27 Φεβ 2014

Άλλη μια βδομάδα για αιτήσεις αγροτών στον Αναπτυξιακό.

Παράταση μέχρι τις 5 Μαρτίου για την κατάθεση των φακέλων των αγροτών στον Αναπτυξιακό Νόμο, που χρηματοδοτεί και επενδύσεις στη γεωργία, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Profi.
Η αγορά τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων είναι μια από τις επενδύσεις που μπορούν να ενταχθούν στον Επενδυτικό.

24 Φεβ 2014

Η φάρμα των ζώων Η κοτούλα κοκοκο, το κοκοράκι κικιρικικιιιιιιιιιιιιιι……

Η αιρετική σέκτα των χορτοφάγων το χει πολύ εύκολο το επιχείρημα: το κρεατάκι λένε που τρως έχει προέλθει από εργοστάσια-κάτεργα, όπου τα ζώα υφίστανται τα μαρτύρια του Ταντάλου μέχρι να οδηγηθούν στη σφαγή και στην κατανάλωση. Ποστάρουν διαρκώς και μερικά βιντεάκια-Ευαγγέλια με σκληρές εικόνες κακοποίησης ζώων και θεωρούν πως παντού κάπως έτσι είναι η κατάσταση. Κι όμως, η αλήθεια είναι τόσο μα τόσο διαφορετική. Ρε εδώ είμαστε Βαλκάνια, είμαστε Ελλάδα… Τα ζώα μας τα αγαπάμε πιο πολύ απ’ τα παιδιά μας (τα παιδιά μόνο έξοδα έχουν). Στο μαντρί του Αργυράκη και της Τούλης στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας, τα ζώα είναι άρχοντες, βασιλιάδες στο κάστρο τους. Ούτε στα βρεφικά παιχνίδια της φίσερ πράις δεν ακούς τόσο καθαρές και χαρούμενες φωνές.

18 Φεβ 2014

Ερευνώνται οι αντικαρκινικές ιδιότητες του αγγουριού.

Συστατικά του αγγουριού, που φαίνεται ότι σχετίζονται με την πρόληψη εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών.


Συγκεκριμένα το αγγούρι περιέχει μια κατηγορία ουσιών, τις λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές την πινορεσινόλη, τη λαρισιρεσινόλη και τη σεκοϊσολαρισιρεσινόλη. Αυτές οι ουσίες έχουν συσχετιστεί τελευταία με την προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.

14 Φεβ 2014

Σαφράν: όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Δημοφιλές καρύκευμα στην Ελλάδα, ο κρόκος θεωρείται πολύτιμος για πολλούς λόγους: για τη δυσκολία συγκομιδής του, το δυνατό άρωμά του, τη μοναδική γεύση του, τη χρωστική του δύναμη, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία μας.

Ο κρόκος (Crocus sativus L.) είναι βολβώδης πόα που συναντάται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Δυτική Ασία, ενώ πολλά είδη του είναι αυτοφυή και στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστός με διάφορες ονομασίες: σαφράν, σαφράνι, ζαφορά, μαμελούκος. Συστηματική καλλιέργεια γίνεται στην Κοζάνη, περιοχή που, σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις, δίνει εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή. Ο κρόκος προέρχεται από τα λεπτά, πορτοκαλοκόκκινα στίγματα που έχουν τα μοβ λουλούδια του φυτού, τα οποία ανθίζουν

Αρθριτικά; Τί πρέπει να τρώτε.

Όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα πρέπει να κάνουν ισορροπημένη διατροφή, όπως βέβαια θα έπρεπε να κάνουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Τα βασικά συστατικά της διατροφής είναι: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Αν έχετε αρθρίτιδα, χρειάζεστε ορισμένα από αυτά σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι άλλοι. Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι να διατηρείτε τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών.

Νέοι δικαιούχοι βιολογικής γεωργίας.

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη η απόφαση ένταξης των επιτυχόντων δικαιούχων παραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας που υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης για πενταετή ένταξη στο πλαίσιο της δράσης 1.1 «Βιολογική Γεωργία» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος

Προώθηση Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα Ξινόμαυρο σε Αυστραλία και ΗΠΑ.

