε. Συνήθως, οι συνταγές προτείνουν 1 φλιτζάνι λάδι ανά 4 μερίδες. Aν όμως θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να μειώσετε κατά πολύ την ποσότητα αυτή. Πώς λοιπόν να απολαύσετε τα αγαπημένα σας λαδερά χωρίς να παχύνετε; Aν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, και το λάδι θα περιορίσετε και τα φαγητά σας θα είναι νόστιμα. Γι’ αυτό:

Γύρη: θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Στην ελλάδα πολύ λίγοι ως τώρα έχουν ακουστά να γίνεται λόγος για την “μελισσογύρη”. είναι μια νέα τροφή θαυματουργική που την παράγει η μέλισσα, δηλαδή είναι προϊόν της κυψέλης που η σύγχρονη πειραματική έρευνα το έφερε στο επίκαιρο φως της ημέρας. όπως έχει ήδη εξακριβώσει η επιστήμη, η μελισσογύρη περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. είναι ένα εδώδιμο με γνωρίσματα πολύ δυναμωτικά και η λήψη της με την καθημερινή τροφή φέρνει θρεπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα σχεδόν απίστευτα. μ’ όλο που η μελισσογύρη ήταν γνωστή από τους αρχαίους έλληνες και τα παλιά βιβλικά χρόνια των προφητών, το σχεδόν ακατόρθωτο του μαζώματός της έκανε τη χρησιμοποίησή της αδύνατη.

Υποχρεωτική η υπεύθυνη δήλωση συγκομιδής ακτινιδίων.

Η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για την ημερομηνία συγκομιδής και τη συγκομισθείσα ποσότητα ακτινιδίων είναι υποχρεωτική, βάσει του άρθρου 3 παρ. 2 της υπ’ αριθμ. 290524/3-9-2010 (ΦΕΚ Β’ 1521/2010) υπουργικής απόφασης.


Καθώς η συγκομιδή ακτινιδίων έτους 2013 βρίσκεται σε εξέλιξη, το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της

Το φασόλι Πρεσπών γίνεται τουρσί και... γλυκό του κουταλιού.

Είναι γνωστό για την ποιότητα και τη νοστιμιά του... Μόλις πρόσφατα, ανέδειξε και μια ακόμα «πτυχή» του, μέσω της πρωτοβουλίας του γυναικείου τμήματος του συνεταιρισμού «Πελεκάνος» στις Πρέσπες.
Ο λόγος για το φασόλι Πρεσπών. Ένα προϊόν που, εκτός από βασικό στοιχείο της διατροφής μέσα από συγκεκριμένα πιάτα, τώρα κατακτά την αγορά (εγχώρια και διεθνή) «μεταμορφωμένο» σε γλυκό του κουταλιού και σε τουρσί. Είναι δύο εναλλακτικά προϊόντα που παράγει πλέον το γυναικείο τμήμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος»(Α.Σ.Φ.Ε.Δ).

«Πρόκειται για ποιοτικά προϊόντα με βάση το πρωτογενές υλικό της περιοχής, το φασόλι

Ευκαιρία προώθησης ελληνικών προϊόντων σε Κουρδιστάν - Ιράκ.

Η Twenty-one B2B - εταιρεία ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στο Έρμπίλ από τις αρχές του 2012 και εξειδικεύεται στην εισαγωγή ελληνικών εταιριών παραγωγής, υπηρεσιών και κατασκευών στην ιρακινή αγορά - σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες προώθησης και διανομής προϊόντων, στην ευρύτερη περιοχή του Κουρδιστάν - Ιράκ, προσφέρουν στους Έλληνες παραγωγούς την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην αγορά του Ιράκ.
Στις 18-21 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη

Στις 31 Οκτωβρίου, ημέρα αποταμίευσης δρομολογείται η προκαταβολή του τσεκ.

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που απαιτείται, για να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για το 2013, σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στο Agronews.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε μέσω του Agronews ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σίγουρα η πληρωμή των δικαιούχων.Ο υπουργός διαβεβαίωσε μέσω του Agronews ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σίγουρα η

Μέλι: Στο 1 δισ. ευρώ ο τζίρος της ευρωπαϊκής αγοράς σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν. Η Ασία κατέχει την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή.

