Άγιος Γεώργιος Ημαθίας


Λίγα λόγια για το χωριό…………

Ο Άγιος Γεώργιος (πριν το 1926 Γιάντσιστα) είναι ένας όμορφος πεδινός, μεγάλος οικισμός του νομού Ημαθίας. Αποτελεί Δημοτική Eνότητα του Δήμου Βέροιας και στην απογραφή του 2011 είχε 1763 κατοίκους. Συνδέεται με την πόλη της Βέροιας με αστική συγκοινωνία  η οποία είναι συχνή ανά μια  ώρα υπάρχει δρομολόγιο, και η απόσταση από την πόλη της Βέροιας είναι 9.5 χλμ ή 14 λεπτά διαδρομή με το αυτοκίνητο και με την πόλη της Νάουσας 14.2 χλμ ή 20 λεπτά διαδρομή με το αυτοκίνητο το χωριό βρίσκεται σχεδόν στην καρδιά του Νομού και έχει αρκετά καλό οδικό δίκτυο το οποίο διευκολύνει τις μετακινήσεις από και προς το χωριό μέχρι το 1935 η θέση του χωριού ήταν στη  ευρύτερη περιοχή γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (σημερινή ονομασία βοσκές) και παράλληλα της κοίτης της Τάφρου 66 που λόγω της πλημμύρας του 1935 αναγκάστηκε να μετακινηθεί ολόκληρο το χωριό στην σημερινή του θέση .

Απασχόληση των κατοίκων:

Οι κάτοικοι κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την γεωργία και σε μικρότερη κλίμακα με την κτηνοτροφία και ακόμη λιγότερο με την οινοποίηση, αλλά παράγουν πολύ καλό τσίπουρο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για οικιακή χρήση. Το χωριό είναι ξακουστό για τα ροδάκινα που παράγονται στην περιόχη όπως επίσης και για τα εξαιρετικής ποιότητας κηπευτικά και ποιο συγκεκριμένα για τις πιπεριές οι οποίες παράγονται κατά 70% περίπου  της συνολικής παραγωγής της χώρας στον Άγιο Γεώργιο.

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή: 

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετοί συνεταιρισμοί ιδιωτικοί ή κρατικοί οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την παραλαβή, επεξεργασία, συσκευασία και προώθηση των φρούτων και νωπών λαχανικών, κηπευτικών στην εσωτερική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.Επίσης υπάρχει βιομηχανική μονάδα μεταποίησης του ροδάκινου σε χυμό και κομπόστα όπως και μονάδα για την Παρασκευή ξιδιού.
Μέσα στον οικισμό υπάρχουν όλα τα απαραίτητα καταστήματα για την εξυπηρέτηση των πρώτων αναγκών και όχι μόνο των κατοίκων.

Υποδομές του χωριού:
.
Το χωριό διαθέτει

 Εκκλησία                                                                                            Πνευματικό κέντρο











 Παιδικό σταθμό










Νηπιαγωγείο                                                                                      Δημοτικό σχολείο












Κοινοτικό ιατρείο Κοινοτικό κατάστημα                                                               Κ.Α.Π.Η














Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών                                      Πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι












Δημοτικό αναψυκτήριο












Δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου














Ήθη και έθιμα:


Το Κόλντε


Το Κόλντε γίνεται παραμονή Χριστουγέννων. Η ονομασία Κόλντε προέρχεται από τη ντόπια λέξη “κόλε” που σημαίνει σφάξιμο και αναφέρεται στη σφαγή των παιδιών από τον Ηρώδη. Τα νέα παιδιά μαζεύουν ρίζες δέντρων αρκετές μέρες νωρίτερα. Αργά το βράδυ του Κόλντε ανάβουν τις ρίζες αυτές σε ενιαία φωτιά όπου μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Παλιότερα όμως το Κόλντε γινόταν σε κάθε γειτονιά. Όταν ξημερώσει τα παιδιά βγαίνουν και φωνάζουν «Κόλντε μπάμπω, Κόλντε ντέντο» και οι κάτοικοι τους δίνουν καραμέλες, καρύδια, μανταρίνια και χρήματα. Παλιότερα όμως τους έδιναν σλανίνα δηλαδή λίπος από γουρούνι, ξερά σύκα και τους έριχναν σπόρους για να έχουν καλή σοδιά.





Η Σούρβα


Η σούρβα γίνεται ξημερώματα Πρωτοχρονιάς . Ήταν μια φωτιά που την άναβαν οι κάτοικοι του χωριού σε κάθε γειτονιά. Σήμερα όμως αυτό το έθιμο δε γίνεται από τους κατοίκους του Αγ. Γεωργίου.

Το έθιμο των γάμων
  

Πριν γίνει ένας γάμος στο παλιό χωριό οι φίλοι του γαμπρού που τους έλεγαν “μπρατήμια” πήγαιναν με άλογα στο σπίτι της νύφης και όποιος έφτανε πρώτος έπαιρνε από τη νύφη ένα άσπρο μαντίλι.
                                              Παραδοσιακό Έθιμο

Tα παραδοσιακά Χριστούγεννα ξεκινούν στις 14 Νοεμβρίου που είναι του Αγίου Φιλίππου. Από εκείνη την ημέρα μέχρι του Αγίου Σπυρίδωνα γίνονταν γάμοι ενώ μετά δεν έκανε να παντρεύονται μέχρι τα Χριστούγεννα.
Μετά έρχεται ο Άγιος Εγνάτιος, τότε ο νοικοκύρης θα έσφαζε το γουρούνι και η νοικοκυρά θα έβαζε στο φτυαράκι κάρβουνα και θυμίαμα και θα το σταύρωνε.Ο νοικοκύρης έπαιρνε αίμα για να σταυρώσει την πόρτα του σπιτιού του για να φοβούνται τα κακά τα πνεύματα.


ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η ημέρα γιορτής για τον Άγιο Γεώργιο και την εκκλησία του είναι η 23η Αυγούστου.Κάθε χρόνο με πανηγυρικό τρόπο γιορτάζονται τα εννιάμερα της Παναγίας.
Η γιορτή αρχίζει με ακολουθία στον ιερό ναό του χωριού και τη λιτάνευση της αγίας εικόνας με την συνοδεία της μπάντας. Μετά την εκκλησία ακολουθούν εκδηλώσεις στο δημοτικό σχολείο του χωριού.
Εδική εξέδρα έχει στηθεί για το εορταστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς που ανατριχιάζουν εμάς τους παραδοσιακούς έλληνες , τα οποία χορεύουν συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων από όλο το νομό. Ο εορτασμός τελειώνει με χαιρετισμό του. δημάρχου και των αντιπροσώπων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που παρευρίσκονται πάντα εκεί


Αξιοθέατα


Eκκλησία Αγίου Γεωργίου





























Βρίσκεται έξω από τον οικισμό στον δρόμο προς  το Αγγελοχώρι δεν λειτουργεί όμως ανοίγει μια φορά τον χρόνο του Αγίου Τρύφωνα στις 01 Φεβρουαρίου όπου τελείτε θεία λειτουργία και αρτοκλασία.





Εκκλησία Αγίου Αθανασίου














                                 











Η εκκλησία βρίσκεται αριστερά μετά το τέλος της γέφυρας της τάφρου 66 επίσης δεν λειτουργεί αλλά ανοίγει την Πρωτομαγιά και του Αγίου Αθανασίου στις 18 Ιανουαρίου όπου τελείτε θεία λειτουργία.