Άλλο ένα πρόγραμμα κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι παραγωγοί της Ζώνης μας με σκοπό την προώθηση της Ζώνης Π.Ο.Π. Νάουσα Ξινόμαυρο, αυτή τη φορά σε Αυστραλία και ΗΠΑ. Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συν/σμού κ Γεώργιος Φουντούλης στα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος την περασμένη Παρασκευή σε συγκέντρωση που έγινε στο ΑΑΟΣ ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προϋπολογισμού 775.180,00 €,  θα έχει ισχύ 3 έτη, αρχής γενομένης από φέτος με το 50% να ανήκει σε κοινοτική, το 30% σε εθνική και το 20% σε ιδία

Πάνω από 20.000 ευρώ το φορολογητέο ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα πρότεινε το ΠΑΣΟΚ.

Άνω των 20.000 ευρώ το ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα πρότεινε μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Φ. Σαχινίδη, Π. Κουκουλόπουλο, Χρ. Πρωτόπαπα, Ανδρ. Μακρυπίδη και Δ. Σταματόπουλο, κατά την διάρκεια συνάντησής τους, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη, καταθέτοντας προτάσεις για φορολογικά θέματα.

Ισχυρισμούς υγείας στα ελαιόλαδα μπορούν να προσδώσουν οι Έλληνες παραγωγοί.

Μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έχουν οι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου καθώς μπορούν να προσδώσουν ισχυρισμό υγείας στο προϊόν τους δεδομένου ότι οι κυριότερες πολυφαινόλες που υπάρχουν στα ελληνικά ελαιόλαδα συμπεριλαμβάνονται στον Ε.Κ. 432/2012 περί ισχυρισμών υγείας. Μάλιστα, έρευνα, που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, έδειξε ότι περισσότερο από το 50% των 500 και πλέον δειγμάτων ξεπερνούσαν το όριο του

Φυτεύσεις ρεκόρ παγκοσμίως για τις Γ.Τ. καλλιέργειες.

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν το 2013 οι φυτεύσεις γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών αγγίζοντας τα 1.752 εκατ. στρέμματα παγκοσμίως, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3%, αύξηση 50 εκατ. στρέμματα πάνω από τα 1700 εκατ. στρέμματα το 2012.
Ειδικότερα, πρόκειται για τη 17η στη σειρά αύξηση για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (ΓΤ) σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση σχετικά με την καλλιέργεια

12 Φεβ 2014

Στο Βερολίνο, Ελληνικά φρούτα και λαχανικά.

 Στη σημαντικότερη διεθνή έκθεση στον τομέα των φρούτων και λαχανικών συμμετείχαν 26 εκθέτες από την Ελλάδα. Στόχος τους η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η αναζήτηση νέων επιχειρηματικών ανοιγμάτων στη διεθνή αγορά.

Περισσότεροι από 2.600 εκθέτες από 84 χώρες έχουν έρθει στο Βερολίνο στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης για φρέσκα φρούτα και λαχανικά Fruit Logistica (5 έως 7 Φεβρουαρίου).

 Περίπου 58.000 έμποροι αναμένεται να επισκεφτούν τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση στο είδος της. Οι εκθέτες θα έχουν την ευκαιρία τόσο να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις

Τα πράσινα στην υγεία μας.

Περνάμε με πράσινο Και ποιος δεν έχει ακούσει ότι το μπρόκολο, το σπανάκι και γενικά τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά μπορούν να ευεργετήσουν την υγεία; Ορίστε και η απόδειξη:
1. Βιταμίνη Κ Δεν προέρχεται τόσο από τα τρόφιμα όσο συντίθεται στον οργανισμό, αν και ο σύγχρονος άνθρωπος με την κακής ποιότητας διατροφή του δυσκολεύεται συχνά να τη συνθέσει. Πώς μας βοηθά; Συμβάλλει στην πήξη του αίματος και στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Προσοχή: Όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή είναι σκόπιμο να αποφεύγουν

Η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ καταψήφισε την πρόταση της Commission για τους σπόρους.