Θετικό αντίκτυπο είχε η στήριξη που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της μελισσοκομίας τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία του μελιού σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως από τα 120 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την Ε.Ε. το διάστημα 2007-2011 μαζί με άλλα 120 εκατ. ευρώ από τα κράτη μέλη ο μελισσοκομικός κλάδος στηρίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα 2013/14 τα

22 Οκτ 2013

Πολύχρωμες πιπεριές για γεύση και καλή υγεία.

Όλα τα είδη ποικιλιών της πιπεριάς έχουν σημαντικά διατροφικά οφέλη, καθώς είναι γεμάτες με βιταμίνες και βοηθούν στην καλή μας υγεία.


Καυτερές ή γλυκές και πολύχρωμες περιέχουν βιταμίνες και συστατικά που έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους, τη μείωση του πόνου και άλλα οφέλη για την υγεία. Αποτελούν

Καλλιέργεια του αρακά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έμαθαν να καταναλώνουν τον κατεψυγμένο αρακά ο οποίος σίγουρα σε κατεψυγμένη μορφή χάνει πολλά από τα συστατικά, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Αντίθετα ο αρακάς που καταναλώνεται κατευθείαν από τη καλλιέργεια περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του και ωφελεί ακόμη περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο αρακάς ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και οι καλύτεροι περίοδοι για να καλλιεργηθεί είναι το φθινόπωρο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, και στο τέλος του χειμώνα μέχρι αρχές της άνοιξης, τον Φεβρουάριο, το Μάρτιο, και τον Απρίλιο.

Πάνω από 11 δισ. τα κονδύλια για επιδοτήσεις στη Ρουμανία.

Η επιδότηση προς τους αγρότες της Ρουμανίας κατά το 2013 θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή κατά 10 ευρώ περίπου ανά εκτάριο, σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Ραλούκα Νταμινέσκου, διευθύντρια του ρουμάνικου Οργανισμού για τις Πληρωμές και τις Παρεμβάσεις στη Γεωργία. Η ίδια πρόσθεσε, ακόμα, ότι το ποσοστό απορρόφησης κάθε εκστρατείας του Οργανισμού αγγίζει το 99%.

Θέλουν να αγοράζουν απευθείας από τον παραγωγό οι καταναλωτές.

Την «πόρτα» για την απευθείας είσοδο των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα από το χωράφι του παραγωγού στο ψυγείο του ελληνικού νοικοκυριού, φαίνεται πως έχει ανοίξει και μάλιστα διάπλατα το λεγόμενο και «κίνημα της πατάτας», διαμορφώνοντας καινούριες καταναλωτικές συμπεριφορές, για τα δεδομένα της χώρας.


Ενδεικτικό των νέων… καταναλωτικών ηθών, που εισήγαγε το «κίνημα», είναι το γεγονός ότι,

17 Οκτ 2013

Ηλεκτρική ενέργεια από σταγονίδια νερού.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ ανέλυαν τη μέθοδο με την οποία τα σταγονίδια του νερού αλληλεπιδρούν με υδροφοβικές επιφάνειες όπως γυαλί, μέταλλο ή άλλο υλικό, στο οποίο έχει τοποθετηθεί ξεχωριστή επίστρωση που απωθεί το νερό, σε μια προσπάθεια να κατασκευάσουν καινούργια προϊόντα, όπως για παράδειγμα παράθυρα που θα καθαρίζονται από μόνα τους.
Κοιτώντας ξανά ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι σταγόνες του

Ανακαλύφτηκαν μολύβια που.. καταλήγουν σε σπόρους.

Ένα οικολογικό μολύβι που όταν μικρύνει από τη χρήση και αχρηστευτεί μετατρέπεται σε λουλούδια, βότανα και κηπευτικά ανέπτυξαν επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ. Το οικολογικό μολύβι ονομάζεται Sprout και φτιάχνεται από κέδρο, ενώ αντίθετα με τα κοινά μολύβια, είναι κατασκευασμένο με γραφίτη και πυλό αντί για μόλυβδο.
Κάθε μολύβι έχει στο κάτω μέρος του μια κάψουλα με σπόρους. Όταν αχρηστευτεί φυτεύεται στο έδαφος και ποτίζεται κανονικά

Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών.