Όπως είχε προαναγγελθεί από τις 27 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου Ιταλό ευρωβουλευτή κ. Paolo De Castro, της ομάδας των Σοσιαλιστών, κατά την διάρκεια ψηφοφορίας σήμερα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, απορρίφθηκε (με 37 ψήφους, έναντι 2 υπέρ) το σχέδιο κανονισμού για το πολλαπλασιαστικό υλικό των φυτών που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σχέδιο κανονισμού σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού, που ονομάζεται επίσης και

Αργεντινή: Αποταμιεύουν σόγια αντί για ...πέσος

Αντιμέτωποι με την κάθετη πτώση του εθνικού νομίσματος στο πλαίσιο τους «σφυροκοπήματος» που πλήττει όλες τις αναδυόμενες αγορές, οι καλλιεργητές σόγιας της Αργεντινής αποθηκεύουν τα δολάρια από τις σοδειές τους σε ...σιλό στην φυσική αγορά, αντί να τα πωλούν για ρευστό.
«Τα πέσος είναι άχρηστα. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατάς πέσο,» δηλώνουν οι παραγωγοί που γυρίζουν την πλάτη τους στο εθνικό νόμισμα.

Η νέα σοδειά θα αρχίσει να μαζεύεται τον Απρίλιο. Οι αγρότες θεωρούν τις σοδειές τους μέσο προστασίας της αξίας από ενδεχόμενες διολισθήσεις οπότε προτιμούν να αποθηκεύουν το εμπόρευμά τους στην φυσική αγορά, αντί να το πωλουν για εθνικό νόμισμα.

Το 20% της παγκόσμιας παραγωγής σμέουρων προήλθε από την Πολωνία.

Κορυφαία παραγωγός σμέουρων στον κόσμο αναδείχθηκε η Πολωνία κατά το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του «International Raspberry Organization –IRO». Η συνολική της παραγωγή ανήλθε στους 127.000 τόνους, παραγωγή που αντιστοιχεί στο περίπου 20% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.


Για το 2013, το  IRO εκτιμά ότι τόσο στην Πολωνία όσο και σε

Στα αγροτικά προϊόντα υπεραξίας το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών.

Στη δημιουργία επώνυμων αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας βρίσκεται το κλειδί για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, όπως υποστηρίζει μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με την τράπεζα η οποία χρησιμοποιεί πρόσφατα στατιστικά στοιχεία (μέχρι το 2012), το βασικό γνώρισμα των ελληνικών εξαγωγών «είναι η πολύ μικρή προστιθέμενή τους αξίας καθώς η χώρα μας εξάγει βασικά αγαθά σε ακατέργαστη και πρωτογενή μορφή χωρίς να υφίστανται καμία περαιτέρω επεξεργασία επί ελληνικού εδάφους, γεγονός που θα αύξανε το

10 Φεβ 2014

Ανάδευση του κομπόστ.

Τώρα που κοντεύει η εποχή της φύτευσης, χρειαζόμαστε και πάλι περισσότερο χώμα. Συγκεκριμένα το κομπόστ είναι ό,τι καταλληλότερο. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά και μεταλλικά στοιχεία και επομένως προσφέρει στα φυτά όλα όσα χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Επειδή το κομπόστ είναι καλό λίπασμα, είναι ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό των νεαρών φυτών.

Για να έχετε κομπόστ εδάφους το συντομότερο δυνατό, πρέπει

Θαυματουργή η βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C, που λαμβάνεται με ενδοφλέβια ένεση σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση, ενισχύοντας το αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας και παράλληλα μειώνοντας τις τοξικές παρενέργειες της τελευταίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η χορήγηση της εν λόγω βιταμίνης με ένεση θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον ένα νέο ασφαλή, αποτελεσματικό και σχετικά φθηνό τρόπο θεραπείας διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των ωοθηκών.

Να μην περνάει από τα χωράφια τους ο αγωγός ΤΑΡ ζητούν οι αγρότες.

Να αλλάξει η διέλευση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ, προκειμένου να μην αδρανοποιηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κάμπου της Νέας Καρβάλης και η εύφορη πεδιάδα των Τενάγων, στην περιοχή των Φιλίππων και παράλληλα να μην κατασκευαστεί ο σταθμός συμπίεσής του αγωγού κοντά σε οικισμούς, ζήτησαν την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, πάνω από 2.500 πολίτες, αγρότες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής με το δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν.

Τα κρυφά χαρίσματα της καρυδιάς.

Οι πολλαπλές χρήσεις της καρυδιάς έχουν καταστήσει την καλλιέργεια µία ασφαλή και µακροχρόνια επένδυση. Ο καρπός της χρησιµοποιείται νωπός ή ξηρός και επιπλέον µπορεί να µεταποιηθεί σε καρυδέλαιο ή γλυκό κουταλιού. Επίσης, ο κορµός της χρησιµοποιείται ως ξύλο εξαιρετικής ποιότητας για την κατασκευή επίπλων. Τα δέντρα όµως αργούν να καρποφορήσουν και αυτό σηµαίνει ότι το πρώτο εισόδηµα θα έρθει τουλάχιστον µετά από 5 χρόνια.

Βραβείο σε νέους αγρότες για δορυφορική γεωργία.

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η συμμετοχή στον διαγωνισμό για εφαρμογές δορυφορικής γεωργίας.


Ο διαγωνσιμός αφορά  φοιτητές ή νέους γεωργούς στην Ευρώπη ή την Αφρική, με στόχο να διεκδικήσουν βραβείο 13.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου της Γενικής Διεύθυνσης γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το βραβείο

8 Φεβ 2014

Σωστή προετοιμασία του εδάφους στον κήπο μας.

Υπάρχει ένα γερμανικό παραδοσιακό τραγούδι που λέει: "Τον Μάρτη ο γεωργός ζεύει το αλογάκι του". Με αυτό μαθαίνουν τα παιδιά τις εποχές. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το κάνει αυτό ο γεωργός τον Μάρτη;

Σίγουρα οι εμπειρίες σας στη ζωή και η παρατήρηση της φύσης και του κήπου σάς έχουν διδάξει ποιος είναι ο λόγος: Τον Μάρτιο συγκεντρώνονται διάφοροι παράγοντες. Οι μεγαλύτερες μέρες και οι πιο ζεστές θερμοκρασίες την ημέρα, το λιωμένο

Κράνα: προστατεύουν από τις ουρολοιμώξεις.

Τα κράνα, γνωστά και με τον αγγλικό όρο cranberries, ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των μούρων, δηλαδή των berries. Τα περισσότερα είδη των κράνα είναι εγγενή της Αμερικής, ενώ κάποια από αυτά απαντώνται στην Ευρώπη και στην Ασία.

Μπορούμε να τα βρούμε σε αποξηραμένη κυρίως μορφή σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, καθώς και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Τα κράνα, όπως και όλα τα φρούτα που ανήκουν στην ομάδα των μούρων, είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών συστατικών και φυτοχημικών.

Ιπποφαές το μυστικό που ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Μ. Αλέξανδρου.

Τo Ιπποφαές είναι ένα από τα παλαιότερα φυτά της γης, καθώς χρονολογείται από την εποχή των παγετώνων.Οι πρώτες αναφορές στα θεραπευτικά του αποτελέσματα, εμφανίζονται στον 4ο αιώνα π.Χ.Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το Ιπποφαές ήταν μέρος της διατροφής των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού πρώτα παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπευόντουσαν από τα φύλλα και τους καρπούς αυτού του φυτού, όταν τα έτρωγαν και το τρίχωμα τους γινόταν πιο λαμπερό. Οι αναφορές της χρησιμοποίησής του ως φάρμακο συναντώνται επίσης στην κλασική θιβετιανή και κινεζική ιατρική άλλες πηγές αναφέρουν ότι κατά το 13ο αιώνα ο Jenkins Khan το χρησιμοποιούσε στις

Διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης για την ασφάλεια προϊόντων κρέατος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αγροτικών Προϊόντων Green Week που έλαβε χώρα στο Βερολίνο το χρονικό διάστημα 16 me 25.1.2014, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα την ασφάλεια των προϊόντων κρέατος, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλείς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Συναφών

7 Φεβ 2014

Πρωτεΐνες για τη ρύθμιση της όρεξης.