Οικονομική ενίσχυση, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 0,43 ευρώ ανά κιλό ρητίνης, δηλαδή 2.060.000 ευρώ για συνολικά 4.755.626 κιλά, πρόκειται να λάβουν οι ρητινεργάτες για το έτος 2012.

Στόχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι η προστασία των δασών από πυρκαγιές, αλλά και ο καθαρισμός των πυρόπληκτων δασών σε ποσοστό περίπου 20% που πραγματοποιήθηκε το έτος 2012, όπως αποφασίστηκε μετά την υπογραφή σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης των αναπληρωτών υπουργών ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αυξημένες οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών στο επτάμηνο του 2013.

 Με αύξηση, τόσο της αξίας των εξαγωγών τους κατά 17%, όσο και του όγκου 7,8%, έκλεισαν το επτάμηνο τα νωπά φρούτα και λαχανικά.
Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, πρόκειται για
βελτίωση της μεσοσταθμικής αξίας ανά μονάδα βάρους.

Αναλυτικότερα επί του θέματος, ο ειδικός Σύμβουλος του

Ισόβια για τα πλαστά αγροτικά τιμολόγια.

Σε ισόβια δεσμά καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας τους 3 από τους 5 κατηγορούμενους για την υπόθεση διακίνησης εικονικών αγροτικών τιμολογίων 8,5 εκατ. ευρώ και μεγάλης φοροδιαφυγής, με επίκεντρο την Τριφυλία.
Ο Φιλιατρινός με τα θερμοκήπια καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία σε 20 χρόνια κάθειρξη, καθώς μετάνιωσε και επέστρεψε τα χρήματα από την

Οι ενισχύσεις είναι για τους αγρότες και όχι το δημόσιο.

Οι ενισχύσεις αφορούν ένα τελικό ωφελούμενο που είναι ο αγρότης, εάν το κράτος – μέλος αποφασίσει οτιδήποτε άλλο, πρέπει να πληροφορήσει εγκαίρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι την τρόικα, τονίζει ο κοινοτικός επίτροπος Γεωργίας Ντάσιαν Τσιόλος.


Oι αγροτικές επιδοτήσεις είναι ενισχύσεις για τους γεωργούς. Δεν είναι

Στο 2,45% αντί του 4% οι περικοπές των άμεσων ενισχύσεων του 2014

Διόρθωση στις αρχικές της εκτιμήσεις για περικοπή 4% στις άμεσες ενισχύσεις του 2014 έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Έτσι, χάρη σε νέες εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2014 αναπροσάρμοσε το ποσοστό της δημοσιονομικής πειθαρχίας που προβλέπεται για τις άμεσες πληρωμές του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - σε 2,45% [

14 Οκτ 2013

Ανακύκλωση: ένα τενεκεδάκι τροφοδοτεί την τηλεόραση με ενέργεια για τρείς ώρες.

Η ανακύκλωση ενός κουτιού αλουμινίου εξοικονομεί ενέργεια, ικανή για να λειτουργήσει μία τηλεόραση τρεις ώρες, ενώ η ανακύκλωση προϊόντων του συγκεκριμένου είδους χρειάζεται μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή νέων.Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για τις «πράσινες συνήθειες» στο σπίτι και το γραφείο.Η αγορά

Ακτινίδιο αντί για σόδα.