Η μείωση των θερμίδων στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής είναι η πιο γνωστή και ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος απώλειας βάρους, έχει όμως αποδειχθεί ότι έχει βραχυχρόνια αποτελέσματα. Με ποιον τρόπο, επομένως, μπορούμε να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα ένα υγιές βάρος μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον, το οποία προωθεί την παχυσαρκία;

Η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στο μακροθρεπτικό περιεχόμενο της διατροφής μας (υδατάνθρακες,

Πολλαπλά διατροφικά οφέλη γνωστά από την αρχαιότητα έχει το λάχανο.

Μία σειρά από οφέλη για την υγεία έχει το λάχανο, τα οποία οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε θείο και βιταμίνη C.


Πιο αναλυτικά το λάχανο, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς έχει μόνο 33 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Ρωσικό μπλόκο στο «ελληνικό» γιαούρτι της Chobani.

Φορτίο με γιαούρτι της γνωστής εταιρείας Chobani, το οποίο προοριζόταν για τους Αμερικανούς αθλητές που θα διαγωνιστούν στο Σότσι μπλόκαραν οι ρωσικές αρχές.


Το φορτίο παραμένει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ στο Νιού Τζέρσεϊ λόγω έλλειψης πιστοποιητικών εγγράφων. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να αποδεχτούν το αμερικανικό πιστοποιητικό ασφαλείας, ωστόσο η Ρωσία δεν επέτρεψε τη

Στις καλένδες η «επιστροφή στο χωριό».

Το δρόμο για τις… καλένδες πήρε και μάλιστα οριστικά το επιχειρησιακό σχέδιο που προανήγγειλε ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Παρά τις εξαγγελίες περί κινήτρων για επιστροφή στην ύπαιθρο, η σημερινή κυβέρνηση και πολύ περισσότερο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκέστηκε μόνο σε μεγάλα λόγια, με σκοπό να κερδίσει τη μάχη της επικοινωνίας.


Τo καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα… project που μπήκε σε

Να μην έχουν ελπίδες οι αγρότες.

Τα πράγματα στην αγροτική οικονομία είναι πολύ χειρότερα από ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες και φαντάζονται οι κάτοικοι των πόλεων. Τα μεγάλα λόγια περί στήριξης της αγροτικής παραγωγής, ότι η γεωργία(σε όλες τις εκφάνσεις της)θα γίνει το εφαλτήριο για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της χώρας, ότι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας θα δώσει τη λύση και άλλα τέτοια αποδεικνύονται μέρα με την ημέρα «παραμύθια της Χαλιμάς».
Του Μιχάλη Παπανίδη

Το οικονομικό επιτελείο με τα μέτρα φορολογίας που πήρε έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Ενδιαφέρεται μόνο για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την είσπραξη εσόδων και ελάχιστα για τις αναπτυξιακές προοπτικές του

6 Φεβ 2014

Σπανάκι ακόμη και το χειμώνα.

Υγιεινό σπανάκι ακόμη και το χειμώνα! Όσοι θέλετε φρέσκα λαχανικά ακόμη και το χειμώνα, μπορείτε να καλλιεργήσετε σπανάκι σε θερμοκήπιο. Το σπανάκι αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και συνεπώς μπορείτε να το σπείρετε ακόμη και αργά στο τέλος της χρονιάς. Αν το σπείρετε τον Οκτώβριο, πιθανότατα να έχετε συγκομιδή μέσα στην ίδια χρονιά. Έτσι, θα έχετε μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων ακόμη και τη χειμερινή περίοδο. Όσον αφορά την ποιότητα, το χειμερινό σπανάκι από το θερμοκήπιό σας θα είναι πολύ πιο υγιεινό από το καταψυγμένο σπανάκι του supermarket.

Πληροφορίες για τα μούρα.

Εκπλήσσεται κανείς μαθαίνοντας ότι τα σμέουρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες κ.λπ. στην πραγματικότητα δεν θεωρούνται μούρα από βοτανολογική άποψη - είναι σύνθετοι καρποί, και μάλιστα μίγμα καρπών. Με όρους βοτανολογίας, οι τομάτες, τα αγγούρια, τα πεπόνια και οι μπανάνες είναι αυτά που πρέπει να αποκαλούνται πράγματι μούρα. Και το μεγαλύτερο μούρο στον κόσμο είναι πραγματικά τεράστιο: Είναι η κολοκύθα! Όπως βλέπετε, τα μούρα είναι πολύ ενδιαφέροντες καρποί.
Νέα από τον κήπο με τα μούρα
Πέρασε το καλοκαίρι για τον κήπο με τα μούρα. Έχετε μαζέψει μύρτιλλα, φράουλες, μαύρα φραγκοστάφυλα και λαγοκέρασα, τώρα ωριμάζουν τα βατόμουρα και ακολουθούν τα ακτινίδια το φθινόπωρο. Γενικά, ήταν ένα παραγωγικό καλοκαίρι όσον αφορά τα μούρα. Τα μαύρα

Η κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ γιαούρτι, κινδυνεύουν λιγότερο από διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές της Σχολής Κιλινικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Νίτα Φορούχι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη, διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε

Νέες πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης.

Στις 6 Φεβρουαρίου έγιναν τρεις πληρωμές Αγροτικής Ανάπτυξης για οδοιπορικά προγράμματα, οι οποίες αφορούν τα εξής:


1)Mέτρο 511 Οδοιπορικά ΕΓΤΑΑ σε 9 δικαιούχους με το ποσό των 3.201,71 ευρώ,

2)Μέτρο 511 Δαπάνες μελών και δομής δικτύου για συναντήσεις και συμμετοχές σε 1 δικαιούχο με το ποσό των 1.205,09 ευρώ και

Φραγμό στα λαθραία φυτοπροστατευτικά βάζει η ηλεκτρονική καταγραφή.

Στην εξάλειψη του λαθρεμπορίου φυτοφαρμάκων και την ορθολογική χρήση τους στοχεύει η καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας με θέμα: «Ηλεκτρονική καταγραφή λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων – Η φυτοπροστασία γυρίζει σελίδα», που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ.

Ανεβαίνει προς τα 15.000 ευρώ το όριο για την ένταξη στα βιβλία.

Στην αύξηση του εισοδηματικού πλαφόν για την έναρξη λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μην πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης προανήγγειλε ότι το όριο θα διαμορφωθεί στα 15.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα).

5 Φεβ 2014

Προσθέστε το… μαύρο στη διατροφή σας Black is the new…black.

Για μια ισορροπημένη διατροφή οι ειδικοί μας συστήνουν να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν όλα τα χρώματα. Όσο πλουσιότερα σε χρώμα τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη η δόση των απαραίτητων για την καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού, φωτοχημικών. Τι γίνεται όμως με τα τρόφιμα με τους ακραίους τύπους του χρωματικού φάσματος όπως ας πούμε με τα μαύρα τρόφιμα; Αν και το μαύρο χρώμα δεν συνδέεται συνήθως με την υγιεινή διατροφή, τα τρόφιμα με σκούρα απόχρωση θεωρούνται οι νέες

Επιδόματα - μαϊμού από τον ΟΓΑ.

Συνολικά 163.000 επιδόματα μαϊμού εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων. Μιλώντας  στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο διοικητής του Οργανισμού Ξενοφών Βεργίνης διευκρίνισε ότι η ζημία στον ΟΓΑ δεν ήταν μεγάλη καθώς όπως είπε «δεν έχουν χαθεί πολλά λεφτά, αφού δίνοντας την πρώτη δόση διαπιστώσαμε τι είχε συμβεί και έτσι δεν δώσαμε την δεύτερη».

Υπενθύμισε δε πως για τις αιτήσεις καταβολής επιδομάτων για

Πώς θα δυναμώσετε το φασκόμηλό σας.

Το φασκόμηλο είναι ένα φυτό που αγαπάει τον ήλιο και γενικότερα δε ζητάει πολλά. Ανήκει σε μια οικογένεια φυτών (Salvia) που αναπτύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου με 800 παραλλαγές. Το αυθεντικό φασκόμηλο με το έντονο άρωμά του, χρησιμοποιείται και ως βότανο στην κουζίνα αλλά και ως θεραπευτικό φυτό. Αν τέλος, φυτέψετε το φασκόμηλο στο κατάλληλο σημείο του κήπου μπορεί να καλύψει αρκετά τετραγωνικά μέτρα.