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία διεξήγαγαν μία έρευνα όσον αφορά τα ακτινίδια και η συμβουλή που δίνουν στο ευρύ κοινό είναι να καταναλώνουν μετά το φαγητό ένα ακτινίδιο διότι τα ακτινίδια επιταχύνουν πολύ τη διαδικασία της πέψης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συμβαίνει διότι το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε ακτινιδίνη. Η ακτινιδίνη είναι ένα ένζυμο το οποίο φάνηκε να διασπά τροφές πλούσιες σε πρωτείνες όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρέας, τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί και ο τόνος γρηγορότερα σε σύγκριση με τα πεπτικά ένζυμα. Οι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι τα ακτινίδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν κόσμο με πεπτικές διαταραχές και να αποκαταστήσουν τις λεγόμενες σόδες διότι καταναλώνοντας ένα ακτινίδιο αν μη τη άλλο εκτός από την ομαλότερη πέψη ο οργανισμός λαμβάνει επιπλέον βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Οι ξηροί καρποί καταπολεμούν τη χοληστερίνη.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ξηροί καρποί, σε μικρές ποσότητες, αποτελούν τροφή με υψηλή διατροφική αξία διότι είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Ως αποτέλεσμα, οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού αλλά και στην ακόμη καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
Μια ακόμη δράση τους, που δεν είναι τόσο γνωστή, είναι αυτή σε σχέση με τη χοληστερίνη, καθώς φαίνεται ότι περιέχουν

Η τεράστια αξία της ανακύκλωσης.

Όπως φαίνεται από μελέτη που διενήργησε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας του οργανισμού, η ανακύκλωση μπορεί να δώσει πολύτιμα μέταλλα, ακόμη και χρυσό! Η μελέτη με τίτλο “Κατευθυντήριες Γραμμές για Εθνικές Στρατηγικές Διαχείρισης Αποβλήτων: από τις Προκλήσεις στις Ευκαιρίες” συμπεραίνει ότι η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων αποτελούν μια πραγματικά ανεκμετάλλευτη

11 Οκτ 2013

Επιδότηση για κατασκευή ιστοσελίδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να εισέλθουν στο κόσμο του διαδικτύου. Η αιτία για αυτή τη κίνηση της ΕΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στο internet, εμφανίζουν έως και 22% γρηγορότερο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων, σε σύγκριση με τις εταιρείες οι οποίες παραμένουν εκτός διαδικτύου. Για παράδειγμα στη Γερμανία, παρατηρήθηκε ότι το 93% των

Αυστραλιανό μανιτάρι που δείχνει σαν χταπόδι!

Στην Αυστραλία υπάρχει ένας μύκητας, δηλαδή μανιτάρι, που η πρώτη εντύπωση που αφήνει είναι ότι είναι μία περίεργη διασταύρωση μανιταριού με χταπόδι. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και απλά είναι ένα ακόμη είδος μανιταριού που ανήκει στην οικογένεια Clathrus archeri.
Ο συγκεκριμένος μύκητας υπάρχει στην Αυστραλία και οι Αυστραλοί τον έχουν δώσει το παρατσούκλι «δάχτυλα του διαβόλου». Η μυρωδιά του είναι αρκετά ανυπόφορη, αν και

Σήμα Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας.

 Θεσμοθετήθηκε το σήμα της Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας

Προτεραιότητα της ΕΣΕΕ είναι να προωθήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ελληνική παραγωγή στο εξωτερικό και να βοηθήσει στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων. Σε αυτό, πολύτιμοι αρωγοί είναι οι Έλληνες του εξωτερικού και οι

Τα οφέλη του αχλαδιού.

Το αχλάδι είναι πολύτιμο φρούτο για την υγεία μας και ένα από τα πλέον αγαπημένα Φθινοπωρινά φρούτα. Ήξερες όμως ότι εκτός από νόστιμο είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία σου; Παρακάτω θα δεις 7 στοιχεία που θα σε κάνουν να λατρέψεις τα αχλάδια!

1. Το αχλάδι είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ένα μεσαίου μήκους αχλάδι έχει περίπου 6 gr φυτικών ινών, ενώ καθημερινά χρειάζεσαι 25 – 30 gr). Oι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην πρόληψη κατά του καρκίνου του εντέρου.

Στα κάγκελα οι αγρότες για τα φωτοβολταϊκά.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο ΠΣΑΦ σε περίπτωση που «περάσει» ως έχει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.




Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μεταξύ αυτών και των κινητοποιήσεων οποιασδήποτε μορφής, αφήνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών σε περίπτωση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ υπερψηφιστεί

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τις εξαγωγές από το Ισραήλ.