Νωρίς την Άνοιξη, είναι μια καλή περίοδος για να κόψετε το φασκόμηλο. Αν τα φύλλα κοπούν

Ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας στην φετινή AGROTICA.

Σε 1.000.000 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των εκθετών και των επισκεπτών που βρέθηκαν στις εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo το τελευταίο δωδεκάμηνο, με αποκορύφωμα τους 121.699 επισκέπτες της 25ης AGROTICA, η οποία έκλεισε τις πύλες της την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου με ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας.
Σε έναν απολογισμό, τόσο της ΑGROTICA, όσο και του ενός έτους, που έκλεισε από τη συγχώνευση της ΔΕΘ και της Helexpo, η διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα από κοινού

«Ο άνθρωπος ευθύνεται για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα»

Από τις καθημερινές ανθρωπογενείς δραστηριότητες, που συνδέονται με την υπέρμετρη κατανάλωση των φυσικών πόρων και την περιβαλλοντική ρύπανση, προκύπτουν τα σπουδαιότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, τόνισε ο γεωπόνος και πρόεδρος του Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε Ιωάννης Γεωργιάδης στην ημερίδα για τις ενεργειακές καλλιέργειες που διοργανώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνεδρίων ΓΕΩΤΕΕ- Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας στη Λάρισα.

Σπύρος Δανέλλης: "Oυσιαστικός ρόλος για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Mε αφορμή την ψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου της έκθεσης για το μέλλον των μικρών εκμεταλλεύσεων, ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης έκανε σχετική γραπτή παρέμβαση.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: "Οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αν και δεν έχουν μεγάλη συμβολή στο συνολικό γεωργικό προϊόν, έχουν μεγάλη σημασία για το περιβάλλον και την περιφερειακή συνοχή. Θα είναι σε όφελος όλων μας να

4 Φεβ 2014

Ντόπια ψυχανθή θέλει η Ευρωφάρµ.

Επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τοµέα της καλλιέργειας των ψυχανθών, αρχής γενοµένης µε το κτηνοτροφικό κουκί και το λούπινο, επιχειρεί ο όµιλος της Ευρωφάρµ, µε στόχο να βάλει φρένο στην οικονοµική αιµορραγία που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι για τις εισαγωγές σόγιας, αλλά και να δώσει µια εναλλακτική καλλιέργεια στους αγρότες.


Τα πρώτα συµβόλαια κλείστηκαν το φθινόπωρο του 2013 µε ενδιαφερόµενους παραγωγούς

Γ. Βεβελάκης: Αύξηση στη χρήση λιπασμάτων το 2013 όμως οι καλλιέργειες στη χώρα μας υπολιπαίνονται σημαντικά .

Για αύξηση της κατανάλωσης των λιπασμάτων στην Ελλάδα το 2013 κάνει λόγο σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), κ. Γιάννης Βεβελάκης. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι με βάσει τα στοιχεία του συνδέσμου οι ελληνικές καλλιέργειες υπολιπαίνονται σημαντικά αφού λαμβάνοντας υπόψη τις καλλιεργούμενες εκτάσεις το 2013 το νούμερο της

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή»

Το μπαλάκι στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ρίχνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για το θέμα της μείωσης της τιμής του φρέσκου γάλακτος, μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Γωγώ Κατσέλη, δηλώνοντας παράλληλα ότι κάθε πρόταση πρέπει να αντιμετωπίζεται με δημιουργική κριτική.
Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και ξεκαθαρίζει ότι το ΥπΑΑΤ έχει προτείνει την αύξηση του ορίου των ακαθάριστων εσόδων στα 20.000 ευρώ, το οποίο

Σε σταθερή ανάπτυξη η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα.

Σταθερή -με εξαίρεση την έξαρση του 2004- έως ανοδική πορεία ακολουθεί από το 2002 έως το 2011 η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να φτάνουν το 2011 τα 2,13 εκατομμύρια στρέμματα.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, κ. Δήμητρα Προφήτου κατά την διάρκεια της 1ης ημέρας του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Agrotica με θέμα «Στοχεύοντας στην αγροτική ανάπτυξη», το Σάββατο 1η Φεβρουρίου, στόχος της