Τα πρώτα βήματα για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με το Ισραήλ, σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, κατέγραψε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στο πλαίσιο της Επίσημης Επίσκεψης του Πρωθυπουργού, κυρίου Αντώνη Σαμαρά και της επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώθηκε το διήμερο 8-9 Οκτωβρίου.


Όπως δήλωσε επιστρέφοντας από το Ισραήλ, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη: «η

Μετά το πετρέλαιο, με την εξισωτική συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας.

Ολοκληρώθηκε με το ποσό των 55.732.160 ευρώ σε 443.166 δικαιούχους αγρότες η πίστωση των λογαριασμών για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το 2013, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ σειρά έχει να πιστωθούν τα χρήματα για την εξισωτική αποζημίωση.

Τα ποσά για το πετρέλαιο είναι μειωμένα κατά 30-50% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχές της

10 Οκτ 2013

Προστατευτείτε από κρυολογήματα και γρίπη.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για να προστατευτείτε από κρυολογήματα και γρίπη. Σε μία περίοδο που τα κρυολογήματα και η γρίπη κάνουν συχνά την εμφάνισή τους σας προτείνουμε μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας αυτή τη σεζόν.

Και τα δύο (κρυολογήματα και γρίπη) μπορούν να προκληθούν από μια ευρεία ποικιλία ιών (όχι βακτήρια) . Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά, θα είναι αρκετά εύκολο για σας να

Δέκα απαγορευμένα φαγητά πριν τον ύπνο.

Η διατροφή πριν τον ύπνο αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου ενός ατόμου.


Ακολουθούν 10 τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγονται γενικώς αλλά και ειδικώς, ώστε να έχετε όνειρα γλυκά:

Μακαρόνια: Ένα από τα πιο παχυντικά φαγητά που πρέπει να αποφεύγεται πριν τον ύπνο. Οι

Φθηνότερη ασφάλιση για… χορτοφάγους στην Αυστραλία.

Λιγότερα χρήματα για τη ασφάλισή τους πληρώνουν κάποιοι χορτοφάγοι στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Μάλιστα, η ασφαλιστική εταιρεία «Μake a Difference» ρίχνει το κόστος ασφάλισης ως και 20% στους χορτοφάγους.


Η εταιρεία πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση βασιζόμενη στο σκεπτικό ότι οι χορτοφάγοι λόγω της διατροφής τους έχουν

Καταγγελία 100 αγροτών της Κρήτης για εισαγωγή σκοπιανής ντομάτα.

Το ζήτημα της εισαγωγή ξένης ντομάτας που εισάγεται από τα Σκόπια στην Ελλάδα οι οποίες πωλούνται ως ντόπιες, αναφέρει σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.


Αφορμή δόθηκε από την επιστολή που υπογράφουν εκατό αγρότες από την Κρήτη, την οποία διαβίβασε ο βουλευτής στους

9 Οκτ 2013

Ακριβή η είσοδος των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ.

Πόσο κοστίζει για να μπει ένα αγροτικό προϊόν στο ράφι; Τα ποσά ξεκινούν από 50 ευρώ ως και τα 300 ευρώ.


Τσουχτερά ποσά καλούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί που θέλουν να δουν τα συσκευασμένα προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, επιβεβαιώνοντας ότι η διαπραγματευτική τους ισχύ απέναντι στο οργανωμένο λιανεμπόριο είναι από μηδενική

Οι μέλισσες χάνουν την όσφρησή τους από τις εξατμίσεις.

Οι μέλισσες χάνουν την πολύτιμη -για τις ίδιες αλλά και για τους ανθρώπους- ικανότητά τους να μυρίζουν τα λουλούδια και έτσι να τα εντοπίζουν και να γονιμοποιούν, εξαιτίας της παρεμβολής μιας σειράς από χημικές ουσίες που περιέχονται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ιδίως των μηχανών ντίζελ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τρέισι Νιούμαν του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής του

Για πρώτη φορά προωθούμενες ελληνικές ποικιλίες οσπρίων και κτηνοτροφικών φυτών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε απόφαση σχετικά με τον καθορισμό, για πρώτη φορά, των προωθούμενων για καλλιέργεια στη χώρα ελληνικών ποικιλιών οσπριοειδών και κτηνοτροφικών φυτών με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές οσπρίων και ζωοτροφών.
Σκοπός της Απόφασης είναι ο καθορισμός των ελληνικών ποικιλιών ψυχανθών, όπως κουκιά, ρεβίθια, σόγια, μπιζέλια, μηδική κλπ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά.

4 Οκτ 2013

Από τα χωράφια της Ημαθίας στα Πανεπιστημιακά έδρανα της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

















Όταν πήγα να συναντήσω τη Χριστίνα δεν ήξερα ακριβώς ποια είναι και τι κάνει. “Καθηγήτρια πανεπιστημίου” , μου είχαν πει. Αλλά η Χριστίνα δεν είναι μόνο αυτό. Η Χριστίνα Γκιτσάκη, με καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας και πλέον κάτοικος του Ντουμπάι, είναι αντιπρύτανης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο των Αραβικών Εμιράτων, στο τμήμα της Αγγλικής. Υπήρξε λέκτορας σε πανεπιστήμιο στο Τόκιο της Ιαπωνίας και σε πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, όπου ήταν και εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών. Έχει στο ενεργητικό της πάνω από 50 δημοσιευμένα άρθρα στα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά, 70 παρουσιάσεις σε συνέδρια και 6 βιβλία για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε μεγάλο, αμερικανικό εκδοτικό οίκο. Και αυτά κρατήστε για αρχή!

 Διαβάστε την συνέχεια στο www.arive.gr

2 Οκτ 2013

Ευρωπαϊκή καριέρα σε ελληνικά προϊόντα.

Ευρωπαϊκή καριέρα για το τζατζίκι, τις Κοζανίτικες χυλοπίτες και το σαλέπι. Ήταν ήδη γνωστές στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά τώρα φιλοδοξούν να αποκτήσουν μία πιο μόνιμη σχέση μαζί τους, βρίσκοντας τη θέση τους στο καθημερινό τραπέζι κάθε Ευρωπαίου. Ο λόγος για διάσημες ελληνικές γεύσεις, που σκοπεύουν να "εγκατασταθούν" στα πιάτα των καλύτερων ευρωπαϊκών εστιατορίων, αλλά και στα νοικοκυριά των Ευρωπαίων.

Η τυροσαλάτα, το τζατζίκι, οι υψηλής ποιότητας ελιές και το λάδι της ελληνικής γης, οι Κοζανίτικες χυλοπίτες, το τσάι του βουνού και το σαλέπι που παρασκευάζονται στη Δυτική Μακεδονία, μαζί με τα φημισμένα ροδάκινα του Βελβεντού, τα όσπρια, τα μπαχαρικά και τα

BIOECOSIM: Ένα πρόγραμμα παραγωγής οργανικής κοπριάς.

Η οργανική κοπριά αποτελεί μία πολύτιμη πηγή για τον αγροτικό τομέα. Ως φυσικό λίπασμα είναι πηγή φωσφόρου και αζώτου, απαραίτητων στοιχείων για την αγροτική παραγωγή.


Παρόλα αυτά η κοπριά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αν χρησιμοποιηθεί λάθος. Μπορεί να υποβαθμίσει την επιφάνεια της γης και τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες ή να προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι εταιρείες φυσικών καλλυντικών ανοίγουν την καλλιέργεια αρωματικών.

Σε πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης εξελίσσεται η αγορά των αρωματικών φυτών με σημαντικές αποδόσεις για καλλιεργητές που διαθέτουν –ή θέλουν να επενδύσουν- τα απαραίτητα εχέγγυα, όπως υποδομές και τεχνογνωσία. Επιχειρηματικοί όμιλοι με ισχυρό brand name και εξωστρεφή προσανατολισμό έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες επενδύσεις δημιουργώντας μια σημαντική παραγωγική βάση η οποία δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ψάχνει… εναγωνίως –και συχνά δε βρίσκει- εγχώρια πρώτη ύλη.